Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προϋπολογισμός 2017: Ποια μέτρα ψηφίζουν απόψε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.

Προϋπολογισμός 2017: Ποια μέτρα ψηφίζουν απόψε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.
Ειδήσεις προϋπολογισμός
: Με υφεσιακό προϋπολογισμό και μέτρα 2,6 δισ. ευρώ στοχεύουν στην... ανάπτυξη! 
Με τον υφεσιακό προϋπολογισμό που ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή και ο οποίος επικεντρώνεται στη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας με κάθε τρόπο και τίμημα, αλλά και μέσω μεγάλων περικοπών, έμμεσων και άμεσων φόρων που θα μειώσουν τα διαθέσιμα εισοδήματα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ στοχεύει στην ανάπτυξη!
Την ίδια στιγμή ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% και το πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ πρέπει να επιτευχθεί παρά το υφεσιακό κλίμα που δημιουργούν τα μέτρα που έρχονται και παρότι οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα και επομένως θολώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης.
Ο νέος προϋπολογισμός φέρνει μέτρα ύψους 2,6 δισ. ευρώ ενώ από την 1η-1-2017 αυξάνονται σημαντικά οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα, επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες, οι φόροι στα καύσιμα και τα τσιγάρα, ενώ επιβάλλονται νέοι φόροι στην κατανάλωση καφέ, στη σταθερή τηλεφωνία και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Στηρίζεται δηλαδή στους έμμεσους φόρους, τους πιο άδικους, όπως χαρακτηρίζονται επειδή επιβαρύνουν οριζόντια μικρά και μεγάλα εισοδήματα.
Η συζήτηση στη Βουλή θα ολοκληρωθεί σήμερα, με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, και τα μεσάνυχτα θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία, που έχει τον πολιτικό χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Προέχουν οι δημοσιονομικοί στόχοι

Ο προϋπολογισμός του 2017 είναι ο δεύτερος προϋπολογισμός που καταρτίζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όπως έχει δηλώσει το υπουργείο Οικονομικών «για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η κυβέρνηση θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, στη σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας και στη βελτίωση στον τομέα των φορολογικών εσόδων».
Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει τη μείωση κατά 112 εκατ. ευρώ των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και παρεμβάσεις στις πρωτογενείς δαπάνες. Συνολικά, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει σωρευτικές εξοικονομήσεις δαπανών από παρεμβάσεις και πολιτικές που έχουν ήδη υλοποιηθεί, σε συντάξεις, επιδόματα, δαπάνες υπουργείων, ύψους 960,4 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, αυξάνει τους έμμεσους και άμεσους φόρους δημιουργώντας ένα ασφυκτικό περιβάλλον για επιχειρήσεις και νοικοκυριά κάνοντας τον στόχο ανάπτυξης 2,7% ιδιαίτερα δύσκολο.

Κοινοβουλευτικό Γραφείο Προϋπολογισμού

Όπως αναφέρει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ, «εξαρτάται από αρκετούς όρους έτσι ώστε η πραγματοποίησή του να είναι επερωτήσιμη».Οι συντάκτες της έκθεσης, σημειώνουν ότι ο Προϋπολογισμός του 2017 «έχει βραχυπρόθεσμα υφεσιακές τάσεις, μολονότι η υφεσιακή επίπτωση μπορεί να εξουδετερωθεί με την αλλαγή του οικονομικού κλίματος λόγω ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων».
Αναφερόμενο στις επιπτώσεις της φορολογικής πολιτικής, το Γραφείο σημειώνει ότι οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα και επομένως θολώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης. «Όμως, αντισταθμιστικές ενέργειες, κυρίως της κυβέρνησης, είναι δυνατόν να περιορίσουν σημαντικά τις υφεσιακές επιπτώσεις της φοροκεντρικής πολιτικής. Οι ενέργειες αυτές, σε συνδυασμό μάλιστα με ένα φιλικό προς την ανάπτυξη, και κοινωνικά δίκαιο σχέδιο περικοπών πρωτογενών δαπανών, μπορεί να οδηγήσουν σε επεκτατική δημοσιονομική προσαρμογή. Αντισταθμιστικό αποτέλεσμα θα έχουν και οι προβλέψεις για πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών» επισημαίνει η έκθεση.
Το κοινοβουλευτικό Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, τονίζει επίσης την ανάγκη εφαρμογής αντικυκλικής δημοσιονομικής πολιτικής. Σε ό,τι αφορά τη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια, το Γραφείο επισημαίνει τις δυσκολίες του εγχειρήματος, και γι' αυτό τονίζει ότι «τους επόμενους μήνες θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία η αναθεώρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική διευθέτηση του χρέους. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση μάλλον συμφωνούν στον στόχο αυτό και έχουν ως σύμμαχο το ΔΝΤ» επισημαίνεται στην έκθεση.

Κοινωνικη προστασία χρυσώνει το χάπι της φορολαίλαπας

Ταυτόχρονα ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μια σειρά από κρίσιμες παρεμβάσεις για τη θωράκιση της κοινωνικής προστασίας.
Όπως, όμως, αναφέρεται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης υπηρετεί τη γενική στόχευση της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά το μέτρο αυτό αντιστρατεύεται από άλλα, όπως οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων.
Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει την πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (KEA) με πιστώσεις που ανέρχονται σε 760 εκατ. ευρώ. Το ΚΕΑ προβλέπεται ότι θα καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.
Περιλαμβάνει και την συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με προκαθορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς και την αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/753061/proypologismos-2017-poia-metra-psifizoyn-apopse-syriza-kai-an-el#ixzz4SRJbrNK9

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΑΖΑΚΙΑ

 Την περασμένη Δευτέρα βραβεύτηκε στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ο  Ορχομένιος φοιτητής πλέον, Γιώργος Ραζακιάς . Ο Γιώργος είναι φοιτητής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ , Θεσσαλονίκης. Τα βραβεία δόθηκαν από την τράπεζα EUROBANK σε  μαθητές Αττικής και Στερεάς Ελλάδας που αρίστευσαν κατά την περασμένη  σχολική χρονιά. ΓΙΩΡΓΟ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΕΜΠΤΟ ΜΟΤΕΡ ΣΤΟ ΜΟΡΝΟ

Δεν υπήρξε πέμπτο μοτέρ στο Μόρνο ειπε ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός κατά την σημερινή συνάντηση του με τους αγρότες στην περιφέρεια. Ετσι  δικαιώνεται η πρώην δήμαρχος Ορχομενού Βούλα Καράλη  όταν υποστήριζε  μαζί με τον τότε αντιδήμαρχο Γρηγόρη  Γαλάνη  πέρυσι ,ότι  ούτε το πέμπτο μοτέρ   λειτούργησε ποτέ αλλά ούτε το νερό που ερχόταν  από τον Μόρνο  αρκούσε για άρδευση. Δύσκολη έως αδύνατη η λειτουργία του πλωτού στην Υλίκη κατά τον κ Ντασιώτη .   Περισσότερο νερό από τον Μόρνο για φέτος  κι εναλλακτικές  λύσεις στην άρδευση υποσχέθηκε η περιφέρεια. Τόσο ο περιφερειάρχης κ Σπανός όσο  κι ο αντιπεριφερειάρχης κ Ντασιώτης  μίλησαν με αλήθειες κι υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν ότι μπορούν ώστε να διευκολύνουν τους αγρότες στην φετεινή αρδευτική περίοδο που προμηνύεται δύσκολη ,  αλλά το κυριώτερο  δεσμεύτηκαν ότι θα είναι σε συνεχή επαφή με τους αγρότες.                                                                                 ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ

Χριστίνα Βελαώρα - Κανούση και # ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ!!!

Χριστίνα Βελαώρα - Κανούση Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Ιστορικό Ορχομενό, αποφοίτησα από το εξατάξιο Γυμνάσιο Ορχομενού. Είμαι παντρεμένη με τον Θανάση Κανούση. και έχουμε δύο κόρες την Έλενα Κοινωνιολόγο-Στρατιωτικό και την Γιούλη Αισθητικό-Κομμώτρια.  Είμαι μια ευτυχισμένη γιαγιά τεσσάρων εγγονιών. Εργάστηκα στην εταιρεία SLK Μιχάλη Σκλαπάνη, στην Διεύθυνση Γεωργίας και στο Δασαρχείο Λιβαδειάς. Είμαι αισθητική σύμβουλος και αυτή την περίοδο δραστηριοποιούμαι στο χώρο των καλλυντικών.Διετέλεσα πρόεδρος του   Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 2 ου Νηπιαγωγείου, του 2 ου Δημοτικού Σχολείου και του 2 ου Γυμνασίου Ορχομενού, καθώς   και γραμματέας   του    Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Λυκείου Ορχομενού, επίσης πρόεδρος της Σχολικής επιτροπής του Λυκείου Ορχομενού.Είμαι μέλος του συλλόγου γυναικών Ορχομενού, μέλος της Greenpeace και εθελόντρια στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για προσφορά και βοήθεια σε καταστάσεις από φυσικές καταστροφές. Θα ήθελα ν