Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ικανοποιητική μέχρι στιγμής η πορεία των βαμβακοκαλλιεργειών στη Βοιωτία


vamvaki

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Δελτίου Γεωργικών Προειδοποιήσεων που καταρτίστηκε από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Βοιωτίας, σε συνεργασία με το Π.Κ.Π.Φ. και Π.Ε. Μαγνησίας μέχρι στιγμής οι βαμβακοκαλλιέργειες σε γενικές γραμμές έχουν ικανοποιητική πορεία.
Πιο συγκεκριμένα οι βαμβακοκαλλιέργειες κατά πλειοψηφία (εποχή σποράς 25 Απριλίου έως 5 Μαϊου) βρίσκονται στο στάδιο εμφάνισης χτενιών (κανονική σπορά) και αρχή εμφάνισης ανθέων (πρώϊμες σπορές) ενώ έχει σημειωθεί και αρχή σχηματισμού καρυδιών σε υπερπρώϊμες σπορές (1 έως 10 Απριλίου), αλλά σε πολύ μικρή έκταση.
Γενικά οι σπορές στην Π.Ε. Βοιωτίας έγιναν σχεδόν κανονικά από 25 Απριλίου έως 5 Μαϊου και η μέχρι τώρα εξέλιξη των βαμβακοφύτων  θεωρείται  ικανοποιητική πέραν των προβλημάτων από τις βροχοπτώσεις του Μαΐου – Ιουνίου.
Ο αριθμός των πεταλούδων του πρασίνου είναι μικρός χωρίς εμφάνιση προνυμφών (σκουλίκια)  και κατ’ε πέκταση προσβολών στα βαμβακόφυτα ενώ το ίδιο ισχύει και για το ρόδινο σκουλήκι.
Σε αυτή τη φάση, γενικά, δεν συνιστώνται καθόλου ψεκασμοί τόσο εναντίον του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού, όσο και εναντίον άλλων εχθρών (αφίδες, θρίπες, τετράνυχοι κ.α.).
Οι καλλιεργητές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην απόφαση για ψεκασμό και καλό είναι να ψεκάζουν μόνο σε ακραίες περιπτώσεις και πάντα με σκευάσματα φιλικά προς το περιβάλλον, για την προστασία των ωφελίμων εντόμων.
Επίσης συστήνεται στους βαμβακοπαραγωγούς σε αυτό το στάδιο της καλλιέργειας να βρίσκονται σε ετοιμότητα, όπως και κατά την υπόλοιπη καλλιεργητική περίοδο.
Πρέπει να κάνουν ορθολογική χρήση των αζωτούχων λιπασμάτων, καθώς επίσης και της άρδευσης, τόσο όσο ως προς την ποσότητα νερού ανά άρδευση, όσο και ως προς τον αριθμό των αρδεύσεων.
Να σημειωθεί ότι η υπερβολική αζωτούχος λίπανση και η υπερβολική άρδευση, ευνοούν τη βλάστηση και το ύψος των φυτών, σε βάρος της παραγωγής καρποφόρων οργάνων και ταυτόχρονα καθιστούν τους φυτικούς ιστούς ευαίσθητους σε προσβολές εντόμων και ασθενειών.
Τέλος συνιστάται η εφαρμογή ρυθμιστών ανάπτυξης στις περιπτώσεις που για διαφόρους λόγους αυτό απαιτείται.
Παράλληλα την εποχή αυτή στις βαμβακοκαλλιέργειες δραστηριοποιείται ένας μεγάλος αριθμός ωφέλιμων εντόμων (αρπακτικών και παρασιτοειδών), τα οποία συνήθως είναι ικανά να ελέγξουν ικανοποιητικά τους πληθυσμούς των προνυμφών του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού, εφόσον δεν διαταραχθεί η ανάπτυξή τους από εντομοκτόνα ευρέως φάσματος.
Επισημαίνεται ακόμα στους καλλιεργητές ότι στα αρχικά στάδια, οι εντομολογικές προσβολές και ιδιαίτερα αυτές από το πράσινο σκουλήκι είναι συνήθως τοπικές και περιορισμένης έκτασης, γεγονός που σημαίνει, ότι ακόμη και στο ίδιο βαμβακοχώραφο το ποσοστό προσβολής από το έντομο μπορεί να διαφέρει σημαντικά από σημείο σε σημείο.
Για τους παραπάνω λόγους και προκειμένου οι βαμβακοκαλλιεργητές να έχουν σαφή εικόνα του κινδύνου προσβολής των καλλιεργειών τους από το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι, συστήνεται ως απαραίτητο να εξετάζουν τις καλλιέργειές τους δύο φορές την εβδομάδα.
Τέλος οι αρμόδιες υπηρεσίες εφιστούν την προσοχή για την αυστηρή τήρηση των οδηγιών  εφαρμογής των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

ΠΗΓΗ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΑΖΑΚΙΑ

 Την περασμένη Δευτέρα βραβεύτηκε στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ο  Ορχομένιος φοιτητής πλέον, Γιώργος Ραζακιάς . Ο Γιώργος είναι φοιτητής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ , Θεσσαλονίκης. Τα βραβεία δόθηκαν από την τράπεζα EUROBANK σε  μαθητές Αττικής και Στερεάς Ελλάδας που αρίστευσαν κατά την περασμένη  σχολική χρονιά. ΓΙΩΡΓΟ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΕΜΠΤΟ ΜΟΤΕΡ ΣΤΟ ΜΟΡΝΟ

Δεν υπήρξε πέμπτο μοτέρ στο Μόρνο ειπε ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός κατά την σημερινή συνάντηση του με τους αγρότες στην περιφέρεια. Ετσι  δικαιώνεται η πρώην δήμαρχος Ορχομενού Βούλα Καράλη  όταν υποστήριζε  μαζί με τον τότε αντιδήμαρχο Γρηγόρη  Γαλάνη  πέρυσι ,ότι  ούτε το πέμπτο μοτέρ   λειτούργησε ποτέ αλλά ούτε το νερό που ερχόταν  από τον Μόρνο  αρκούσε για άρδευση. Δύσκολη έως αδύνατη η λειτουργία του πλωτού στην Υλίκη κατά τον κ Ντασιώτη .   Περισσότερο νερό από τον Μόρνο για φέτος  κι εναλλακτικές  λύσεις στην άρδευση υποσχέθηκε η περιφέρεια. Τόσο ο περιφερειάρχης κ Σπανός όσο  κι ο αντιπεριφερειάρχης κ Ντασιώτης  μίλησαν με αλήθειες κι υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν ότι μπορούν ώστε να διευκολύνουν τους αγρότες στην φετεινή αρδευτική περίοδο που προμηνύεται δύσκολη ,  αλλά το κυριώτερο  δεσμεύτηκαν ότι θα είναι σε συνεχή επαφή με τους αγρότες.                                                                                 ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΚΡΑΙΦΝΙΟΥ ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΟΥ ΑΚΡΑΙΦΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΘΗΒΑΣ : ΕΝΩΣΗ ΘΗΒΩΝ:

  Με έντονη διαμαρτυρία ξεκίνησε  την πρώτη συνεδρίαση της η   Δημοτική Κοινότητα   Ακραιφνίου μετά από πρόταση του προέδρου της κ. Κώστα   Μαυροδήμου καθώς αντιδρά   για την πώληση   2 Αποθηκών καθώς επίσης και   2 άλλων ακινήτων (που υπάρχει πιθανότητα να πωληθούν στο μέλλον) από τον Αγροτικό Συν/σμο Θήβας «ΕΝΩΣΗ ΘΗΒΩΝ» επειδή   αποτελούν ιδιοκτησία των Ακραιφνιωτών Συνεταίρων και έχουν κατασκευασθεί με ίδια κεφάλαια. Η Δημοτική Κοινότητα Ακραιφνίου ομόφωνα δηλώνει παρούσα και στηρίζει τους κατοίκους του Ακραιφνίου ,τα μέλη των πρώην Συνεταιρισμού καθώς και τους Συλλόγους του Ακραιφνίου που έχουν έννομο συμφέρον και βρίσκεται δίπλα τους σε οποιαδήποτε ενέργεια προβούν ,ώστε να αποκαταστήσουν αυτήν την αδικία ξεπουλήματος της περιουσίας τους. Να σημειώσουμε ότι η μία από τις αποθήκες έχει μετατραπεί από τον Ιστορικό Λαογραφικό Σύλλογο Ακραιφνίου σε ένα εξαιρετικό Λαογραφικό Μουσείο με σύγχρονες προδιαγραφές , μάλιστα είχε γίνει πρόταση στον  Αγροτικό Συν/σμο Θήβας «ΕΝΩΣΗ ΘΗΒΩΝ»  α