Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι δημάρχους θέλει ο «Κλεισθένης»

Creative Protagon
 ΓΝΩΜΕΣ 
Αποτέλεσμα εικόνας για κλεισθενηςΤι δημάρχους θέλει ο «Κλεισθένης» 
Παναγιώτης Κακολύρης 


Ο «Κλεισθένης» φέρνει σε απόγνωση δημάρχους και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς η προοπτική της απλής αναλογικής θα κάνει τους δήμους ακόμα πιο δυσλειτουργικούς, υποστηρίζουν 

Ο Κλεισθένης θεωρείται θεμελιωτής του δημοκρατικού πολιτεύματος, μέγας μεταρρυθμιστής, αλλά και ο πολιτικός που αναδιαμόρφωσε τον πολιτικό χάρτη της αρχαίας Αθήνας, ξαναχωρίζοντας τους δήμους της πόλης.
 Άρα, συμβολικά, η επιλογή του ονόματός του για να τιτλοδοτήσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι απολύτως επιτυχημένη.
 Εξάλλου η κυβέρνηση έχει μεγάλη αγάπη στους συμβολισμούς και δεν χάνει ευκαιρία να εξαντλεί την γοητεία τους.
 Να σπάσει η Β’ Αθηνών – παρά το «μαγείρεμα» 
 Πέραν αυτής όμως, άνθρωποι που γνωρίζουν τα αυτοδιοικητικά επισημαίνουν ότι οι αλλαγές που θα επιφέρει το νομοσχέδιο, με πρώτη την απλή αναλογική θα προκαλέσει από μεγάλη αναστάτωση, έως χάος, όπως λένε οι πιο ακραίοι.
 Μιλώντας με δημάρχους διαφόρων περιοχών και κομματικών αποχρώσεων διαπιστώνει κανείς ότι για να αντιμετωπίσουν τη γραφειοκρατία που τους κολλά τα έργα, τους εμποδίζει στο να μπορούν να αγοράσουν με απλές διαδικασίες ακόμα και τα στυλό του γραφείου τους ή τους εμποδίζει να προσλάβουν τεχνοκράτες ή ειδικευμένο προσωπικό, οδηγούνται στο να ακροβατούν στα όρια της νομιμότητας για να μπορέσουν να βγάλουν άκρη.
 Προσλαμβάνουν συμβασιούχους υπαλλήλους καθαριότητας με μεταπτυχιακά για να μπορέσουν να δημιουργήσουν ομάδες εργασίας διεκδίκησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ή να φτιάξουν σύγχρονες ηλεκτρονικές εφαρμογές για τους πολίτες. 
Ανακαλύπτουν κάθε λογής παραθυράκια για να μπορέσουν να κάνουν τα αυτονόητα. Βεβαίως, η αλήθεια είναι ότι όλες οι έρευνες του παρελθόντος έχριζαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωταθλήτρια της διαφθοράς.
 Όμως και η ακινησία δεν είναι λύση. 
Αντί λοιπόν ο «Κλεισθένης» να δώσει λύσεις στα υφιστάμενα προβλήματα και τις αδυναμίες του συστήματος, έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα, δομικό και ίσως σημαντικότερο: την απλή αναλογική, όπου, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δήμαρχοι θα εκλέγονται χωρίς να έχουν τη στήριξη των δημοτικών συμβουλίων τους.
 Θα είναι σαν να λέμε «τοπικοί πρωθυπουργοί με κυβέρνηση μειοψηφίας».
 Θα έχουν λάβει πλειοψηφική ψήφο από τους πολίτες στον δεύτερο γύρο, αλλά δεν θα μπορούν να διοικήσουν ούτε καν στα θέματα ήσσονος σημασίας, χωρίς να διαμορφώνουν διαρκώς συμμαχίες, σε ένα σκηνικό απόλυτου κατακερματισμού, όπως έχει διαμορφωθεί στους δήμους.
 Μάλιστα το νέο σύστημα, χωρίς πλαφόν, θα ωθήσει ακόμα περισσότερους να δοκιμάσουν την τύχη τους στις κάλπες.
 Και με 1% (μερικές εκατοντάδες ψήφους δηλαδή) θα μπορούν να είναι ρυθμιστές της κατάστασης. Στη μέχρι τώρα δυσκολία υλοποίησης των αποφάσεων θα έρθει πλέον να προστεθεί και η δυσκολία στη λήψη τους.
 Ενώ λαμβάνοντας υπόψιν την ανθρώπινη ματαιοδοξία εκτιμάται ότι το νέο σύστημα θα κάνει πιο ουσιαστικό και πιο ελκυστικό το κίνητρο των πολλαπλών υποψηφιοτήτων. Επιπρόσθετα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος η εσωτερική δυσλειτουργία, αν όχι ακυβερνησία, να εξελιχθεί σε θερμοκήπιο συναλλαγών κάτω από το τραπέζι. Δήμαρχος με μεγάλη εμπειρία μου έλεγε ότι δεν θέλει καν να σκέφτεται τι θα συμβαίνει στα δημοτικά συμβούλια μετά τις επόμενες εκλογές.
 Από την άλλη, πράγματι η απλή αναλογική θα δώσει μεγαλύτερη αξία στην ψήφο κάθε πολίτη, όπως θα βάλει και βόμβα στα θεμέλια της λειτουργικότητας των δήμων.
 Αλλά είπαμε: η κυβέρνηση αγαπά τους πολιτικούς συμβολισμούς, ακόμα κι αν αυτοί συγκρούονται με την πραγματικότητα ή συνθλίβουν την ουσία των θεμάτων. 
Πηγή: Protagon.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μοιραία πλαγιομετωπική στον Ορχομενό. Νεκρή 32χρονη γυναίκα (video-photo)

Υπέκυψε στα τραύματά της 32χρονη γυναίκα όταν το επιβατικό όχημα που οδηγούσε συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με νταλίκα διερχόμενη από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Το τροχαίο σημειώθηκε λίγο μετά τις 15.00 στην επαρχιακή οδό  Λιβαδειάς Ορχομενού, στη βάση της γέφυρας του σιδηροδρομικού δικτύου στο ύψος του σταθμού της Λιβαδειάς. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστεί η νεαρή οδηγός από τα συντρίμμια του επιβατικού αυτοκινήτου.

ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ...

Συνωστισμός παρουσιάστηκε στο  περασμένο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης  όταν εκπρόσωποι και μέλη των συλλόγων που χρησιμοποιούν ως έδρα το πολιτιστικό κέντρο της πόλης μας  ήρθαν για να ενημερώσουν για συγκεκριμένα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του κέντρου από τον  σύμβουλο της δημοτικής κοινότητας κ Γ.Βούτσα ο οποίος είχε οριστεί από τον δήμαρχο κ Υπερήφανο ως υπεύθυνος για θέματα Πολιτιστικού Κέντρου.
Στην έντονη   συζήτηση που ακολούθησε συμφωνήθηκε ότι ο τρόπος λειτουργίας του Πολιτιστικού κέντρου θα πρέπει επιτέλους να οριστεί με κανονισμό λειτουργίας που θα ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο και θα τηρείται από όλους. Και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεσμεύτηκε ότι θα φέρει το θέμα επίσημα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο ώστε να συζητηθεί και να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις
Θα επανέλθουμε...

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ-ΟΡΑΜΑ ΧΩΡΙΣ ΕΡΓΟ

Η συνέχεια του σήριαλ παιδική χαρά στον Ορχομενό παίχτηκε χθες το βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο όπου ο κ Υπερήφανος κατά την προσφιλή του τακτική προσπάθησε για μία ακόμα φορά να εκβιάσει το δημοτικό συμβούλιο   φέρνοντας τελευταία στιγμή  μία μελέτη για παιδική χαρά όπου η συνολική αξία της ούτε λίγο ούτε πολύ μαζί με τα παιχνίδια προσέγγιζε το ποσό των 300.000 ευρώ περίπου .

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή . Τέσσερα χρόνια τώρα η πόλη του Ορχομενού παραμένει χωρίς παιδική χαρά μία και ο σημερινός δήμαρχος και συν αυτών ξήλωσαν κυριολεκτικά την παιδική χαρά μέσα σε μία νύχτα δήθεν εφαρμόζοντας το νόμο . Ο νόμος όμως κάθε άλλο παρά για ξήλωμα υφιστάμενων παιδικών χαρών μιλούσε. Αντίθετα ο νόμος ήταν σαφής και περιείχε καθαρές  οδηγίες για το πως μπορούσαν και με ποιες παρεμβάσεις   να συνεχίσουν να λειτουργούν οι παιδικές χαρές.
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 27934/ΦΕΚ Β 2029/25.07.2014
Άρθρο 2 Υφιστάμενες Παιδικές Χαρές
   Α. Ο έλεγχος και η αξιολόγηση της καταλληλότητας λειτουργίας τ…