Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συνάντηση Φίλη - Ιερώνυμου

Τι συζήτησαν ο νέος υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τη διδασκαλία των θρησκευτικών. Η "μάχη" για τα ανοικτά σχολεία και οι χιλιάδες ελλείψεις (Vid)

Σε δηλώσεις τους μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους, τόνισαν την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει συνεργασία και συναντίληψη για το ζήτημα.

Φίλης: Αναμόρφωση της διδασκαλίας μπορεί να επιτευχθεί

"Συζητήσαμε ζητήματα, που αφορούν το ζήτημα των θρησκευτικών, που έχει αναδειχθεί με την επικαιρότητα. Υπάρχει συναντίληψη, δεν μπορούν να γίνουν μονομερείς ενέργειες. Πιστεύουμε, ότι η αναμόρφωση της διδασκαλίας του μαθήματος μπορεί να επιτευχθεί. Είμαστε σε μία περίοδο, που η θρησκεία διαδραματίζει ρόλο αγαθό και ηθικό, για να μιλήσουμε για τα δικά μας, αλλά και ρόλο που πολλές φορές οδηγεί σε μισαλλόδοξες καταστάσεις και πολέμους, για να αναφερθούμε στα περιφερειακά. Οφείλουμε να δώσουμε έμφαση και να δούμε τι σημαίνει διδασκαλία, με σεβασμό πάντα στην ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης καθενός", δήλωσε ο κ. Φίλης.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Θα είναι συνεχής η συνεργασία μας

Ο Αρχιεπίσκοπος συμφώνησε, με όσα είπε ο υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε μία φράση από τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας. "Σε θέματα που έχουν σχέση και η Εκκλησία και η Πολιτεία να αντιμετωπίσουν, όλα αυτά γίνονται σε συνεργασία Εκκλησίας - Πολιτείας. Σε αυτό μένουμε και θα είναι συνεχής η συνεργασία μας".

Δίνουμε μάχη να ανοίξουν τα σχολεία"

"Δίνουμε μάχη να ανοίξουν όλα τα σχολεία και κυρίως να υπάρξει λειτουργία της ειδικής εκπαίδευσης", δήλωσε ακόμη ο υπουργός. Ωστόσο, η γενική εικόνα είναι, όπως σημείωσε, πως δεν υπάρχουν κλειστά σχολεία και ότι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σε μεγάλο βαθμό έχει ικανοποιηθεί η ανάγκη για διδακτικό προσωπικό. Για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ανέφερε πως είναι θέμα ημερών και εκεί να υπάρξει εξομάλυνση.
Έως το τέλος Οκτωβρίου η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί, επισήμανε και ανακοίνωσε ότι σήμερα-αύριο αναρτώνται οι πίνακες προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Όπως τόνισε ο υπουργός, το θέμα αφορά πολλές χιλιάδες παιδιά, τα οποία έχουν μεγάλα προβλήματα και πρέπει "κατά προτεραιότητα να δώσουμε αυτή τη μάχη ως υπουργείο". Όλα τα άλλα στον καιρό τους, συμπλήρωσε.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι έχει ζητηθεί από το υπουργείο Παιδείας πίστωση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και ήδη 4.000 θα προκριθούν ως αναπληρωτές για τα σχολεία και ίσως χρειαστεί, όπως επισήμανε, "να δούμε και μια επιπλέον διαδικασία για την ειδική αγωγή".
Σε ερώτηση για τον φόρο 23% στη ιδιωτική εκπαίδευση, τόνισε πως είναι θέμα που έχει να κάνει με τη γενικότερη οικονομική πολιτική και δεσμεύτηκε πως "ό,τι μπορούμε θα κάνουμε για να μην επιβαρυνθεί το λαϊκό και οικογενειακό εισόδημα, διότι η επιβάρυνση του 23% δεν αφορά κάποιους προνομιούχους συμπολίτες μας, αφορά οριζόντια την οικογένεια"
Τέλος, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό θέμα, είπε ότι δεν συζήτησε αναλυτικά με τον Αρχιεπίσκοπο γι' αυτό το θέμα, αλλά πως υπήρξε μια αναφορά ότι "είμαστε σε κοινή πορεία αντίληψης και αντιμετώπισης του ζητήματος".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΟΥ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ ''ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΠΑΝΕΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ''

  Δελτίο Τύπου Παράταξη "Επανεκκίνηση Τώρα" Δήμου Ορχομενού. Με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα του 902, που βασίζεται σε καταγγελίες του Σωματείου Απολυμένων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας, όπου αποκαλύπτεται ότι πρώην εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι μετά από 30 χρόνια δουλειάς στα νταμάρια και τα καμίνια εντάχθηκαν σε προγράμματα απασχόλησης του δήμου, και  παραμένουν σε χώρους όπου επικρατούν εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Συγκεκριμένα: Το εργοτάξιο  που σύμφωνα και με δικές  μας καταγγελίες έχει μετατραπεί σε χωματερή, δεν αποτελεί  σημείο παραμονής υπαλλήλων του δήμου. Παρολαυτά οι εργαζόμενοι που προέρχονται από την ΛΑΡΚΟ κι όχι  μόνο αυτοί, αλλά και άλλοι,συνωστίζονται. και παραμένουν εκεί κατ' επιλογή χωρίς κανένα συγκεκριμένο πλάνο εργασίας σε  αποθήκες χωρίς καμία μέριμνα για την υγιεινή και ασφάλειά τους. Το πως γίνεται η συγκεκριμένη επιλογή άλλοι  να παραμένουν  στα χωριά κι άλλοι στο εργοτάξιο και μ...

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ .....ΕΝΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

Μία εξαιρετική ανάρτηση από την σελίδα  ‎ Γιώργος Τσάπρας ‎   προς   ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ...(μια φορά και έναν καιρό)

80 χρόνια Σταύρος Ξαρχάκος

Χρόνια πολλά, κύριε Σταύρο! 13/03/2019 ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ Καλή Βανδώρου ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Σταύρος Ξαρχάκος ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Γεννήθηκε η Μαρίζα Κωχ Γεννήθηκε ο Δημήτρης Μυστακίδης (1970) Γεννήθηκε ο Σταύρος Ξαρχάκος (1939) Γεννήθηκε ο Νίκος Ξανθόπουλος (1934) Στις 14 Μαρτίου του 1939, στο κέντρο της Αθήνας, ήρθε στον κόσμο ένα όμορφο, μελαχρινό αγοράκι που έμελλε να βιώσει μια ζωή πλούσια σε δημιουργικότητα, συγκινήσεις, αναγνωρισιμότητα και αιώνιες στιγμές δόξας. Ο Σταύρος Ξαρχάκος γεννήθηκε σε μια δύσκολη χρονικά περίοδο για την Ελλάδα (γερμανική κατοχή - εμφύλιος πόλεμος), αλλά, κατάφερε μέσω του ταλέντου και της προσωπικότητάς του να κάνει πράξη όλα όσα είχε ονειρευτεί - ίσως ακόμα και αυτά που δεν είχε καν ονειρευτεί… Σήμερα, που κλείνει τα 80 του χρόνια, είναι σίγουρο ότι θα γίνουν δεκάδες αναφορές στο όνομά του. Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα μεταφερθούν κάποιες απόψεις και εμπειρίες της υπογράφουσας, μια και ο Σταύρος Ξαρχάκος είναι προσωπικά ένας πολύ...