Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στα σκαριά "πακέτο" buffer και προληπτικής γραμμής λόγω Ιταλίας και τραπεζών

    Στα σκαριά "πακέτο" buffer και προληπτικής γραμμής λόγω Ιταλίας και τραπεζών


Σε συνδυασμό μαξιλαριού ρευστότητας και προληπτικής πιστωτικής γραμμής ενόψει της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, φαίνεται πως οδηγεί η αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές.
Εν μέσω κινδύνων και αβεβαιοτήτων που επανέρχονται διεθνώς, το σενάριο της προληπτικής γραμμής στήριξης που "αφορίζεται" από την κυβέρνηση προκειμένου να μην πληγεί το αφήγημα της καθαρής εξόδου από το πρόγραμμα, επανέρχεται στο τραπέζι μετά τις αναταράξεις από την Ιταλία. 
Ο "συναγερμός" σε Φρανκφούρτη, Βρυξέλλες αλλά και Βερολίνο για την ανάγκη εκτεταμένης θωράκισης της Ελλάδας από τις αντιδράσεις των αγορών μετά το πέρας του προγράμματος, οδηγούν, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στην επεξεργασία ενός σχεδίου εξόδου, το οποίο θα περιλαμβάνει "πακέτο" τόσο τη δημιουργία αποθεματικού ρευστότητας (buffer), όσο και προληπτικής γραμμής (PCCL) από τον ESM.
Ο προσανατολισμός των εταίρων στην διπλή αυτή ασπίδα προστασίας για την Ελλάδα ενόψει της λήξης του προγράμματος, την οποία αναμένεται να θέσουν προσεχώς στην κυβέρνηση για πολιτική διαπραγμάτευση, καθορίζεται από το στίγμα των προθέσεων που δίνουν οι αγορές για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μετά τη λήξη του προγράμματος. Το γεγονός ότι η λήξη του προγράμματος θα συνοδευτεί και με λήξη του waiver, το οποίο επιτρέπει τώρα στην ΕΚΤ να δέχεται ως ενέχυρα για χρηματοδότηση τους ελληνικούς τίτλους που κανονικά δεν θα ήταν επιλέξιμοι βάσει πιστοληπτικής αξιολόγησης, κάνει επιφυλακτικές τις αγορές, ειδικά μετά την κρίση στην Ιταλία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις ανιχνευτικές συζητήσεις που γίνονται το διάστημα αυτό για τους όρους (κόστος δανεισμού) με τους οποίους θα μπορούσαν να χρηματοδοτούνται οι ελληνικές τράπεζες από τη διατραπεζική αγορά  μετά τη λήξη του προγράμματος, η απάντηση… προσγειώνει ανώμαλα. "Δεν τίθεται θέμα κόστους. Δεν θα γίνονται καν repos με μία χώρα της οποίας η πιστοληπτική αξιολόγηση είναι πέντε σκάλες κάτω από το να θεωρείται επενδύσιμη".
Υπό το πρίσμα της ρευστότητας και των κινδύνων που αναδεικνύει, μάλιστα, η κρίση στην Ιταλία (και οι ανησυχίες για την Ισπανία), εταίροι και αγορές φαίνεται ότι αδυνατούν να κατανοήσουν πώς η ελληνική κυβέρνηση απεμπολεί το δικαίωμά της σε ένα πρόσθετο δίχτυ ασφαλείας – την προληπτική γραμμή στήριξης -, του οποίου δεν θα υποχρεωθεί να κάνει χρήση αν όλα βαίνουν ομαλά και οι χρηματοδοτικές ανάγκες καλύπτονται από το buffer ρευστότητας. Τη στιγμή, μάλιστα, που η προληπτική γραμμή δεν μπορεί να "κατηγορηθεί" ότι αμαυρώνει την καθαρή έξοδο, αφού είναι σαφές πως η έξοδος θα συνδυαστεί με αυξημένη εποπτεία.
Σημειώνεται ότι η προληπτική πιστωτική γραμμή, πέρα από το ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει πρόσβαση, αν χρειαστεί, σε φθηνά κεφάλαια του ESM, και να συντηρήσει την εξαίρεση του waiver, θα επέτρεπε επίσης τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στην κανονική περίοδο, αλλά κυρίως στην περίοδο της επανεπένδυσης.
Στην πράξη δηλαδή, θα διασφάλιζε ένα περιβάλλον μεγάλης πτώσης των επιτοκίων και άρα φθηνότερου δανεισμού για τις τράπεζες και τη χώρα, παρά θα λειτουργούσε ως αντικίνητρο για τις αγορές οδηγώντας τες να διατηρήσουν υψηλά τα επιτόκια. Το τελευταίο φοβάται η κυβέρνηση, ότι δηλαδή η προληπτική γραμμή θα δώσει λάθος σήμα στις αγορές, οδηγώντας τες στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί μόνη της για τη χρηματοδότησή της μετά τη λήξη του προγράμματος.
Σημειώνεται ότι σε ανάλογη περίπτωση, αυτήν του Μεξικού, το οποίο είχε λάβει μία αντίστοιχη προληπτική γραμμή στήριξης (την λεγόμενη flexible credit line), οι αγορές είχαν αντιδράσει θετικά και τα επιτόκια για τη χρηματοδότηση της χώρας κατέρρευσαν.  
Σε κάθε περίπτωση, τα σύννεφα που μαζεύονται στις αγορές δεν προμηνύουν έξοδο της Ελλάδας με λιακάδα τον Αύγουστο. Για το λόγο αυτό, οι εταίροι προετοιμάζονται να ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο ομπρέλα (buffer), αλλά και αδιάβροχο (προληπτική γραμμή).
Προφανώς η προληπτική γραμμή δεν μπορεί να επιβληθεί αφού είναι δικαίωμα της κυβέρνησης να τη ζητήσει. Όλα, όμως, προμηνύουν ότι μπροστά βρίσκεται μία πολιτική διαπραγμάτευση με στόχο να ενσωματώσει και την προληπτική γραμμή στην φόρμουλα εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μοιραία πλαγιομετωπική στον Ορχομενό. Νεκρή 32χρονη γυναίκα (video-photo)

Υπέκυψε στα τραύματά της 32χρονη γυναίκα όταν το επιβατικό όχημα που οδηγούσε συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με νταλίκα διερχόμενη από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Το τροχαίο σημειώθηκε λίγο μετά τις 15.00 στην επαρχιακή οδό  Λιβαδειάς Ορχομενού, στη βάση της γέφυρας του σιδηροδρομικού δικτύου στο ύψος του σταθμού της Λιβαδειάς. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστεί η νεαρή οδηγός από τα συντρίμμια του επιβατικού αυτοκινήτου.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ-ΟΡΑΜΑ ΧΩΡΙΣ ΕΡΓΟ

Η συνέχεια του σήριαλ παιδική χαρά στον Ορχομενό παίχτηκε χθες το βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο όπου ο κ Υπερήφανος κατά την προσφιλή του τακτική προσπάθησε για μία ακόμα φορά να εκβιάσει το δημοτικό συμβούλιο   φέρνοντας τελευταία στιγμή  μία μελέτη για παιδική χαρά όπου η συνολική αξία της ούτε λίγο ούτε πολύ μαζί με τα παιχνίδια προσέγγιζε το ποσό των 300.000 ευρώ περίπου .

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή . Τέσσερα χρόνια τώρα η πόλη του Ορχομενού παραμένει χωρίς παιδική χαρά μία και ο σημερινός δήμαρχος και συν αυτών ξήλωσαν κυριολεκτικά την παιδική χαρά μέσα σε μία νύχτα δήθεν εφαρμόζοντας το νόμο . Ο νόμος όμως κάθε άλλο παρά για ξήλωμα υφιστάμενων παιδικών χαρών μιλούσε. Αντίθετα ο νόμος ήταν σαφής και περιείχε καθαρές  οδηγίες για το πως μπορούσαν και με ποιες παρεμβάσεις   να συνεχίσουν να λειτουργούν οι παιδικές χαρές.
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 27934/ΦΕΚ Β 2029/25.07.2014
Άρθρο 2 Υφιστάμενες Παιδικές Χαρές
   Α. Ο έλεγχος και η αξιολόγηση της καταλληλότητας λειτουργίας τ…

ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ...

Συνωστισμός παρουσιάστηκε στο  περασμένο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης  όταν εκπρόσωποι και μέλη των συλλόγων που χρησιμοποιούν ως έδρα το πολιτιστικό κέντρο της πόλης μας  ήρθαν για να ενημερώσουν για συγκεκριμένα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του κέντρου από τον  σύμβουλο της δημοτικής κοινότητας κ Γ.Βούτσα ο οποίος είχε οριστεί από τον δήμαρχο κ Υπερήφανο ως υπεύθυνος για θέματα Πολιτιστικού Κέντρου.
Στην έντονη   συζήτηση που ακολούθησε συμφωνήθηκε ότι ο τρόπος λειτουργίας του Πολιτιστικού κέντρου θα πρέπει επιτέλους να οριστεί με κανονισμό λειτουργίας που θα ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο και θα τηρείται από όλους. Και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεσμεύτηκε ότι θα φέρει το θέμα επίσημα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο ώστε να συζητηθεί και να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις
Θα επανέλθουμε...