Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ...ΤΟΝ ΑΙ ΣΩΣΤΗ!!!!

   
Για όποιον δε γνωρίζει 
Το εκκλησάκι του Αγίου Σώζοντος ή του Αη Σώστη, όπως χαρακτηριστικά το ονομάζουν οι ντόπιοι, βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της ενορίας της Παναγίας της Σκριπούς στον Ορχομενό. Την περίοδο που η Παναγία λειτουργούσε ακόμα ως μοναστήρι ο ναός του Αγίου Σώζοντος αποτελούσε τον ενοριακό ναό.


       Ο ναός, προστατεύεται από το Νόμο 5351/ 1932 “Περί Αρχαιοτήτων”, και απέχει 200 μόλις μέτρα από το Βυζαντινό μνημείο της Παναγίας της Σκριπούς.
Παρά το ενδιαφέρον της αρχιτεκτονικής του, αναφορά για το ναό γίνεται μόλις το 1931 και το 1935 από τον Αν. Ορλάνδο στην «Επετηρίδα Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών» και στο «Αρχείο των Βυζαντινών Μνημείων της Ελλάδος», το δε 1940 από το Γ. Σωτηρίου, ενώ αναλυτική περιγραφή γίνεται το 1977 από τον Αλέξ. Σταυρόπουλο στο πόνημα «Ο εν Ορχομενώ της Βοιωτίας Βυζαντινός Ναός του Αγ. Σώζοντος». Αναφορές στο μνημείο γίνονται κι από τους Χαρ. και Λασκαρίνα Μπούρα «Η ελλαδική Ναοδομία κατά το 12ο αι.».
    Είναι ναός μονόκλιτος τρίκογχος μετά τρούλου. Απαντά από την παλαιοχριστιανική ήδη περίοδο και χρησιμοποιείται σε μικρές συνήθως ε κκλησίες. Από τους τέσσερις ναούς που έχουν επισημανθεί στη Βοιωτία μόνο ο Άγιος Σώζων στον Ορχομενό σώζεται ακέραιος, με αμβλυγώνιες τρίπλευρες και τις τρεις κόγχες του......
Το 2010 το μνημείο εντάχθηκε στα έργα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και χρηματοδοτήθηκαν εργασίες εξυγίανσης της υπάρχουσας θεμελίωσης με εκτέλεση αρμολογημάτων, ενεμάτων, κατασκευή περιμετρικής αποστράγγισης και περιμετρικής πλάκας από σκυρόδεμα, αποκατάσταση των τοιχοποιιών μετά την αφαίρεση των νεώτερων επιχρισμάτων και την εκ νέου αρμολόγηση, αποκατάσταση των στεγών με κεραμίδια χειροποίητα όμοιου τύπου με τα υπάρχοντα, επισκευή-αντικατάσταση κουφωμάτων, καθαρισμός των μαρμάρινων μελών και των λίθινων πλακών του δαπέδου, συντήρηση των τοιχογραφιών και αντικατάσταση της υπάρχουσας Η/Μ εγκατάστασης. .....

Παρά το μικρό του μέγεθος, ο ναός του Αγίου Σώζοντος αποτελεί αναμφίβολα ένα αξιόλογο βυζαντινό μνημείο της ευρύτερης περιοχής. Έχει ιστορική και αρχαιολογική αξία, αξία αισθητική και παλαιότητας και αποτελεί σημείο αναφοράς της πόλης και μάρτυρα της κοινωνικής ζωής.


 Σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Βασίλειο το Β΄ το Βουλγαροκτόνο μετά από μια νικηφόρα μάχη που έγινε στην περιοχή της Βοιωτίας. 

Όλα αυτά τα επισημαίνουμε για να συνηδειτοποιήσουν κάποιοι πόσο σημαντικό πράγματι είναι το συγκεκριμένο βυζαντινό μνημείο.

Ένα μνημείο που κοσμεί την πλατεία της Σκριπούς  μαζί με όλα τα άλλα μνημεία ,μάρτυρες της σημαντικής ιστορίας του τόπου μας!!

Αυτό  το μνημείο της κληρονομιάς μας , που θα έπρεπε όπως κι όλα τα άλλα  να το προστατεύουμε  να το αναδεικνύουμε και να το σεβόμαστε, τον τελευταίο χρόνο έχει πλημμυρίσει ήδη τρεις φορές !!!!
Είναι γεγονός ότι τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα ή η ζημιά σε ένα αγωγό δεν μπορεί να προβλεφθεί !!!
Αποτέλεσμα εικόνας για Ο ΑΙ ΣΩΣΤΗς ΣΤΟΝ ΟΡΧΟΜΕΝΟ
ΣΗΜΕΡΑ
Θα μπορούσε όμως να προνοηθεί η προστασία του μνημείου πράγμα που δεν έγινε!!
Δεν γίνεται κάθε φορά που θα υπερφορτώνεται το φρεάτιο πίσω από τον ΑΙ ΣΩΣΤΗ , ο ναός να πλημμυρίζει!!
Ως πότε θα συνεχιστεί αυτό;
Ως πότε το συγκεκριμένο κτίριο θα μπορεί να αντιστέκεται;
Δεν μπορούμε να ξέρουμε για ποιό λόγο η πλατεία αυτή κατασκευάστηκε με τέτοιο τρόπο που αντί να αναδεικνύει το βυζαντινό ναό τον έκρυψε....
Δεν μπορούμε να ξέρουμε για ποιό λόγο δεν προβλέφθηκε η σωστή απομάκρυνση του νερού από ένα μνημείο που βρισκόταν σε χαμηλότερο επίπεδο από την υπόλοιπη πλατεία και μοιραία θα συγκέντρωνε νερά.
Αποτέλεσμα εικόνας για Ο ΑΙ ΣΩΣΤΗς ΣΤΟΝ ΟΡΧΟΜΕΝΟ
ΠΑΛΙΑ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ
Σε αυτό ο καθένας που πήρε μέρος στην κατασκευή της συγκεκριμένης πλατείας ας μετρήσει τα λάθη του!!!
Εκείνο όμως που ξέρουμε είναι ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και είναι ώρα η δήμος να αναλάβει τις ευθύνες του και να μπει στην διαδικασία να προστατεύσει πλέον το μνημείο με τρόπο όρθό.
Που σημαίνει ότι πρέπει να γίνει συγκεκριμένη μελέτη και έργο ώστε να μην πλημμυρίζει ο ΑΙ ΣΩΣΤΗΣ κάθε τρεις και λίγο.
Φανταστείτε να έρχονται αύριο επισκέπτες στην πόλη μας μία βροχερή μέρα ή μία μέρα που θάχει σπάσει ένας αγωγός και να βλέπουν το ναό μισοβυθισμένο στα νερά.
Και μία και αυτή την εποχή η δημοτική αρχή ασχολείται με πλατείες ίσως είναι η ώρα να ασχοληθεί και με αυτή την πλατεία , την πλατεία ΑΘΑΜΑΝΤΑ και με το σημαντικό μνημείο που φιλοξενεί!!!


ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ Ο ΝΑΟΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΑΓΩΓΟ ΠΟΥ ΕΣΠΑΣΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ,

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μοιραία πλαγιομετωπική στον Ορχομενό. Νεκρή 32χρονη γυναίκα (video-photo)

Υπέκυψε στα τραύματά της 32χρονη γυναίκα όταν το επιβατικό όχημα που οδηγούσε συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με νταλίκα διερχόμενη από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Το τροχαίο σημειώθηκε λίγο μετά τις 15.00 στην επαρχιακή οδό  Λιβαδειάς Ορχομενού, στη βάση της γέφυρας του σιδηροδρομικού δικτύου στο ύψος του σταθμού της Λιβαδειάς. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστεί η νεαρή οδηγός από τα συντρίμμια του επιβατικού αυτοκινήτου.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ-ΟΡΑΜΑ ΧΩΡΙΣ ΕΡΓΟ

Η συνέχεια του σήριαλ παιδική χαρά στον Ορχομενό παίχτηκε χθες το βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο όπου ο κ Υπερήφανος κατά την προσφιλή του τακτική προσπάθησε για μία ακόμα φορά να εκβιάσει το δημοτικό συμβούλιο   φέρνοντας τελευταία στιγμή  μία μελέτη για παιδική χαρά όπου η συνολική αξία της ούτε λίγο ούτε πολύ μαζί με τα παιχνίδια προσέγγιζε το ποσό των 300.000 ευρώ περίπου .

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή . Τέσσερα χρόνια τώρα η πόλη του Ορχομενού παραμένει χωρίς παιδική χαρά μία και ο σημερινός δήμαρχος και συν αυτών ξήλωσαν κυριολεκτικά την παιδική χαρά μέσα σε μία νύχτα δήθεν εφαρμόζοντας το νόμο . Ο νόμος όμως κάθε άλλο παρά για ξήλωμα υφιστάμενων παιδικών χαρών μιλούσε. Αντίθετα ο νόμος ήταν σαφής και περιείχε καθαρές  οδηγίες για το πως μπορούσαν και με ποιες παρεμβάσεις   να συνεχίσουν να λειτουργούν οι παιδικές χαρές.
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 27934/ΦΕΚ Β 2029/25.07.2014
Άρθρο 2 Υφιστάμενες Παιδικές Χαρές
   Α. Ο έλεγχος και η αξιολόγηση της καταλληλότητας λειτουργίας τ…

ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ...

Συνωστισμός παρουσιάστηκε στο  περασμένο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης  όταν εκπρόσωποι και μέλη των συλλόγων που χρησιμοποιούν ως έδρα το πολιτιστικό κέντρο της πόλης μας  ήρθαν για να ενημερώσουν για συγκεκριμένα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του κέντρου από τον  σύμβουλο της δημοτικής κοινότητας κ Γ.Βούτσα ο οποίος είχε οριστεί από τον δήμαρχο κ Υπερήφανο ως υπεύθυνος για θέματα Πολιτιστικού Κέντρου.
Στην έντονη   συζήτηση που ακολούθησε συμφωνήθηκε ότι ο τρόπος λειτουργίας του Πολιτιστικού κέντρου θα πρέπει επιτέλους να οριστεί με κανονισμό λειτουργίας που θα ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο και θα τηρείται από όλους. Και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεσμεύτηκε ότι θα φέρει το θέμα επίσημα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο ώστε να συζητηθεί και να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις
Θα επανέλθουμε...