Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σε συγκεκριμένες προτάσεις κατέληξε η ΠΕΔ Στερεάς για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 -2020

yperifanos
Τις  αρχικές προτάσεις της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας όσον αφορά τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 -2020 και στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου της ΚΕΔΕ, ολοκλήρωσε στην 1η της Συνεδρίαση  η Θεματική Επιτροπή «ΕΣΠΑ 2014-2020».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς, Δήμαρχος Ορχομενού Λουκάς Υπερήφανος, στην εισήγησή του τόνισε μεταξύ άλλων πως «η οικονομική και κοινωνική κρίση τα τελευταία χρόνια αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητας τόσο των πολιτών όσο και των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας».
Επίσης σύμφωνα με τον κ. Υπερήφανο στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 -2020 πλήττονται, σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, οι μικροί Δήμοι που συνήθως δεν διαθέτουν επαρκές τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό για να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις που τίθενται, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος αποκλεισμού τους από τη χρηματοδότηση.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, δεν άφησε ασχολίαστο πως δεν επετράπη στους Δήμους να συμμετάσχουν στην διαδικασία εκπόνησης και δόμησης των τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων ούτε και σ` αυτό το πρόγραμμα, όπως συνέβη και στα τέσσερα προηγούμενα πλαίσια στήριξης.
«Ο σχεδιασμός έγινε κεντρικά, κυρίως από το Υπουργείο Ανάπτυξης, χωρίς να ζητηθεί η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης για την αποτύπωση σχεδίων που βασίζονται και στοχεύουν στην τοπική ανάπτυξη. Δυστυχώς, το μοντέλο αυτό λειτουργεί στη χώρα μας εδώ και χρόνια, ωστόσο η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, σε στενή συνεργασία με την ΚΕΔΕ, δεν θα σταματήσουν να αγωνίζονται για να ακουστεί η φωνή της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού» τόνισε ο κ. Υπερήφανος.
Η  Θεματική Επιτροπή «ΕΣΠΑ 2014-2020» κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις προς την ΚΕΔΕ.
Πιό συγκεκριμένα προτείνει την συμμετοχή των Δήμων στην διαδικασία εξειδίκευσης των αξόνων προτεραιότητας και συγκεκριμενοποίησης των επιμέρους δράσεων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, την άμεση προκήρυξη εμπροσθοβαρών δράσεων για τους Δήμους, έτσι ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει λόγω μετάβασης από την 4η στην 5η Προγραμματική Περίοδο, την εκχώρηση του συνόλου των πόρων που αφορούν την Στερεά Ελλάδα από τα Τομεακά Προγράμματα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την υποστήριξη κατά προτεραιότητα των κοινωνικών δομών των Δήμων, όπως βρεφονηπιακών σταθμών, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, κοινωνικών παντοπωλείων, κοινωνικών ιατρείων κλπ. και την ενεργή συμμετοχή της ΠΕΔ και των Δήμων στη διαμόρφωση των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την εδαφική ανάπτυξη καθώς αποτελούν τους άμεσα ενδιαφερόμενους και τους μεγαλύτερους γνώστες των αναγκών του τόπου.
Επίσης προτείνει την διασφάλιση της συμμετοχής της Στερεάς Ελλάδας σε όλες τις δράσεις που προκηρύσσονται στη χώρα ή εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα συγχρηματοδότησης όλων των δράσεων, το συγκεκριμένο ποσό να καταβάλλεται από εθνικούς πόρους, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των πολιτών, την κατανομή πόρων Τεχνικής Βοήθειας του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020 προς τους Δήμους έτσι ώστε να προχωρήσουν άμεσα στην ωρίμανση μελετών και την λειτουργία Μονάδων ή Τμημάτων υποστήριξης τελικών δικαιούχων εντός των δομών των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης ΕΠ των Περιφερειών αλλά και των Υπουργείων, έτσι ώστε να παρέχεται η απαραίτητη καθοδήγηση τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο προγραμματισμού.
«Η ΠΕΔ συμφωνεί απόλυτα με την ΚΕΔΕ και στο θέμα της διαχειριστικής επάρκειας των δικαιούχων στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 και υποστηρίζει πως όσοι Δήμοι διαθέτουν ήδη διαχειριστική επάρκεια θα πρέπει να τη διατηρήσουν και στο νέο Πρόγραμμα, ενώ εκείνοι που δεν δύνανται να αποκτήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού, να ενισχυθούν με νέες προσλήψεις», υπογράμμισε ο Λ. Υπερήφανος και κατέληξε: «Οι παραπάνω προτάσεις κατατίθενται έτσι ώστε η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και η οικεία Θ.Ε. «ΕΣΠΑ 2014-2020» να συμβάλλουν στη  χάραξη αντίστοιχων πολιτικών από την ΚΕΔΕ, με την οποία υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων, εν όψει του ετήσιου Τακτικού της Συνεδρίου της που θα πραγματοποιηθεί στις 7-9 Μαΐου και στα πλαίσια της διεκδίκησης επίλυσης των συγκεκριμένων προβλημάτων από την Κεντρική Διοίκηση»
.http://viotianet.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΑΖΑΚΙΑ

 Την περασμένη Δευτέρα βραβεύτηκε στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ο  Ορχομένιος φοιτητής πλέον, Γιώργος Ραζακιάς . Ο Γιώργος είναι φοιτητής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ , Θεσσαλονίκης. Τα βραβεία δόθηκαν από την τράπεζα EUROBANK σε  μαθητές Αττικής και Στερεάς Ελλάδας που αρίστευσαν κατά την περασμένη  σχολική χρονιά. ΓΙΩΡΓΟ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΕΜΠΤΟ ΜΟΤΕΡ ΣΤΟ ΜΟΡΝΟ

Δεν υπήρξε πέμπτο μοτέρ στο Μόρνο ειπε ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός κατά την σημερινή συνάντηση του με τους αγρότες στην περιφέρεια. Ετσι  δικαιώνεται η πρώην δήμαρχος Ορχομενού Βούλα Καράλη  όταν υποστήριζε  μαζί με τον τότε αντιδήμαρχο Γρηγόρη  Γαλάνη  πέρυσι ,ότι  ούτε το πέμπτο μοτέρ   λειτούργησε ποτέ αλλά ούτε το νερό που ερχόταν  από τον Μόρνο  αρκούσε για άρδευση. Δύσκολη έως αδύνατη η λειτουργία του πλωτού στην Υλίκη κατά τον κ Ντασιώτη .   Περισσότερο νερό από τον Μόρνο για φέτος  κι εναλλακτικές  λύσεις στην άρδευση υποσχέθηκε η περιφέρεια. Τόσο ο περιφερειάρχης κ Σπανός όσο  κι ο αντιπεριφερειάρχης κ Ντασιώτης  μίλησαν με αλήθειες κι υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν ότι μπορούν ώστε να διευκολύνουν τους αγρότες στην φετεινή αρδευτική περίοδο που προμηνύεται δύσκολη ,  αλλά το κυριώτερο  δεσμεύτηκαν ότι θα είναι σε συνεχή επαφή με τους αγρότες.                                                                                 ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΚΡΑΙΦΝΙΟΥ ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΟΥ ΑΚΡΑΙΦΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΘΗΒΑΣ : ΕΝΩΣΗ ΘΗΒΩΝ:

  Με έντονη διαμαρτυρία ξεκίνησε  την πρώτη συνεδρίαση της η   Δημοτική Κοινότητα   Ακραιφνίου μετά από πρόταση του προέδρου της κ. Κώστα   Μαυροδήμου καθώς αντιδρά   για την πώληση   2 Αποθηκών καθώς επίσης και   2 άλλων ακινήτων (που υπάρχει πιθανότητα να πωληθούν στο μέλλον) από τον Αγροτικό Συν/σμο Θήβας «ΕΝΩΣΗ ΘΗΒΩΝ» επειδή   αποτελούν ιδιοκτησία των Ακραιφνιωτών Συνεταίρων και έχουν κατασκευασθεί με ίδια κεφάλαια. Η Δημοτική Κοινότητα Ακραιφνίου ομόφωνα δηλώνει παρούσα και στηρίζει τους κατοίκους του Ακραιφνίου ,τα μέλη των πρώην Συνεταιρισμού καθώς και τους Συλλόγους του Ακραιφνίου που έχουν έννομο συμφέρον και βρίσκεται δίπλα τους σε οποιαδήποτε ενέργεια προβούν ,ώστε να αποκαταστήσουν αυτήν την αδικία ξεπουλήματος της περιουσίας τους. Να σημειώσουμε ότι η μία από τις αποθήκες έχει μετατραπεί από τον Ιστορικό Λαογραφικό Σύλλογο Ακραιφνίου σε ένα εξαιρετικό Λαογραφικό Μουσείο με σύγχρονες προδιαγραφές , μάλιστα είχε γίνει πρόταση στον  Αγροτικό Συν/σμο Θήβας «ΕΝΩΣΗ ΘΗΒΩΝ»  α