Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα

Το ενδεχόμενο μιας μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστικής κρίσης, που μπορεί να ξεσπάσει άμεσα στην Ελλάδα, εξετάζεται πλέον ανοιχτά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με την Καθημερινή

Και το «άμεσα» τοποθετείται σε ακριβώς μία εβδομάδα, όταν θα γίνει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Ξεκάθαρος ήταν την περασμένη Πέμπτη ο αρμόδιος επίτροπος Μετανάστευσης Δημ. Αβραμόπουλος, ο οποίος προειδοποίησε ότι «κινδυνεύει να καταρρεύσει όλο το σύστημα» αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα μέχρι τις 7 Μαρτίου, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας, Κλ. Ντάικοφ, μίλησε για «σχεδιασμό εκτάκτου ανάγκης».




Ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει χρειαστεί από τη «δημιουργία» της μέχρι τώρα να δώσει ποτέ ανθρωπιστική βοήθεια σε κράτος-μέλος της, αυτή τη στιγμή μελετά τρόπους πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει κάτι τέτοιο στη χώρα μας και όχι μόνο. Η Ελλάδα ίσως να είναι η πρώτη χώρα που μπορεί να χρειαστεί βοήθεια για αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης.

Ωστόσο είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν και άλλες στο διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς θα μπορούσε να ξεσπάσει ανάλογη κρίση στον πληθυσμό των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα χωρίς στέγη και πολλές φορές χωρίς πρόσβαση σε τροφή. Oι υπολογισμοί έως την Παρασκευή ήταν ότι 25.000 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ελληνικό έδαφος, ενώ υπολογίζεται ότι προστίθενται καθημερινά 2.000 - 3.000 άτομα.


Τι ετοιμάζει

Η Ε.Ε., μέχρι στιγμής, έχει χρησιμοποιήσει σε χώρες εκτός ορίων της δύο βασικά σχέδια για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης από αυξημένες προσφυγικές ροές. Αυτά βρίσκονται υπό επεξεργασία και τώρα για την περίπτωση της Ελλάδας, ενώ η τελική πρόταση της επιτροπής, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, μπορεί να είναι έτοιμη ακόμα και τις επόμενες ημέρες.

Οπως λένε στην «Κ» ευρωπαϊκές πηγές, η ομάδα του Ολλανδού Μάρτιν Φερβέι, του επικεφαλής για την ευρωπαϊκή Task Force που έχει αναλάβει και την επίβλεψη της προόδου στα θέματα της προσφυγικής κρίσης (δημιουργία hotspots κ.λπ.), βρισκόταν έως πρόσφατα στην Ελλάδα με σκοπό να καταγράψει τις ελλείψεις αλλά και τις υποδομές που ήδη υπάρχουν, μία εργασία που γίνεται σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το πρώτο σχέδιο είναι αυτό που εφαρμόζεται σε μία σειρά από χώρες της Αφρικής, αλλά και στον Λίβανο και την Ιορδανία, που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές (στην περίπτωση του Λιβάνου φτάνουν και το 50% του πληθυσμού της χώρας). Εκεί η Ε.Ε., μέσω του αρμόδιου επιτρόπου για ανθρωπιστική βοήθεια και πολιτική προστασία, Χρ. Στυλιανίδη, έχει συμβάλει με το να προσφέρει τη χρηματοδότηση σε έναν διεθνή οργανισμό, όπως ο Ερυθρός Σταυρός ή η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, για τη δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών – δηλαδή στήσιμο σκηνών, παροχή τροφής, ύδρευσης, αποχέτευσης, φύλαξης, ιατρικής βοήθειας κ.λπ.

Το μεγαλύτερο αρνητικό στο σχέδιο αυτό είναι ότι δημιουργείται μία συγκεκριμένη περιοχή που θα επωμιστεί το βάρος ενός καινούργιου προσφυγικού πληθυσμού, και στην περίπτωση της Ελλάδας αναμένεται να δημιουργηθούν αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής ή των περιοχών όπου θα αποφασιστεί η δημιουργία τέτοιων προσφυγικών καταυλισμών.

Εναλλακτικά

Το δεύτερο σχέδιο είναι να δίνονται σε πρόσφυγες χρήματα σε μορφή κουπονιών (voucher) με τα οποία θα μπορούν να νοικιάσουν διαμερίσματα ή δωμάτια σε ξενοδοχεία και συγχρόνως να παρέχονται και άλλα κουπόνια για αγορές τροφίμων σε σούπερ μάρκετ, ή άλλες αγορές. Αυτός είναι ένας τρόπος να μην περιθωριοποιηθούν οι πρόσφυγες, αλλά και να δοθεί μία ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, καθώς η χώρα επωμίζεται οικονομικό βάρος με τις αυξημένες προσφυγικές ροές.

Αυτό το σχέδιο έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Σύρους πρόσφυγες στον Λίβανο, σε Τσετσένους πρόσφυγες στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ η παροχή κουπονιών για σίτιση έχει χρησιμοποιηθεί και κατά τη διάρκεια λιμού στη Σομαλία...


Πηγή: http://www.skai.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΟΥ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ ''ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΠΑΝΕΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ''

  Δελτίο Τύπου Παράταξη "Επανεκκίνηση Τώρα" Δήμου Ορχομενού. Με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα του 902, που βασίζεται σε καταγγελίες του Σωματείου Απολυμένων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας, όπου αποκαλύπτεται ότι πρώην εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι μετά από 30 χρόνια δουλειάς στα νταμάρια και τα καμίνια εντάχθηκαν σε προγράμματα απασχόλησης του δήμου, και  παραμένουν σε χώρους όπου επικρατούν εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Συγκεκριμένα: Το εργοτάξιο  που σύμφωνα και με δικές  μας καταγγελίες έχει μετατραπεί σε χωματερή, δεν αποτελεί  σημείο παραμονής υπαλλήλων του δήμου. Παρολαυτά οι εργαζόμενοι που προέρχονται από την ΛΑΡΚΟ κι όχι  μόνο αυτοί, αλλά και άλλοι,συνωστίζονται. και παραμένουν εκεί κατ' επιλογή χωρίς κανένα συγκεκριμένο πλάνο εργασίας σε  αποθήκες χωρίς καμία μέριμνα για την υγιεινή και ασφάλειά τους. Το πως γίνεται η συγκεκριμένη επιλογή άλλοι  να παραμένουν  στα χωριά κι άλλοι στο εργοτάξιο και μ...

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ .....ΕΝΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

Μία εξαιρετική ανάρτηση από την σελίδα  ‎ Γιώργος Τσάπρας ‎   προς   ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ...(μια φορά και έναν καιρό)

80 χρόνια Σταύρος Ξαρχάκος

Χρόνια πολλά, κύριε Σταύρο! 13/03/2019 ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ Καλή Βανδώρου ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Σταύρος Ξαρχάκος ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Γεννήθηκε η Μαρίζα Κωχ Γεννήθηκε ο Δημήτρης Μυστακίδης (1970) Γεννήθηκε ο Σταύρος Ξαρχάκος (1939) Γεννήθηκε ο Νίκος Ξανθόπουλος (1934) Στις 14 Μαρτίου του 1939, στο κέντρο της Αθήνας, ήρθε στον κόσμο ένα όμορφο, μελαχρινό αγοράκι που έμελλε να βιώσει μια ζωή πλούσια σε δημιουργικότητα, συγκινήσεις, αναγνωρισιμότητα και αιώνιες στιγμές δόξας. Ο Σταύρος Ξαρχάκος γεννήθηκε σε μια δύσκολη χρονικά περίοδο για την Ελλάδα (γερμανική κατοχή - εμφύλιος πόλεμος), αλλά, κατάφερε μέσω του ταλέντου και της προσωπικότητάς του να κάνει πράξη όλα όσα είχε ονειρευτεί - ίσως ακόμα και αυτά που δεν είχε καν ονειρευτεί… Σήμερα, που κλείνει τα 80 του χρόνια, είναι σίγουρο ότι θα γίνουν δεκάδες αναφορές στο όνομά του. Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα μεταφερθούν κάποιες απόψεις και εμπειρίες της υπογράφουσας, μια και ο Σταύρος Ξαρχάκος είναι προσωπικά ένας πολύ...