Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2018


Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2018: η Ελλάδα, οι απειλές, το τελεσίγραφο

Περιβάλλον το [periválon]: το σύνολο των συνθηκών και των παραγόντων μέσα στο οποίο δημιουργείται, υπάρχει και αναπτύσσεται κάποιος ή το σύνολο των φυσικών συνθηκών και παραγόντων που επιδρούν στους ζωντανούς οργανισμούς.
Σαν σήμερα, κάθε χρονιά από το 1972 στις 5 Ιουνίου, το περιβάλλον γιορτάζει και μας υπενθυμίζει το καθήκον μας.
Σύμφυτο με την ανθρώπινη ύπαρξη, την ποιότητα της ζωής μας και την οικονομία της ανθρωπότητας το περιβάλλον είναι ένα αγαθό που οφείλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές καλύτερο.
Αυτό δεν συμβαίνει.

Καθώς οι κίνδυνοι λειψυδρίας, ερημοποίησης και πλημμυρών πολλαπλασιάζονται το περιβάλλον απαιτεί την προσοχή και φροντίδα μας.
Καθώς το πλαστικό πνίγει τον πλανήτη και σκοτώνει την πανίδα το περιβάλλον και η -προστασία του δεν είναι μια προτεραιότητα για λίγους αλλά ένα τελεσίγραφο για ανάληψη δράσης από όλους.
Όπως σημειώνει η ΕΕ "η φύση είναι σύστημα προστασίας της ζωής, και πρέπει να την προσέχουμε. Φυσικοί πόροι όπως το νερό, ο αέρας, τα ενδιαιτήματα και τα είδη που ζουν σε αυτά, ανήκουν σε όλους μας".
Ας κάνουμε τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μια ημέρα ορόσημο. Την ημέρα που κηρύξαμε τον πόλεμο στον κακό εαυτό μας.

Πώς η κλιματική αλλαγή θα αλλάξει την Ελλάδα

Πολλαπλές, αναμένεται να είναι οι μεταβολές στην Ελλάδα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, με άμεσες και έμμεσες επιδράσεις, όπως εξηγεί ο καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Αθανάσιος Αργυρίου.
Ειδικότερα όσον αφορά τις άμεσες επιδράσεις, «λόγω της εκτεταμένης ακτογραμμής τής, χώρας, πολλές περιοχές διατρέχουν κίνδυνο από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, η οποία εκτιμάται από 0,2 έως 2 μέτρα».
Επίσης, αναφέρει ότι «αναμένεται μείωση των βροχοπτώσεων μεταξύ 5% έως 9%, αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 με 4,5 βαθμούς Κελσίου, αύξηση της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας, καθώς και αύξηση της έντασης των μελτεμιών».
Όμως, όπως σημειώνει, «οι δύο τελευταίες, μπορούν να επιδράσουν θετικά στην παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας».
Ταυτόχρονα, ο Αθανάσιος Αργυρίου λέει ότι «υπάρχουν και έμμεσες επιδράσεις, που είναι απόρροια των άμεσων σε διάφορους τομείς της οικονομίας της χώρας, όπως η γεωργία, ο τουρισμός, οι μεταφορές κλπ, αλλά και στην υγεία, δηλαδή ευνοϊκότερο κλίμα για την ανάπτυξη παρασίτων ή εντόμων - φορέων ασθενειών, όπως τα κουνούπια».
Όσον αφορά τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και περιουσιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο Αθανάσιος Αργυρίου τονίζει ότι «κατ' αρχήν χρειάζεται προσήλωση σε πολιτικές, οι οποίες συμβάλλουν στον περιορισμό των αιτίων της κλιματικής αλλαγής».
Αυτό, όπως εξηγεί, έχει δύο σκέλη: «Αφ' ενός μεν άμεση εφαρμογή των πολιτικών αυτών σε εθνικό επίπεδο και αφ' ετέρου, πολιτική πίεση της Ελλάδος στους διεθνείς οργανισμούς για την αυστηρή εφαρμογή πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος».
Ταυτοχρόνως, προσθέτει, ότι «η χώρα πρέπει να βελτιώνει διαρκώς τις υποδομές υγείας και πρόληψης, ώστε να βρεθεί προετοιμασμένη για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στην υγεία».
Σε πρόσφατη ημερίδα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας, ο Αθανάσιος Αργυρίου έκανε λόγο για ευφυή διαχείριση του κλίματος, αλλά και για ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση των υδατικών πόρων.
Όπως λέει, «αυτό μπορεί να γίνει με ανάπτυξη των υπηρεσιών και ταυτόχρονη αύξηση των επιστημόνων που ασχολούνται με τη μετεωρολογία, αφού το κλίμα είναι το πρώτο βήμα για την δημιουργία κλιματικώς ευφυών κοινωνιών.»Ακόμη, τονίζει ότι «η ποιότητα των μετεωρολογικών δεδομένων πολλών χωρών δεν επιτρέπει την παροχή εξελιγμένων κλιματικών υπηρεσιών, απαραίτητων για τη λήψη των σχετικών πολιτικών αποφάσεων, αλλά και την οργάνωση δράσεων των διαφόρων φορέων».
Αναφερόμενος στον τομέα της γεωργίας, ο Αθανάσιος Αργυρίου τονίζει ότι «είναι ένας χαρακτηριστικός τομέας, πολύ ευαίσθητος στην κλιματική αλλαγή» και όπως επισημαίνει «η επιστήμη της μετεωρολογίας και του κλίματος μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην έγκαιρη προειδοποίηση περιόδων έλλειψης τροφής».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, «οι αγρομετεωρολόγοι μπορούν να παρέχουν πληροφορίες για τις τάσεις του καιρού αρκετούς μήνες πριν και ως εκ τούτου η ευφυής διαχείριση του κλίματος επιτρέπει στους αγρότες να αποφασίσουν για το είδος της καλλιέργειας, το πότε πρέπει αυτή να γίνει, το ποσό της άρδευσης που θα απαιτηθεί, πότε πρέπει να γίνει η συγκομιδή, κλπ».
Μάλιστα, όπως σημειώνει, «χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Ελλάδα, αποτελούν οι δράσεις των Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) για την αντιχαλαζική προστασία».

Ρύπανση: ο serial killer της καθημερινότητας

Ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει μολυσμένο αέρα, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος κρίνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για επτά εκατομμύρια θανάτους ετησίως. 
«Τα τελευταία έξι χρόνια, το επίπεδο της μόλυνσης του ατμοσφαιρικού αέρα παρέμεινε υψηλό και λίγο πολύ σταθερό, με τις συγκεντρώσεις να σημειώνουν μείωση σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης και της Αμερικής», αποκαλύπτει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.
«Εννέα στους δέκα ανθρώπους αναπνέουν αέρα που περιέχει υψηλά επίπεδα ρύπων», επισημαίνει η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ο αριθμός αυτός παραμένει ο ίδιος μετά τη δημοσίευση της προηγούμενης έκθεσης του ΠΟΥ για το ίδιο θέμα πριν από δύο χρόνια.
«Η μόλυνση του αέρα μας απειλεί όλους, αλλά πιο πολύ τους πιο φτωχούς και πιο περιθωριοποιημένους ανθρώπους», σημειώνει στην ανακοίνωση του ΠΟΥ ο γενικός διευθυντής του Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γεμπρεγέσους.
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι --κυρίως γυναίκες και παιδιά-- αναπνέουν καθημερινά φονικές αναθυμιάσεις από φούρνους και ρυπογόνα καύσιμα μέσα στο σπίτι τους», πρόσθεσε.

Τα συμπεράσματα αυτά του ΠΟΥ στηρίζονται σε αξιολόγηση της ποιότητας του αέρα που έγινε σε περισσότερες από 4.300 πόλεις σε 108 χώρες (δηλαδή σε 1.000 περισσότερες πόλεις από αυτές στις οποίες έγινε η αξιολόγηση για την προηγούμενη έκθεση).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από τις συνέπειες της έκθεσης σε λεπτά σωματίδια, τα οποία διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες και το καρδιαγγειακό σύστημα και προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα καρδιακά προβλήματα και ο καρκίνος των πνευμόνων.
Η ανθρώπινη δραστηριότητα δεν είναι η μόνη πηγή μόλυνσης του αέρα. Οι αμμοθύελλες, ιδιαίτερα στις περιοχές που βρίσκονται κοντά σε ερήμους, επηρεάζουν επίσης την ποιότητα του αέρα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ στην δημοσιότητα, ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των θανάτων που οφείλονται στην μόλυνση του αέρα σημειώνονται στις χώρες με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα, κυρίως στην Ασία και την Αφρική. 
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι περιοχές στις οποίες η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η πιο αυξημένη βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου η μέση ετήσια ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνάει συχνά το πενταπλάσιο των ορίων που έχει θέσει ο ΠΟΥ, με τις πόλεις που πλήττονται περισσότερο να είναι αυτές με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα της Αφρικής και του δυτικού Ειρηνικού.

Πλαστικό ή πλανήτης

Το εμβληματικό περιοδικό National Geographic έχει γράψει ιστορία με πολλά εξώφυλλα του. Από το 1985 με το κορίτσι του Αφγανιστάν στο σήμερα με την πρωτοβουλία του να αφυπνίσει τον κόσμο κατά του πλαστικού το περιοδικό γνωρίζει πώς να δημιουργήσει τάση και να την εκμεταλευθεί για ένα καλύτερο κόσμο.
Για το εξώφυλλο του τεύχους Ιουνίου το περιοδικό επέλεξε μια εικόνα που μιλάει, ίσως αθρώνοντας περισσότερες από χίλιες λέξεις.
Δημιουργημένο από τον μεξικανό καλλιτέχνη Jorge Gamboa η εικόνα που είναι συνδυασμός φωτογραφίας και εικονογράφησης δείχνει μια πλαστική σακούλα στα βάθη των ωκεανών. Το μήνυμα είναι σαφές.  Η μόλυνση από το πλαστικό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου απέναντι σε όλα τα προβλήματα που καλείται να βρει λύση η ανθρωπότητα για ένα πλανήτη βιώσιμο και πιο φιλόξενο σε όλα τα είδη του. 
Το περιοδικό National Geographic επιπλέον ανακοίνωσε την πρωτοβουλία "Πλαστικό ή Πλανήτης" (Plastic or Planet) και δεσμεύεται για μια μακροπρόθεσμη, πολυετή καμπάνια ενημέρωσης και ερευνητικών πρωτοβουλιών για έλεγχο και μείωση της χρήσης πλαστικού ώστε να απεξαρτηθούμε από αυτό.
Ως ένδειξη καλής θέλησης το περιοδικό ανακοίνωσε ότι οι συνδρομητές σε Η.Π.Α., Ουγγαρία και Ινδία θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα περιοδικά τους τυλιγμένα σε χαρτί και όχι σε πλαστικό.
Μέχρι το τέλος του 2019 το πλαστικό περιτύλιγμα θα είναι παρελθόν στα περιοδικά του National Geographic σε όλο τον κόσμο.
Αυτό όμως είναι μόλις η αρχή.
Οικολογικές οργανώσεις και περιβαλλοντικοί οργανισμοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την χρήση πλαστικών (μπουκάλια, ποτήρια, υλικά συσκευασίας), που έχει γιγαντωθεί τα τελευταία 50 χρόνια.
Οι οργανώσεις θέτουν «ζήτημα επιβίωσης» σχετικά με την αλόγιστη χρήση και εξάπλωση της πλαστικής σακούλας, που απειλεί «να βάλει "βόμβα" στα θεμέλια του οικοσυστήματος και της ζωής μας, μετατρέποντας μια σημαντική ανακάλυψη σε εφιάλτη».
Με αφορμή την εναρμόνιση της Ελλάδας με την οδηγία της ΕΕ που επιφέρει από 1/1/2018 την παύση της δωρεάν διάθεσης λεπτών πλαστικών σακουλών από σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα, ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης τονίζει ότι «οι πλαστικές σακούλες δημιουργούν ανεπανόρθωτες βλάβες και μπορούν να σκοτώσουν ψάρια, θαλάσσιους οργανισμούς και πουλιά, μπορούν να αποδομηθούν και να μολύνουν το πόσιμο νερό και εν τέλει να βλάψουν όλους εμάς. Η καταστροφική τους δύναμη είναι μακράς διάρκειας και κρατά για δεκάδες ή και εκατοντάδες χρόνια!».
Μόνο το 2015 στην Ελλάδα, η ετήσια κατανάλωση πλαστικών σακουλών ήταν μεταξύ 242 και 363 τεμαχίων ανά άτομο, ενώ το 2010 σ’ ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98,6 δισ. πλαστικές σακούλες.
Σύμφωνα με την Greenpeace, στην Ελλάδα κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 4,3 δισ. πλαστικές σακούλες, 2 δισ. πλαστικά μπουκάλια για νερό και αναψυκτικά και 300 εκατ. πλαστικά ποτήρια του καφέ. Επίσης παράγονται ετησίως έως 300.000 τόνοι πλαστικών συσκευασιών, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτή την ποσότητα ανακυκλώνεται.
Έως το 2050 το βάρος των πλαστικών αποβλήτων στους ωκεανούς θα ξεπεράσει το βάρος των ψαριών.
Η παγκόσμια παραγωγή πλαστικών αυξήθηκε από 2 εκατομμύρια τόνους το 1950 σε πάνω από 400 εκατομμύρια τόνους το 2015 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα φθάσει σε 1,12 δισ. τόνους το 2050.
Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων αμερικανικών πανεπιστημίων με επικεφαλής το πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, μέχρι το 2015 οι άνθρωποι είχαν δημιουργήσει – σωρευτικά – 8,3 δισ. τόνους πλαστικών, από 2 εκατ. τόνους το 1950, ενώ η εκτίμηση για το 2050 είναι 34 δισ. τόνοι. 
Από τους 8,3 δισ. τόνους του 2015, 6,3 δισ. τόνοι έγιναν απόβλητα. Από το σύνολο των αποβλήτων, διαχρονικά, μόνο το 9% ανακυκλώθηκε, 12% αποτεφρώθηκε και 79% συσσωρεύτηκε σε χώρους υγειονομικής ταφής ή στο φυσικό περιβάλλον.
Εάν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, σημειώνουν οι επιστήμονες, περίπου 12 δισ. τόνοι πλαστικών αποβλήτων θα βρίσκονται σε χώρους υγειονομικής ταφής ή στο φυσικό περιβάλλον έως το 2050, βάρος που αντιστοιχεί με περίπου 35.000 φορές το Empire State Building.
Κάθε χρόνο, τουλάχιστον 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών διαρρέουν στον ωκεανό – κάτι που ισοδυναμεί με την απόρριψη του περιεχομένου ενός απορριμματοφόρου στον ωκεανό, κάθε λεπτό, επισημαίνεται σε έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. 
Αν δεν ληφθούν μέτρα, τονίζεται, η ποσότητα αναμένεται να αυξηθεί σε δύο απορριμματοφόρα ανά λεπτό έως το 2030 και τέσσερα ανά λεπτό έως το 2050. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η πλαστική συσκευασία αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο αυτής της διαρροής προς το περιβάλλον. 
Η πιο πρόσφατη έρευνα εκτιμά ότι σήμερα υπάρχουν πάνω από 150 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων στον ωκεανό. Ο ωκεανός αναμένεται να περιέχει 1 τόνο πλαστικού για κάθε 3 τόνους ψαριών έως το 2025 και έως το 2050 περισσότερο πλαστικό από τα ψάρια (σε βάρος).

Επώδυνα στοιχεία, τρομακτικοί αριθμοί

Χάρη στη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή γνωρίζουμε πλέον ότι: 
#Από το 1880 μέχρι το 2012, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 0,85 βαθμούς Κελσίου. Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί ως εξής: για κάθε ένα βαθμό που αυξάνεται η θερμοκρασία, η παραγωγή των δημητριακών μειώνεται κατά περίπου 5% 
#Η παραγωγή καλαμποκιού, σιταριού και άλλων βασικών καλλιεργειών έχει υποστεί μείωση 40 μεγατόνων σε παγκόσμιο επίπεδο από το 1981 έως το 2002 εξαιτίας του θερμότερου κλίματος 
#Οι ωκεανοί θερμαίνονται, η ποσότητα του χιονιού και του πάγου έχουν μειωθεί και η στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί. Από το 1901 μέχρι το 2010 η μέση στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά 19 εκατοστά ενώ οι ωκεανοί επεκτείνονται εξαιτίας της θέρμανσης και του λιωσίματος των πάγων. Η έκταση των πάγων στην Αρκτική θάλασσα συρρικνώνεται κάθε δεκαετία από το 1979 κατά 1,07 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα 
#Δεδομένων των παρόντων συγκεντρώσεων και των διαρκών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίων είναι πιθανό μέχρι το τέλος του αιώνα η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας να υπερβεί τον 1,5 βαθμό Κελσίου συγκριτικά με την περίοδο 1850-1900. Οι ωκεανοί του κόσμου θα συνεχίσουν να θερμαίνονται ενώ οι πάγοι θα συνεχίσουν να λιώνουν. Η μέση αύξηση της στάθμης τη θάλασσας προβλέπεται να αγγίξει τα 34-30 εκατοστά μέχρι το 2065 και τα 40-63 μέχρι το 2100. Οι περισσότερες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή θα συνεχίσουν να επιμένουν για αρκετούς αιώνες ακόμη και αν οι εκπομπές αερίων σταματήσουν 

#Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) έχουν αυξηθεί κατά περίπου 50% από το 1990 
#Οι εκπομπές αυτές παρουσίασαν μεγαλύτερη αύξηση κατά το διάστημα 2000- 2010 παρά στις τρεις προηγούμενες δεκαετίες 
#Είναι ακόμη δυνατό, χρησιμοποιώντας μία σειρά από τεχνολογικά μέτρα και αλλαγές στη συμπεριφορά μας, να περιορίσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα 
#Οι σημαντικές τεχνολογικές και θεσμικές αλλαγές θα αποτελέσουν την καλύτερη ευκαιρία ώστε η παγκόσμια θέρμανση να μην ξεπεράσει αυτό το όριο. 

Ακόμη ένα τελεσίγραφο

Επιπλέον το ένα τρίτο των προστατευόμενων περιοχών του πλανήτη βρίσκονται πλέον υπό τη συνεχή και εντεινόμενη ανθρώπινη πίεση και παρέμβαση. Η κατασκευή δρόμων, η αποψίλωση των δασών, οι γεωργικές καλλιέργειες, η αστικοποίηση, οι εξορυκτικές και άλλες δραστηριότητες, έχουν σαν συνέπεια να έχουν καταντήσει μόνο κατ' όνομα προστατευόμενες.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας διεθνούς επιστημονικής έρευνας, της μεγαλύτερης του είδους της μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την οποία προστατευόμενες εκτάσεις συνολικά έξι εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων ή διπλάσιες σε έκταση από την Αλάσκα έχουν υποβαθμισθεί από τις ποικίλες ανθρώπινες παρεμβάσεις.
Από το 1992 έως σήμερα οι προστατευόμενες περιοχές παγκοσμίως έχουν περίπου διπλασιασθεί. 
Ο αριθμός τους ξεπερνά πλέον τις 202.000 και καλύπτουν πάνω από το 15% της ξηράς της Γης (και το 8% των θαλασσών), με στόχο να φθάσουν το 17% έως το 2020, όπως είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιολογική Ποικιλότητα, που είχε υπογραφεί στο Ρίο το 1992. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κένταλ Τζόουνς της Σχολής Γεωεπιστημών και Περιβάλλοντος του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", ανέλυσαν την κατάσταση σε σχεδόν 50.000 προστατευόμενες περιοχές (το ένα τέταρτο του συνόλου) και υπολόγισαν ότι το παγκόσμιο «ανθρώπινο αποτύπωμα» στις προστατευόμενες περιοχές είναι περίπου το μισό σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, όμως εμφανίζει επιδείνωση μετά το 1992.
Η μελέτη εκτιμά ότι έχει υποβαθμισθεί το 33% των προστατευόμενων περιοχών στην ξηρά, με συνέπεια, μεταξύ άλλων, να απειλείται η βιοποικιλότητα σε αυτές τις περιοχές. 
Η μελέτη προειδοποιεί ότι οι κυβερνήσεις συστηματικά υπερεκτιμούν το επίπεδο της προστασίας της φύσης και της πανίδας στις προστατευόμενες περιοχές. Η μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στα λόγια και στην πράξη εντοπίζεται στις προστατευόμενες περιοχές της νότιας Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής.
"Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πλέον κάθε χώρα σε κάθε ήπειρο. Διαταράσσει τις εθνικές οικονομίες και επηρεάζει τις ζωές ενώ έχει σημαντικές επιπτώσεις στους ανθρώπους, τις κοινότητες και τις χώρες του σήμερα αλλά ακόμα περισσότερο του αύριο" γράφειστην καμπάνια του ο ΟΗΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της.
Οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, όπως για παράδειγμα η αλλαγή των καιρικών συνθηκών, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και άλλα ακόμα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. 
Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα και οι οποίες συνεχίζουν να αυξάνονται, είναι αυτές που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή. 
Τη δεδομένη χρονική στιγμή καταγράφονται τα πιο υψηλά ποσοστά τους στην ιστορία.
Αν δεν δράσουμε, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας του πλανήτη προβλέπεται να αυξηθεί κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα και είναι πιθανό να ξεπεράσει ακόμα και τους 3 βαθμούς Κελσίου.
Μάλιστα, ορισμένες περιοχές του πλανήτη αναμένεται να θερμανθούν ακόμη περισσότερο. Οι φτωχότεροι και οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι είναι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο.
Σήμερα, οι προσιτές και κλιμακούμενες λύσεις που είναι διαθέσιμες επιτρέπουν στις χώρες να μεταπηδήσουν σε πιο καθαρές και προσαρμοστικές οικονομίες. 
Οι ρυθμοί αλλαγής εντείνονται καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και επιλέγουν μία σειρά από μέτρα που θα μειώσουν τις εκπομπές και θα αυξήσουν τις επιλογές προσαρμογής.
Η κλιματική αλλαγή, ωστόσο, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο δεν γνωρίζει σύνορα. Οι εκπομπές σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη επηρεάζουν τους ανθρώπους οπουδήποτε. 
Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο απαιτεί συντονισμένες λύσεις σε διεθνές επίπεδο αλλά και διεθνή συνεργασία έτσι ώστε να βοηθήσουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες να μεταβούν σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΑΖΑΚΙΑ

 Την περασμένη Δευτέρα βραβεύτηκε στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ο  Ορχομένιος φοιτητής πλέον, Γιώργος Ραζακιάς . Ο Γιώργος είναι φοιτητής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ , Θεσσαλονίκης. Τα βραβεία δόθηκαν από την τράπεζα EUROBANK σε  μαθητές Αττικής και Στερεάς Ελλάδας που αρίστευσαν κατά την περασμένη  σχολική χρονιά. ΓΙΩΡΓΟ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΕΜΠΤΟ ΜΟΤΕΡ ΣΤΟ ΜΟΡΝΟ

Δεν υπήρξε πέμπτο μοτέρ στο Μόρνο ειπε ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός κατά την σημερινή συνάντηση του με τους αγρότες στην περιφέρεια. Ετσι  δικαιώνεται η πρώην δήμαρχος Ορχομενού Βούλα Καράλη  όταν υποστήριζε  μαζί με τον τότε αντιδήμαρχο Γρηγόρη  Γαλάνη  πέρυσι ,ότι  ούτε το πέμπτο μοτέρ   λειτούργησε ποτέ αλλά ούτε το νερό που ερχόταν  από τον Μόρνο  αρκούσε για άρδευση. Δύσκολη έως αδύνατη η λειτουργία του πλωτού στην Υλίκη κατά τον κ Ντασιώτη .   Περισσότερο νερό από τον Μόρνο για φέτος  κι εναλλακτικές  λύσεις στην άρδευση υποσχέθηκε η περιφέρεια. Τόσο ο περιφερειάρχης κ Σπανός όσο  κι ο αντιπεριφερειάρχης κ Ντασιώτης  μίλησαν με αλήθειες κι υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν ότι μπορούν ώστε να διευκολύνουν τους αγρότες στην φετεινή αρδευτική περίοδο που προμηνύεται δύσκολη ,  αλλά το κυριώτερο  δεσμεύτηκαν ότι θα είναι σε συνεχή επαφή με τους αγρότες.                                                                                 ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ

Χριστίνα Βελαώρα - Κανούση και # ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ!!!

Χριστίνα Βελαώρα - Κανούση Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Ιστορικό Ορχομενό, αποφοίτησα από το εξατάξιο Γυμνάσιο Ορχομενού. Είμαι παντρεμένη με τον Θανάση Κανούση. και έχουμε δύο κόρες την Έλενα Κοινωνιολόγο-Στρατιωτικό και την Γιούλη Αισθητικό-Κομμώτρια.  Είμαι μια ευτυχισμένη γιαγιά τεσσάρων εγγονιών. Εργάστηκα στην εταιρεία SLK Μιχάλη Σκλαπάνη, στην Διεύθυνση Γεωργίας και στο Δασαρχείο Λιβαδειάς. Είμαι αισθητική σύμβουλος και αυτή την περίοδο δραστηριοποιούμαι στο χώρο των καλλυντικών.Διετέλεσα πρόεδρος του   Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 2 ου Νηπιαγωγείου, του 2 ου Δημοτικού Σχολείου και του 2 ου Γυμνασίου Ορχομενού, καθώς   και γραμματέας   του    Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Λυκείου Ορχομενού, επίσης πρόεδρος της Σχολικής επιτροπής του Λυκείου Ορχομενού.Είμαι μέλος του συλλόγου γυναικών Ορχομενού, μέλος της Greenpeace και εθελόντρια στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για προσφορά και βοήθεια σε καταστάσεις από φυσικές καταστροφές. Θα ήθελα ν