Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Όλη η Αθήνα γίνεται ένα μεγάλο μουσείο με ελεύθερη είσοδο

Το πολιτιστικό κύμα που απλώνει παγκοσμίως εδώ και 41 χρόνια το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων με τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, καταφτάνει και φέτος στην πόλη μας. Με σημείο αναφοράς την Παρασκευή 18 του μηνός, όπως έχει επίσημα οριστεί, ολόκληρη η Αθήνα μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό μουσείο, σε ένα σύσσωμο πομπό πολιτισμού, και δίνει έναν επιπλέον λόγο σε μικρούς και μεγάλους, Αθηναίους και τουρίστες να ανακαλύψουν τους θησαυρούς που κρύβουν οι μουσειακοί θύλακες της πόλης, με εντελώς ελεύθερη είσοδο σε εκθέματα και εκδηλώσεις.

Με κεντρική θεματική του φετινού προγράμματος «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό», η σημασία της ημέρας εκτοξεύεται ακόμα περισσότερο στα ύψη. Ποιός είναι ο ρόλος των μουσείων στη σύγχρονη Αθήνα; Έχουν τη θέση που τους αναλογεί στην πολιτισμική πίτα; Πώς μπορούν να ανέβουν στο άρμα του σήμερα και να αντικρίσουν τις ανάγκες του κοινού; Με το βλέμμα σε μία ευρύτερα ψηφιοποιημένη εποχή, τί καλούνται να αναδιαμορφώσουν; Ερωτήματα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επανέρχονται όλο και πιο επιτακτικά στην ατζέντα του σήμερα (το είδαμε και με το επικείμενο Ψηφιακό Μουσείο Ακρόπολης), και που έχουν στον πυρήνα τους το ζήτημα της δικτύωσης, του εκσυγχρονισμού και της νέας εποχής, πρωταγωνιστούν, με τιμώμενο μουσείο για φέτος –τι άλλο;– το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ.
Σημείο συνάντησης για την επίσημη έναρξη, λοιπόν, σε ένα μουσείο που η ιστορία συναντά την τεχνολογία και την επικοινωνία. Την Παρασκευή, 18 Μαΐου και ώρα 7 μμ., ένα πρόγραμμα ομιλιών από πανεπιστημιακούς καθηγητές και όχι μόνο (Μαρία Ρούσσου, Ντέπη Τζιμέα), ξεναγήσεις, μουσικά προγράμματα κά, συστήνει ένα λίγο-πολύ άγνωστο αλλά αρκετά σημαντικό θύλακα της πόλης. Οι εκδηλώσεις, βέβαια, απλώνονται από τις 17 ως τις 20 του μηνός στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, δίνοντας εξίσου δυνατές αφορμές για να βάλουμε ρότα προς Νέα Κηφισιά, με εικαστικά εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες δράσεις για όλες τις ηλικίες και τα ενδιαφέροντα.

Την ίδια ημέρα αλλά και τις επόμενες, τα ραντεβού έρχονται το ένα δίπλα από το άλλο σε όλη την πόλη. Εκπαιδευτικά προγράμματα στα σημαντικότερα μουσεία της Αθήνας, όπως η «Μια μικρή γεύση αρχιτεκτονικής για το παιδιά» στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς (19/5, 11.30 π.μ.), πρωτότυπες δράσεις σε πιο μικρούς πυρήνες πολιτισμού, όπως η «Διανυκτέρευση στο Μουσείο» στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» (18/5, 7 μ.μ.), αναλυτικές περιηγήσεις, όπως στο Ιλίου Μέλανθρον του Νομισματικού Μουσείου (17/5, 11 π.μ.), επαφή με high tech πλατφόρμες, όπως το «Πολεμικό μουσείο & ψηφιακές δράσεις» στο ομώνυμο μουσείο (18/5, 9 π.μ.) ή το «Διαδρομές & συναντήσεις» στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου (18/5, 10 μ.μ.), αλλά και εναλλακτικά δρώμενα,όπως η ομιλία «Memes και διαδικτυακός λόγος στον ελλαδικό χώρο» (18/5, 7 μ.μ.), φισκάρουν αμέτρητα την ατζέντα μας για λίγες ημέρες.
Αν σκεφτεί κανείς ότι παράλληλα με αυτά, εξαιρετικής σημασίας εκθέματα και διεθνούς εμβέλειας καλλιτεχνικά δημιουργήματα μάς περιμένουν στα πιο εμβληματικά μουσεία της πόλης με ελεύθερη είσοδο, τότε τα διλήμματα πολλαπλασιάζονται… Οπλιστείτε με περίσσια δύναμη και ξεκινήστε να προγραμματίζετε τις διαδρομές σας.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

Σχετικά Θέματα


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μοιραία πλαγιομετωπική στον Ορχομενό. Νεκρή 32χρονη γυναίκα (video-photo)

Υπέκυψε στα τραύματά της 32χρονη γυναίκα όταν το επιβατικό όχημα που οδηγούσε συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με νταλίκα διερχόμενη από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Το τροχαίο σημειώθηκε λίγο μετά τις 15.00 στην επαρχιακή οδό  Λιβαδειάς Ορχομενού, στη βάση της γέφυρας του σιδηροδρομικού δικτύου στο ύψος του σταθμού της Λιβαδειάς. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστεί η νεαρή οδηγός από τα συντρίμμια του επιβατικού αυτοκινήτου.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ-ΟΡΑΜΑ ΧΩΡΙΣ ΕΡΓΟ

Η συνέχεια του σήριαλ παιδική χαρά στον Ορχομενό παίχτηκε χθες το βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο όπου ο κ Υπερήφανος κατά την προσφιλή του τακτική προσπάθησε για μία ακόμα φορά να εκβιάσει το δημοτικό συμβούλιο   φέρνοντας τελευταία στιγμή  μία μελέτη για παιδική χαρά όπου η συνολική αξία της ούτε λίγο ούτε πολύ μαζί με τα παιχνίδια προσέγγιζε το ποσό των 300.000 ευρώ περίπου .

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή . Τέσσερα χρόνια τώρα η πόλη του Ορχομενού παραμένει χωρίς παιδική χαρά μία και ο σημερινός δήμαρχος και συν αυτών ξήλωσαν κυριολεκτικά την παιδική χαρά μέσα σε μία νύχτα δήθεν εφαρμόζοντας το νόμο . Ο νόμος όμως κάθε άλλο παρά για ξήλωμα υφιστάμενων παιδικών χαρών μιλούσε. Αντίθετα ο νόμος ήταν σαφής και περιείχε καθαρές  οδηγίες για το πως μπορούσαν και με ποιες παρεμβάσεις   να συνεχίσουν να λειτουργούν οι παιδικές χαρές.
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 27934/ΦΕΚ Β 2029/25.07.2014
Άρθρο 2 Υφιστάμενες Παιδικές Χαρές
   Α. Ο έλεγχος και η αξιολόγηση της καταλληλότητας λειτουργίας τ…

ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ...

Συνωστισμός παρουσιάστηκε στο  περασμένο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης  όταν εκπρόσωποι και μέλη των συλλόγων που χρησιμοποιούν ως έδρα το πολιτιστικό κέντρο της πόλης μας  ήρθαν για να ενημερώσουν για συγκεκριμένα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του κέντρου από τον  σύμβουλο της δημοτικής κοινότητας κ Γ.Βούτσα ο οποίος είχε οριστεί από τον δήμαρχο κ Υπερήφανο ως υπεύθυνος για θέματα Πολιτιστικού Κέντρου.
Στην έντονη   συζήτηση που ακολούθησε συμφωνήθηκε ότι ο τρόπος λειτουργίας του Πολιτιστικού κέντρου θα πρέπει επιτέλους να οριστεί με κανονισμό λειτουργίας που θα ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο και θα τηρείται από όλους. Και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεσμεύτηκε ότι θα φέρει το θέμα επίσημα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο ώστε να συζητηθεί και να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις
Θα επανέλθουμε...