Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο

Live: Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιοΑντιμέτωπος με τα βέλη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο η οποία ολοκληρώνεται απόψε με ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Εξ αριστερών έρχονται βέλη για τις διατάξεις σχετικά με την απεργία, εκ δεξιών αφορούν κυρίως την περικοπή επιδομάτων, ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται και οι ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση τονίζει ότι οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου δεν είναι αυτές που θα έφερνε η ίδια αν δεν είχε την πίεση των δανειστών, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αντιδράσεις κυρίως στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας και να παραπέμψει στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της γ' αξιολόγησης και της εξόδου από το μνημόνιο τον Αύγουστο.

Τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών

Τσίπρας: Επίθεση για υποκρισία στην ΝΔ και έμφαση στο τέλος των μνημονίων

Στο ότι τα προαπαιτούμενα που ψηφίζονται απόψε οδηγούν στο κλείσιμο της γ' αξιολόγησης και στη συνέχεια στο τέλος των μνημονίων και το ξέφωτο, εστίασε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας το λόγο στην Ολομέλεια.

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για καταστροφολογία, που δεν επιβεβαιώνεται από την πραγματικότητα, ενώ στο ζήτημα των απεργιών κατηγόρησε τη ΝΔ για υποκρισία. Αντίθετα διαφορετική στάση κράτησε απέναντι στην κριτική του ΚΚΕ, του οποίου η στάση όπως τόνισε είναι γνωστή και διακριτή.

Σε υψηλούς πάντως τόνους είπε ότι με την κυβέρνηση αυτη η απεργία ούτε κινδυνεύει, ούτε υπονομεύεται.

Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο, σημείωσε ότι έχει πολύ περισσότερες θετικές ρυθμίσεις από ότι άλλες συμφωνίες και νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή.

Επανέλαβε τη δέσμευση ότι εντός του 2018 θα βρεθεί λύση για να αναπληρωθούν απώλειες από τα οικογενειακά επιδόματα για συγκεκριμένες κατηγορίες τρίτεκνων και πολύτεκνω.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι στόχος της επόμενης περιόδου είναι η επούλωση των πληγών της κρίσης και το στοίχημα της δίκαιης ανάπτυξης.

Μητσοτάκης: Υποθηκεύετε το μέλλον της χώρας

Τα περί καθαρής εξόδου από το μνημόνιο αποτελούν μεγάλο ψέμα που η κυβέρνηση επαναλαμβάνει για να κοροϊδέψει το λαό, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανεβάζοντας τους τόνους από τα πρώτα κιόλας λεπτά της ομιλίας του στην Ολομέλεια.
«Καθημερινά προκαλείτε μεγάλη βλάβη στην οικονομία, τόνισε, ενώ επανέλαβε ότι πλέον ο κόσμος γνωρίζει ότι «όσο γρηγορότερα φύγει η κυβέρνηση αυτή τόσο καλύτερα για τη χώρα».

«Είστε κυβέρνηση οπερέτα που άλλα λέει το πρωί και άλλα το βράδυ, και πλέον δεν σας εμπιστεύονται οι πολίτες» σημείωσε.

Κάνοντας δε πιο έντονο το προεκλογικό άρωμα της ομιλία του δεν παρέλειψε να πει τι θα αλλάξει η ΝΔ στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου με ειδική αναφορά στα οικογενειακά επιδόματα.

Επίσης, έκανε αναφορά στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, κρίνοντας ανεπαρκή την κυβέρνηση να διαχεριστεί αυτό το κρίσιμο ζήτημα και ξακαθαρίζοντας τη θέση της ΝΔ.

    Κουτσούμπας: Είστε οικονομικοί εκτελεστές που τσακίζετε εργαζόμενους

    «Είστε οικονομικοί εκτελεστές που τσακίζετε εργαζόμενους για το συμφέρον των μεγάλων. Αυτό κάνετε και με τα οικογενειακά επιδόματα των τρίτεκνων και πολύτεκνων. Βάζετε στο στόχαστρο και τα επιδόματα αναπήρων. Γίνεστε ψυχροί εκτελεστές των λαϊκών στρωμάτων και γι' αυτό θα λογοδοτήσετε» τόνισε στην ομιλία του στην Ολομέλεια ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
    Αναφορικά με τις διατάξεις που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για την απεργία, ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι θέτουν σε εφαρμογή το «ξήλωμα του δικαιώματος της απεργίας.
    «Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι πως θα βάλετε εμπόδια» τόνισε, συμπληρώνοντας για τους πλειστηριασμούς ότι «χορεύετε πάνω από την δυστυχία όσων χάνουν τα σπίτια τους και κομπάζετε για τα κέρδη όσων βγάζουν τα σπίτια στο σφυρί. Η πολιτική σας έχει χάσει το λαϊκό έρεισμα γι' αυτό και προχωράτε σε πλειστηριασμούς στα μουλωχτά».

      Λεβέντης: Δηλαδή το 2014 που η κυβέρνηση υποσχόταν ότι σκίζει μνημόνια, ήταν στον κόσμο της;

      Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Β.Λεβέντης. «Το νομοσχέδιο αυτό, αν το ψηφίσετε, θα ντρέπεστε και θα απολογείστε στα παιδιά σας επειδή το ψηφίσατε» δήλωσε, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.
      Σχολιάζοντας δε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για πιέσεις απο τους δανειστές και συμβιβασμούς που επέβαλε η δύσκολη πραγματικότητα είπε χαρακτηριστικά «άρα, το 2014, όταν υποσχόταν ότι σχίζει μνημόνια, ήταν στον κόσμο του;».
      Χαρακτήρισε πάντως την παραπάνω τοποθέτηση της κυβέρνησης, ως «ομολογία ειλικρίνειας». Αναρωτήθηκε δε εάν έχει κανείς διαβάσει από την πλειοψηφία αυτό το νομοσχέδιο.

      Οι τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών

      Κόντρα για πλειστηριασμούς, επιδόματα


      Το κλίμα φορτίστηκε από νωρίς το πρωί, με το θέμα των πλειστηριασμών να βρίσκεται στο επίκεντρο.

      «Ιδιώτες κατά ιδιωτών είναι οι μοναδικές υποθέσεις πρώτων κατοικιών που έχουν πλειστηριαστεί. Σας προκαλώ να δώσετε παραδείγματα, δεν υπάρχει ούτε μία πρώτη κατοικία που να έχει πλειστηριαστεί για χρέη στο Δημόσιο» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας στις βολές της βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη για έλλειψη προστασίας της πρώτης κατοικίας.

      «Δεν προστατεύεται ρητά από 1η Μαΐου η πρώτη κατοικία απέναντι στο Δημόσιο» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος και επέκρινε τον υπουργό Οικονομικών για το γεγονός ότι δεν έχει καταθέσει νομοτεχνική βελτίωση.
      Την διαβεβαίωση ότι εντός του 2018 η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις μειώσεις στα πολυτεκνικά επιδόματα, έκανε στην Βουλή η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Θεανώ Φωτίου, υπερασπιζόμενη πλήρως κατά τα άλλα τις ρυθμίσεις που περιέχονται στο πολυνομοσχέδιο. 

      Μάλιστα εμφανίστηκε επικριτική σχετικά με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν λόγω των μειώσεων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες κάνοντας λόγο, λέγοντας ότι υπήρχε ανισοτιμία μεταξύ των οικογενειών με ένα ή δυο παιδιά και των οικογενειών με τρία παιδιά και άνω, κάτι που οι επίμαχες ρυθμίσεις, κατά την ίδια, θεραπεύουν. 
      Για μεταρρυθμίσεις με θετικό πρόσημο στην Υγεία έκανε λόγο ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του πολυνομοσχεδίου. Έκανε λόγο για «τοξική» ενημέρωση των συστημικών ΜΜΕ και «τοξική» κριτική, ενώ υποστήριξε ότι οι διατάξεις «υπηρετούν τον πολιτικό στόχο της καθολικής υγειονομικής κάλυψης μέσα από ένα σύγχρονο, βιώσιμο και αποτελεσματικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας».
      Τις πρωτοβουλίες και δράσεις του υπουργείου Οικονομίας για την τόνωση της ανάπτυξης ανέδειξε κατά την ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, εξαγγέλοντας δύο μείζονος -όπως είπε- σημασίας νομοθετικές πρωτοβουλίες.

      Η μία‭ ‬αφορά‭ ‬τη‭ ‬συνολική‭ ‬αναμόρφωση‭ ‬και‭ ‬εκσυγχρονισμό‭ ‬του θεσμικού‭ ‬πλαισίου‭ για ‬το‭ ‬Πρόγραμμα‭ ‬Δημοσίων‭ ‬Επενδύσεων, το οποίο‭ ‬υπάρχει‭ ‬από‭ ‬το‭ 1955‭ και δεν ‬μπορεί‭ ‬να‭ ‬ανταποκριθεί‭ ‬στις σύγχρονες ανάγκες‭.‬ Η άλλη περιλαμβάνει συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της βιομηχανίας, η οποία και αποτελεί προτεραιότητα στον αναπτυξιακό σχεδιασμό.
      Στο ζήτημα της διαδικασίας αδειοδότησης των ραδιοφώνων επικεντρώθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, επαναλαμβάνοντας τη ρητή διαβεβαίωση ότι «ουδείς πρέπει να ανησυχεί, δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε πολιτικές τύπου σοκ και δέος».
      Στις διατάξεις για τη διαμεσολάβηση που έχουν προκαλέσει σειρά αντιδράσεων στον νομικό κόσμο εστίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, αποδίδοντας τις αντιρρήσεις σε παγιωμένες αναχρονιστικές νοοτροπίες.
      «Τον θεσμό του Διαμεσολαβητή, ενώ όλοι τον επικροτούν όταν έρχεται η ώρα υλοποίησής του, υπάρχουν προσκόμματα και αντιδράσεις, γιατί παγιωμένες αναχρονιστικές νοοτροπίες δεν θέλουν να αφήσουν νέες ιδέες, δοκιμασμένες και πετυχημένες, να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα στη δικαιοσύνη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης.
      Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για τα θέματα τόσο του πολυνομοσχεδίου, όσο και για την περίπτωση των οκτώ τούρκων αξιωματικών έκανε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας. 

      Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας καταφέρθηκε εναντίον του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος, όπως είπε, αυτοχαρακτηρίζεται ως ορθόδοξος μαρξιστής και με μεγάλη ευκολία εισηγείται τον περιορισμό της απεργίας, κατά τρόπο ανάλογο της Μάργκαρετ Θάτσερ. Αναφορικά με την υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών και τους χειρισμούς της κυβέρνησης απέναντι στη Δικαιοσύνη, ο κ. Δένδιας καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι εμφανίζει την χώρα ως έσχατο υποτελή. 
      • Έντονη κριτική Δένδια για απεργία και οικογενειακά επιδόματα

        Γύρω στις 19:00 η ψήφιση πολυνομοσχεδίου

        Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αναμένεται να ξεκινήσει, με βάση όσα είπε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, γύρω στις 19:00. Θα γίνουν ονομαστικές ψηφοφορίες τις οποίες έχουν προαναγγείλει ότι θα ζητήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε επίμαχα άρθρα, μεταξύ των οποίων οι πλειστηριασμοί και οι όροι χορήγησης των πολυτεκνικών επιδομάτων.

        Την ώρα της συζήτησης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου των 1.500 σελίδων και 400 άρθρων, τα συνδικάτα έχουν δώσει «ραντεβού» έξω από την Βουλή.

        Η ΝΔ θα ψηφίσει κάποιες διατάξεις
        Εν τω μεταξύ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, δήλωσε: «Θα καταψηφίσουμε αυτό που φέρνει η κυβέρνηση γιατί δεν βοηθάει τη χώρα να βγει από την κρίση».
         
        «Η ΝΔ ως υπεύθυνη αντιπολίτευση θα ψηφίσει διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που θεωρεί ότι πάνε ένα βήμα μπροστά της χώρα» δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας Νότης Μηταράκης. 

        Σχόλια

        Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

        ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΑΖΑΚΙΑ

         Την περασμένη Δευτέρα βραβεύτηκε στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ο  Ορχομένιος φοιτητής πλέον, Γιώργος Ραζακιάς . Ο Γιώργος είναι φοιτητής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ , Θεσσαλονίκης. Τα βραβεία δόθηκαν από την τράπεζα EUROBANK σε  μαθητές Αττικής και Στερεάς Ελλάδας που αρίστευσαν κατά την περασμένη  σχολική χρονιά. ΓΙΩΡΓΟ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!

        ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΕΜΠΤΟ ΜΟΤΕΡ ΣΤΟ ΜΟΡΝΟ

        Δεν υπήρξε πέμπτο μοτέρ στο Μόρνο ειπε ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός κατά την σημερινή συνάντηση του με τους αγρότες στην περιφέρεια. Ετσι  δικαιώνεται η πρώην δήμαρχος Ορχομενού Βούλα Καράλη  όταν υποστήριζε  μαζί με τον τότε αντιδήμαρχο Γρηγόρη  Γαλάνη  πέρυσι ,ότι  ούτε το πέμπτο μοτέρ   λειτούργησε ποτέ αλλά ούτε το νερό που ερχόταν  από τον Μόρνο  αρκούσε για άρδευση. Δύσκολη έως αδύνατη η λειτουργία του πλωτού στην Υλίκη κατά τον κ Ντασιώτη .   Περισσότερο νερό από τον Μόρνο για φέτος  κι εναλλακτικές  λύσεις στην άρδευση υποσχέθηκε η περιφέρεια. Τόσο ο περιφερειάρχης κ Σπανός όσο  κι ο αντιπεριφερειάρχης κ Ντασιώτης  μίλησαν με αλήθειες κι υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν ότι μπορούν ώστε να διευκολύνουν τους αγρότες στην φετεινή αρδευτική περίοδο που προμηνύεται δύσκολη ,  αλλά το κυριώτερο  δεσμεύτηκαν ότι θα είναι σε συνεχή επαφή με τους αγρότες.                                                                                 ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ

        Χριστίνα Βελαώρα - Κανούση και # ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ!!!

        Χριστίνα Βελαώρα - Κανούση Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Ιστορικό Ορχομενό, αποφοίτησα από το εξατάξιο Γυμνάσιο Ορχομενού. Είμαι παντρεμένη με τον Θανάση Κανούση. και έχουμε δύο κόρες την Έλενα Κοινωνιολόγο-Στρατιωτικό και την Γιούλη Αισθητικό-Κομμώτρια.  Είμαι μια ευτυχισμένη γιαγιά τεσσάρων εγγονιών. Εργάστηκα στην εταιρεία SLK Μιχάλη Σκλαπάνη, στην Διεύθυνση Γεωργίας και στο Δασαρχείο Λιβαδειάς. Είμαι αισθητική σύμβουλος και αυτή την περίοδο δραστηριοποιούμαι στο χώρο των καλλυντικών.Διετέλεσα πρόεδρος του   Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 2 ου Νηπιαγωγείου, του 2 ου Δημοτικού Σχολείου και του 2 ου Γυμνασίου Ορχομενού, καθώς   και γραμματέας   του    Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Λυκείου Ορχομενού, επίσης πρόεδρος της Σχολικής επιτροπής του Λυκείου Ορχομενού.Είμαι μέλος του συλλόγου γυναικών Ορχομενού, μέλος της Greenpeace και εθελόντρια στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για προσφορά και βοήθεια σε καταστάσεις από φυσικές καταστροφές. Θα ήθελα ν