Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια
Σήμερα στις 13.00 τίθεται στο Κοινοβούλιο σε ονομαστική ψηφοφορία το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, το οποίο προβλέπει τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας στα ανήλικα παιδιά τών μεταναστών πρώτης γενιάς, που γεννήθηκαν και μένουν μόνιμα στην Ελλάδα επί έξι τουλάχιστον έτη. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, μεταξύ άλλων, έθεσε το ζήτημα στην ουσία του: «…Εμείς δηλαδή τι λέμε σε αυτούς τούς μετανάστες που, παρόλα τα εμπόδια, επιμένουν να μένουν στην Ελλάδα και εκφράζουν τη βούλησή τους τα παιδιά τους να γίνουν Έλληνες; Είναι τα παιδιά των μεταναστών μετανάστες; Δεν είναι μετανάστες. Η μόνη πατρίδα για αυτά είναι η Ελλάδα. Εδώ που έζησαν και γνώρισαν τον κόσμο. Και θα στερήσουμε σε αυτά τα παιδιά την ιθαγένεια;».
Υπάρχουν βέβαια διαφορετικές προσεγγίσεις από τις διάφορες πτέρυγες, όμως είναι παρήγορο ότι τα δημοκρατικά κόμματα υιοθετούν επιτέλους την ρήση τού Ισοκράτη, ότι δηλαδή Έλληνες είναι αυτοί που μετέχουν της ελληνικής παιδείας, για τούτο και συμφωνούν στο να αποδίδεται η ιθαγένεια σε κείνους που έχουν λάβει τη βασική εκπαίδευση ή έχουν αποφοιτήσει από λύκειο ή ανώτατο ίδρυμα της χώρας μας.
Οι Ελληναράδες, βεβαίως, δεν έχασαν την ευκαιρία και με κάθε μέσο, που διαθέτουν, διατρανώνουν την αθλιότητα ότι «Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι» και άλλα παρόμοια ανιστόρητα και άρα ανόητα και απάνθρωπα.
Για τα περί καθαρότητας της φυλής μού διηγήθηκε μια συζήτηση που είχε ο πρώην υπουργός Δημήτρης Σαρρής. Συναντήθηκε κάποτε με τον ιστορικό Νίκο Σβορώνο (1911-1989) και, αφού τον ενημέρωσε ότι ασχολείται με τα ονόματα και την ετυμολογία, τον ρώτησε αν έχει δίκιο ο Φαλμεράιερ στο Περί της καταγωγής τών σημερινών Ελλήνων. Ο ιστορικός απάντησε ως εξής: «Εγώ, κ. Σαρρή, διδάσκω Ιστορία και όχι ζωολογία. Άλλοι ασχολούνται με καθαρόαιμα άλογα ή υβρίδια. Ιστορικά ένας επένδυσε στην καθαρότητα του αίματος και συνέδεσε το δίκαιο του αίματος με το δίκαιο του εδάφους, και αυτός είναι ο Χίτλερ. Αυτό, βεβαίως, είναι βαρβαρότητα, διότι ο πολιτισμός είναι το χωνευτήρι τών λαών».
Ειλικρινά δεν ξέρω τι θα ήμασταν οι Έλληνες χωρίς τον μιξοβάρβαρο Θεμιστοκλή, τον Εβραίο Παύλο, τον Αιθίοπα Φρουμέντιο, τον Σύρο Ρωμανό τον Μελωδό και αναρίθμητες κορυφές που διέσωσαν, καλλιέργησαν και διέδωσαν τον ελληνικό λόγο.
Το έχω συχνά πει και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω: Η Δυτική σκέψη είναι δομημένη πάνω στην αρχαιοελληνική, κυρίως την πλατωνική και την αριστοτελική, και, ευτυχώς, πάνω στη χριστιανική διδασκαλία, η οποία με τη σειρά της ανατρέχει στη σοφιστική περί ζωής αντίληψη. Έτσι ο Αντιφών ήταν εκείνος, ο οποίος μας προετοίμασε να αποδεχθούμε την εντολή «ουκ έστιν Έλλην ή Ιουδαίος»: «Τους εκ καλών πατέρων επαιδούμεθά τε και σεβόμεθα, τους δε εκ μη καλού οίκου όντας ούτε αιδούμεθα ούτε σεβόμεθα. Εν τούτω δε προς αλλήλους βεβαρβαρώμεθα, επεί φύσει πάντα πάντες ομοίως πεφύκαμεν και βάρβαροι και Έλληνες είναι. Σκοπείν δε παρέχει τα των φύσει όντων αναγκαίων πάσιν ανθρώποις• πορίσαι τε κατά ταυτά δυνατά πάσι, και εν πάσι τούτοις ούτε Βάρβαρος αφώρισται ημών ουδείς ούτε Έλλην• αναπνέομεν τε γαρ εις τον αέρα άπαντες κατά το στόμα και κατά τας ρίνας και εσθίομεν χερσίν απάντες….».
Με αυτά θυμήθηκα τον Ανάχαρση, έναν από τους επτά σοφούς τής αρχαιότητας, ο οποίος ήταν Σκύθης στην καταγωγή, είχε όμως λάβει σπουδαία ελληνική παιδεία. Μια μέρα λοιπόν κάποιος ασήμαντος Αθηναίος φιλόσοφος πήγε να κοροϊδέψει τον Ανάχαρση για το ότι η πατρίδα του ήταν βάρβαρη και του είπε πως, όσο σπουδαίος και να είναι, η Σκυθία τον ντροπιάζει. Τότε ο σοφός τού απάντησε: «Εμοί μεν αίσχος η εμή πατρίς, συ δε αίσχος τη ση πατρίδι». Εμένα μπορεί να με ντροπιάζει η πατρίδα μου, εσύ όμως ντροπιάζεις τη δική σου.
Καμιά πατρίδα δεν είναι ντροπή, κάθε μια έχει όχι μόνο την Ιστορία της, αλλά και τον πολιτισμό της, για τούτο είμαι βέβαιος ότι ο σοφός Ανάχαρσης θα μίλησε έτσι, για να τονίσει την αντίθεση.
Ας ψηφιστεί λοιπόν ο νέος περί ιθαγένειας νόμος, που θα επιτρέψει να φανεί ο νέος Ανάχαρσις να λαμπρύνει την Ιστορία μας.

ΛΟΥΚΑΣ Δ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΑΖΑΚΙΑ

 Την περασμένη Δευτέρα βραβεύτηκε στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ο  Ορχομένιος φοιτητής πλέον, Γιώργος Ραζακιάς . Ο Γιώργος είναι φοιτητής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ , Θεσσαλονίκης. Τα βραβεία δόθηκαν από την τράπεζα EUROBANK σε  μαθητές Αττικής και Στερεάς Ελλάδας που αρίστευσαν κατά την περασμένη  σχολική χρονιά. ΓΙΩΡΓΟ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΕΜΠΤΟ ΜΟΤΕΡ ΣΤΟ ΜΟΡΝΟ

Δεν υπήρξε πέμπτο μοτέρ στο Μόρνο ειπε ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός κατά την σημερινή συνάντηση του με τους αγρότες στην περιφέρεια. Ετσι  δικαιώνεται η πρώην δήμαρχος Ορχομενού Βούλα Καράλη  όταν υποστήριζε  μαζί με τον τότε αντιδήμαρχο Γρηγόρη  Γαλάνη  πέρυσι ,ότι  ούτε το πέμπτο μοτέρ   λειτούργησε ποτέ αλλά ούτε το νερό που ερχόταν  από τον Μόρνο  αρκούσε για άρδευση. Δύσκολη έως αδύνατη η λειτουργία του πλωτού στην Υλίκη κατά τον κ Ντασιώτη .   Περισσότερο νερό από τον Μόρνο για φέτος  κι εναλλακτικές  λύσεις στην άρδευση υποσχέθηκε η περιφέρεια. Τόσο ο περιφερειάρχης κ Σπανός όσο  κι ο αντιπεριφερειάρχης κ Ντασιώτης  μίλησαν με αλήθειες κι υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν ότι μπορούν ώστε να διευκολύνουν τους αγρότες στην φετεινή αρδευτική περίοδο που προμηνύεται δύσκολη ,  αλλά το κυριώτερο  δεσμεύτηκαν ότι θα είναι σε συνεχή επαφή με τους αγρότες.                                                                                 ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ

Χριστίνα Βελαώρα - Κανούση και # ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ!!!

Χριστίνα Βελαώρα - Κανούση Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Ιστορικό Ορχομενό, αποφοίτησα από το εξατάξιο Γυμνάσιο Ορχομενού. Είμαι παντρεμένη με τον Θανάση Κανούση. και έχουμε δύο κόρες την Έλενα Κοινωνιολόγο-Στρατιωτικό και την Γιούλη Αισθητικό-Κομμώτρια.  Είμαι μια ευτυχισμένη γιαγιά τεσσάρων εγγονιών. Εργάστηκα στην εταιρεία SLK Μιχάλη Σκλαπάνη, στην Διεύθυνση Γεωργίας και στο Δασαρχείο Λιβαδειάς. Είμαι αισθητική σύμβουλος και αυτή την περίοδο δραστηριοποιούμαι στο χώρο των καλλυντικών.Διετέλεσα πρόεδρος του   Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 2 ου Νηπιαγωγείου, του 2 ου Δημοτικού Σχολείου και του 2 ου Γυμνασίου Ορχομενού, καθώς   και γραμματέας   του    Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Λυκείου Ορχομενού, επίσης πρόεδρος της Σχολικής επιτροπής του Λυκείου Ορχομενού.Είμαι μέλος του συλλόγου γυναικών Ορχομενού, μέλος της Greenpeace και εθελόντρια στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για προσφορά και βοήθεια σε καταστάσεις από φυσικές καταστροφές. Θα ήθελα ν