Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ...ΤΟΝ ΑΙ ΣΩΣΤΗ!!!!

   
Για όποιον δε γνωρίζει 
Το εκκλησάκι του Αγίου Σώζοντος ή του Αη Σώστη, όπως χαρακτηριστικά το ονομάζουν οι ντόπιοι, βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της ενορίας της Παναγίας της Σκριπούς στον Ορχομενό. Την περίοδο που η Παναγία λειτουργούσε ακόμα ως μοναστήρι ο ναός του Αγίου Σώζοντος αποτελούσε τον ενοριακό ναό.


       Ο ναός, προστατεύεται από το Νόμο 5351/ 1932 “Περί Αρχαιοτήτων”, και απέχει 200 μόλις μέτρα από το Βυζαντινό μνημείο της Παναγίας της Σκριπούς.
Παρά το ενδιαφέρον της αρχιτεκτονικής του, αναφορά για το ναό γίνεται μόλις το 1931 και το 1935 από τον Αν. Ορλάνδο στην «Επετηρίδα Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών» και στο «Αρχείο των Βυζαντινών Μνημείων της Ελλάδος», το δε 1940 από το Γ. Σωτηρίου, ενώ αναλυτική περιγραφή γίνεται το 1977 από τον Αλέξ. Σταυρόπουλο στο πόνημα «Ο εν Ορχομενώ της Βοιωτίας Βυζαντινός Ναός του Αγ. Σώζοντος». Αναφορές στο μνημείο γίνονται κι από τους Χαρ. και Λασκαρίνα Μπούρα «Η ελλαδική Ναοδομία κατά το 12ο αι.».
    Είναι ναός μονόκλιτος τρίκογχος μετά τρούλου. Απαντά από την παλαιοχριστιανική ήδη περίοδο και χρησιμοποιείται σε μικρές συνήθως ε κκλησίες. Από τους τέσσερις ναούς που έχουν επισημανθεί στη Βοιωτία μόνο ο Άγιος Σώζων στον Ορχομενό σώζεται ακέραιος, με αμβλυγώνιες τρίπλευρες και τις τρεις κόγχες του......
Το 2010 το μνημείο εντάχθηκε στα έργα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και χρηματοδοτήθηκαν εργασίες εξυγίανσης της υπάρχουσας θεμελίωσης με εκτέλεση αρμολογημάτων, ενεμάτων, κατασκευή περιμετρικής αποστράγγισης και περιμετρικής πλάκας από σκυρόδεμα, αποκατάσταση των τοιχοποιιών μετά την αφαίρεση των νεώτερων επιχρισμάτων και την εκ νέου αρμολόγηση, αποκατάσταση των στεγών με κεραμίδια χειροποίητα όμοιου τύπου με τα υπάρχοντα, επισκευή-αντικατάσταση κουφωμάτων, καθαρισμός των μαρμάρινων μελών και των λίθινων πλακών του δαπέδου, συντήρηση των τοιχογραφιών και αντικατάσταση της υπάρχουσας Η/Μ εγκατάστασης. .....

Παρά το μικρό του μέγεθος, ο ναός του Αγίου Σώζοντος αποτελεί αναμφίβολα ένα αξιόλογο βυζαντινό μνημείο της ευρύτερης περιοχής. Έχει ιστορική και αρχαιολογική αξία, αξία αισθητική και παλαιότητας και αποτελεί σημείο αναφοράς της πόλης και μάρτυρα της κοινωνικής ζωής.


 Σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Βασίλειο το Β΄ το Βουλγαροκτόνο μετά από μια νικηφόρα μάχη που έγινε στην περιοχή της Βοιωτίας. 

Όλα αυτά τα επισημαίνουμε για να συνηδειτοποιήσουν κάποιοι πόσο σημαντικό πράγματι είναι το συγκεκριμένο βυζαντινό μνημείο.

Ένα μνημείο που κοσμεί την πλατεία της Σκριπούς  μαζί με όλα τα άλλα μνημεία ,μάρτυρες της σημαντικής ιστορίας του τόπου μας!!

Αυτό  το μνημείο της κληρονομιάς μας , που θα έπρεπε όπως κι όλα τα άλλα  να το προστατεύουμε  να το αναδεικνύουμε και να το σεβόμαστε, τον τελευταίο χρόνο έχει πλημμυρίσει ήδη τρεις φορές !!!!
Είναι γεγονός ότι τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα ή η ζημιά σε ένα αγωγό δεν μπορεί να προβλεφθεί !!!
Αποτέλεσμα εικόνας για Ο ΑΙ ΣΩΣΤΗς ΣΤΟΝ ΟΡΧΟΜΕΝΟ
ΣΗΜΕΡΑ
Θα μπορούσε όμως να προνοηθεί η προστασία του μνημείου πράγμα που δεν έγινε!!
Δεν γίνεται κάθε φορά που θα υπερφορτώνεται το φρεάτιο πίσω από τον ΑΙ ΣΩΣΤΗ , ο ναός να πλημμυρίζει!!
Ως πότε θα συνεχιστεί αυτό;
Ως πότε το συγκεκριμένο κτίριο θα μπορεί να αντιστέκεται;
Δεν μπορούμε να ξέρουμε για ποιό λόγο η πλατεία αυτή κατασκευάστηκε με τέτοιο τρόπο που αντί να αναδεικνύει το βυζαντινό ναό τον έκρυψε....
Δεν μπορούμε να ξέρουμε για ποιό λόγο δεν προβλέφθηκε η σωστή απομάκρυνση του νερού από ένα μνημείο που βρισκόταν σε χαμηλότερο επίπεδο από την υπόλοιπη πλατεία και μοιραία θα συγκέντρωνε νερά.
Αποτέλεσμα εικόνας για Ο ΑΙ ΣΩΣΤΗς ΣΤΟΝ ΟΡΧΟΜΕΝΟ
ΠΑΛΙΑ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ
Σε αυτό ο καθένας που πήρε μέρος στην κατασκευή της συγκεκριμένης πλατείας ας μετρήσει τα λάθη του!!!
Εκείνο όμως που ξέρουμε είναι ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και είναι ώρα η δήμος να αναλάβει τις ευθύνες του και να μπει στην διαδικασία να προστατεύσει πλέον το μνημείο με τρόπο όρθό.
Που σημαίνει ότι πρέπει να γίνει συγκεκριμένη μελέτη και έργο ώστε να μην πλημμυρίζει ο ΑΙ ΣΩΣΤΗΣ κάθε τρεις και λίγο.
Φανταστείτε να έρχονται αύριο επισκέπτες στην πόλη μας μία βροχερή μέρα ή μία μέρα που θάχει σπάσει ένας αγωγός και να βλέπουν το ναό μισοβυθισμένο στα νερά.
Και μία και αυτή την εποχή η δημοτική αρχή ασχολείται με πλατείες ίσως είναι η ώρα να ασχοληθεί και με αυτή την πλατεία , την πλατεία ΑΘΑΜΑΝΤΑ και με το σημαντικό μνημείο που φιλοξενεί!!!


ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ Ο ΝΑΟΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΑΓΩΓΟ ΠΟΥ ΕΣΠΑΣΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ,

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΑΖΑΚΙΑ

 Την περασμένη Δευτέρα βραβεύτηκε στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ο  Ορχομένιος φοιτητής πλέον, Γιώργος Ραζακιάς . Ο Γιώργος είναι φοιτητής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ , Θεσσαλονίκης. Τα βραβεία δόθηκαν από την τράπεζα EUROBANK σε  μαθητές Αττικής και Στερεάς Ελλάδας που αρίστευσαν κατά την περασμένη  σχολική χρονιά. ΓΙΩΡΓΟ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΕΜΠΤΟ ΜΟΤΕΡ ΣΤΟ ΜΟΡΝΟ

Δεν υπήρξε πέμπτο μοτέρ στο Μόρνο ειπε ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός κατά την σημερινή συνάντηση του με τους αγρότες στην περιφέρεια. Ετσι  δικαιώνεται η πρώην δήμαρχος Ορχομενού Βούλα Καράλη  όταν υποστήριζε  μαζί με τον τότε αντιδήμαρχο Γρηγόρη  Γαλάνη  πέρυσι ,ότι  ούτε το πέμπτο μοτέρ   λειτούργησε ποτέ αλλά ούτε το νερό που ερχόταν  από τον Μόρνο  αρκούσε για άρδευση. Δύσκολη έως αδύνατη η λειτουργία του πλωτού στην Υλίκη κατά τον κ Ντασιώτη .   Περισσότερο νερό από τον Μόρνο για φέτος  κι εναλλακτικές  λύσεις στην άρδευση υποσχέθηκε η περιφέρεια. Τόσο ο περιφερειάρχης κ Σπανός όσο  κι ο αντιπεριφερειάρχης κ Ντασιώτης  μίλησαν με αλήθειες κι υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν ότι μπορούν ώστε να διευκολύνουν τους αγρότες στην φετεινή αρδευτική περίοδο που προμηνύεται δύσκολη ,  αλλά το κυριώτερο  δεσμεύτηκαν ότι θα είναι σε συνεχή επαφή με τους αγρότες.                                                                                 ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ

Χριστίνα Βελαώρα - Κανούση και # ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ!!!

Χριστίνα Βελαώρα - Κανούση Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Ιστορικό Ορχομενό, αποφοίτησα από το εξατάξιο Γυμνάσιο Ορχομενού. Είμαι παντρεμένη με τον Θανάση Κανούση. και έχουμε δύο κόρες την Έλενα Κοινωνιολόγο-Στρατιωτικό και την Γιούλη Αισθητικό-Κομμώτρια.  Είμαι μια ευτυχισμένη γιαγιά τεσσάρων εγγονιών. Εργάστηκα στην εταιρεία SLK Μιχάλη Σκλαπάνη, στην Διεύθυνση Γεωργίας και στο Δασαρχείο Λιβαδειάς. Είμαι αισθητική σύμβουλος και αυτή την περίοδο δραστηριοποιούμαι στο χώρο των καλλυντικών.Διετέλεσα πρόεδρος του   Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 2 ου Νηπιαγωγείου, του 2 ου Δημοτικού Σχολείου και του 2 ου Γυμνασίου Ορχομενού, καθώς   και γραμματέας   του    Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Λυκείου Ορχομενού, επίσης πρόεδρος της Σχολικής επιτροπής του Λυκείου Ορχομενού.Είμαι μέλος του συλλόγου γυναικών Ορχομενού, μέλος της Greenpeace και εθελόντρια στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για προσφορά και βοήθεια σε καταστάσεις από φυσικές καταστροφές. Θα ήθελα ν