Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ξανθός: Τα σποραδικά κρούσματα ελονοσίας δεν δημιουργούν κίνδυνο Δημόσιας Υγείας



Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλάει με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του. Θεσσαλονίκη, Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016. ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ (File: 16793506.jpg )
Ξανθός: Τα σποραδικά κρούσματα ελονοσίας δεν δημιουργούν κίνδυνο Δημόσιας Υγείας
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε  ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, αναφορικά με τα κρούσματα ελονοσίας στη χώρα μας. Μετά το τέλος ευρείας σύσκεψης για την ελονοσία και την αιμοσοδία χαρακτήρισε τα κρούσματα σποραδικά και ελεγχόμενα, χωρίς να δημιουργούν κίνδυνο Δημόσιας Υγείας. Επίσης, ζήτησε να μην μπαίνει στο πεδίο της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης η Υγεία τονίζοντας ότι «είμαστε μια χώρα υγειονομικά ασφαλής». Σε ότι αφορά την αιμοδοσία είπε ότι υπάρχει σχέδιο ώστε να ενισχυθεί η εθελοντική αιμοδοσία.

Αναλυτικά, μετά το τέλος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας (με τη συμμετοχή της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, του ΚΕΕΛΠΝΟ, των Υγειονομικών Περιφεφειών, του Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας) ο κ. Ξανθός ανακοίνωσε ότι για την αιμοδοσία «αποφασίσαμε να υπάρξει ένα πιο συστηματικό σχέδιο εξορμήσεων και εξωστρεφών δράσεων των αιμοδοσιών ώστε να ενισχυθεί η εθελοντική αιμοδοσία και το εθνικό απόθεμα της χώρας να καλύπτεται κυρίως από εκεί και όχι μόνο από τους συγγενείς. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε ένα επικαιροποιημένο εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της εθελοντικής αιμοδοσίας, καλύτερου συντονισμού των αιμοδοσιών με το ΕΚΕΑ, ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος που περιλαμβάνει το εθνικό μητρώο εθελοντών αιμοδοτών και την ιχνηλασιμότητα των ομάδων αίματος από τη φλέβα του δότη στη φλέβα του λήπτη».

Όπως εξήγησε πρόκειται για ένα πληροφοριακό σύστημα το οποίο είναι σε εξέλιξη και με την ολοκλήρωσή του θα μπορεί το ΕΚΕΑ να ξέρει σε πραγματικό χρόνο τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις ελλείψεις και να παρεμβαίνει και να καλύπτει τα κενά σε όλη τη χώρα.

Η Χάρις Ματσούκα, πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) χαρακτήρισε την σύσκεψη προληπτικού χαρακτήρα για την κατάστρωση ενός σχεδίου ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα έλλειψης αίματος στη χώρα. Αναφερόμενη στην ασφάλεια του αίματος με αφορμή τους φόβους για μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων μέσω της αιμοδοσίας, όπως η ελονοσία, είπε ότι εφαρμόζονται «μέτρα πολύ αυστηρότερα σε σχέση με τον πραγματικό κίνδυνο που υπάρχει για τη διασπορά του νοσήματος. Στην πραγματικότητα η αιμοδοσία είναι απολύτως ασφαλής και έχουμε επάρκεια σε αίμα. Ακόμα και μέσα στον Αύγουστο, που είναι πολύ δύσκολος για την αιμοδοσία, δεν είχαμε καμία έλλειψη».

Σχολιάζοντας ο υπουργός Υγείας τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί με αφορμή τα κρούσματα ελονοσίας στην Ελλάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι ελεγχόμενα τα σποραδικά κρούσματα τα οποία δεν δημιουργούν κίνδυνο Δημόσιας Υγείας. Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής. Αυτό προκύπτει από τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις και αξιολογήσεις».

Ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ επανέλαβε ότι έχουν καταγραφεί τέσσερα περιστατικά εγχώριας μετάδοσης, ενώ «τα εισαγόμενα κρούσματα -αυτά δηλαδή που προέρχονται από άλλες χώρες και διαγνώστηκαν στην Ελλάδα- δεν έχουν καμία σημασία και επίπτωση στη δημόσια υγεία καθώς αυτός που διαγιγνώσκεται, λαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή και δεν μπορεί να μεταδώσει τη νόσο». Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημειώσε ακόμα ότι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων ελονοσίας το επόμενο διάστημα και γι' αυτό οι έλεγχοι σε ότι αφορά το αίμα θα είναι ακραία σχολιαστικοί.

Ο Ανδρέας Ξανθός κατέληξε λέγοντας ότι το προσφυγικό πρόβλημα δεν είναι ούτε «υγειονομική βόμβα», ούτε «υγειονομικό ναρκοπέδιο» και τόνισε ότι «είμαστε μια χώρα υγειονομικά ασφαλής. Έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη χρηματοδοτική και λειτουργική ενίσχυσή του δημόσιου συστήματος υγείας. Υπάρχει μια καθυστέρηση με τη διαδικασία των προσλήψεων αλλά πιέζουμε να προχωρήσει πιο γρήγορα για να καλυφθούν τα κενά που είχαν δημιουργηθεί σωρευτικά τα τελευταία 5-6 χρόνια. Η δημόσια υγεία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, δεν μπορεί να μπαίνει στο πεδίο της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και πρέπει να μένει απ’ έξω από τις φωνές του ακραίου λαϊκισμού και του ανεύθυνης αντιπολίτευσης».

Τέλος, ο Γιάννης Μπασκόζος, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, είπε ότι κανένα μέτρο πρόληψης δεν δικαιολογεί ακραίες εκφράσεις όπως ο όρος καραντίνα. «Είναι απαράδεκτο επιστήμονες να χρησιμοποιούν τη λέξη 'καραντίνα'. Είναι προσωρινός αποκλεισμός αιμοδοσίας και τίποτε άλλο» τόνισε με νόημα. Επανέλαβε ακόμα ότι, το σχέδιο «ΜΕΡΟΠΗ» για την ελονοσία επικαιροποιήθηκε πέρυσι και λειτουργεί με επάρκεια, παρά την έλλειψη προσωπικού και χρημάτων που θα αντιμετωπιστεί με τη χρηματοδοτική βοήθεια από την ΕΕ. Σχετικά με τους ψεκασμούς υποστήριξε ότι έγιναν με μεγαλύτερη επάρκεια φέτος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, χωρίς όμως να είμαστε στο σημείο που πρέπει να είμαστε.

Εξαδάκτυλος: «Κορυφή του παγόβουνου τα κρούσματα ελονοσίας»


Ωστόσο, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονικής κάνει λόγο για ανυπαρξία συγκεκριμένου και εφαρμόσιμου σχεδίου πολιτικής υγείας για τους πρόσφυγες με αφορμή τα κρούσματα ελονοσίας.

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι τα κρούσματα ελονοσίας στον πληθυσμό των Ελλήνων αλλά και των προσφύγων είναι «μόνο η κορυφή του παγόβουνου» και τόνισε ότι το κύριο πρόβλημα είναι η απουσία συνεπούς πολιτικής υγείας για τους πληθυσμούς των προσφύγων, οι ανάγκες των οποίων καλύπτονται από την υπερπροσπάθεια των επιμέρους υπηρεσιών με προεξέχοντα τον ελληνικό στρατό.

Παράλληλα επισήμανε ότι εδώ και πέντε ημέρες το υπουργείο Υγείας δεν έχει απαντήσει στον δήμαρχο Λαγκαδά και στις ανησυχίες που διατύπωσε για την περιοχή του, μετά τη διαπίστωση κρουσμάτων στο χωριό Άγιος Βασίλειος, από όπου είχε εκριζωθεί η ελονοσία εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

«Θα πρέπει να απαντηθεί, αν οι τοποθεσίες των καταυλισμών προσφύγων που βρίσκονται στον Δήμο Λαγκαδά είναι οι ενδεδειγμένες ή όχι λόγω της γειτνίασης με περιοχή που προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar» πρόσθεσε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Τέλος ανέφερε ότι οι εμβολιασμοί στους καταυλισμούς προσφύγων δεν γίνονται από το υπουργείο αλλά από γιατρούς των ΜΚΟ με ό,τι εμβόλιο υπάρχει διαθέσιμο και από όποιον γιατρό τύχει να βρίσκεται στον καταυλισμό.

ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΑΖΑΚΙΑ

 Την περασμένη Δευτέρα βραβεύτηκε στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ο  Ορχομένιος φοιτητής πλέον, Γιώργος Ραζακιάς . Ο Γιώργος είναι φοιτητής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ , Θεσσαλονίκης. Τα βραβεία δόθηκαν από την τράπεζα EUROBANK σε  μαθητές Αττικής και Στερεάς Ελλάδας που αρίστευσαν κατά την περασμένη  σχολική χρονιά. ΓΙΩΡΓΟ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΕΜΠΤΟ ΜΟΤΕΡ ΣΤΟ ΜΟΡΝΟ

Δεν υπήρξε πέμπτο μοτέρ στο Μόρνο ειπε ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός κατά την σημερινή συνάντηση του με τους αγρότες στην περιφέρεια. Ετσι  δικαιώνεται η πρώην δήμαρχος Ορχομενού Βούλα Καράλη  όταν υποστήριζε  μαζί με τον τότε αντιδήμαρχο Γρηγόρη  Γαλάνη  πέρυσι ,ότι  ούτε το πέμπτο μοτέρ   λειτούργησε ποτέ αλλά ούτε το νερό που ερχόταν  από τον Μόρνο  αρκούσε για άρδευση. Δύσκολη έως αδύνατη η λειτουργία του πλωτού στην Υλίκη κατά τον κ Ντασιώτη .   Περισσότερο νερό από τον Μόρνο για φέτος  κι εναλλακτικές  λύσεις στην άρδευση υποσχέθηκε η περιφέρεια. Τόσο ο περιφερειάρχης κ Σπανός όσο  κι ο αντιπεριφερειάρχης κ Ντασιώτης  μίλησαν με αλήθειες κι υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν ότι μπορούν ώστε να διευκολύνουν τους αγρότες στην φετεινή αρδευτική περίοδο που προμηνύεται δύσκολη ,  αλλά το κυριώτερο  δεσμεύτηκαν ότι θα είναι σε συνεχή επαφή με τους αγρότες.                                                                                 ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ

Χριστίνα Βελαώρα - Κανούση και # ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ!!!

Χριστίνα Βελαώρα - Κανούση Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Ιστορικό Ορχομενό, αποφοίτησα από το εξατάξιο Γυμνάσιο Ορχομενού. Είμαι παντρεμένη με τον Θανάση Κανούση. και έχουμε δύο κόρες την Έλενα Κοινωνιολόγο-Στρατιωτικό και την Γιούλη Αισθητικό-Κομμώτρια.  Είμαι μια ευτυχισμένη γιαγιά τεσσάρων εγγονιών. Εργάστηκα στην εταιρεία SLK Μιχάλη Σκλαπάνη, στην Διεύθυνση Γεωργίας και στο Δασαρχείο Λιβαδειάς. Είμαι αισθητική σύμβουλος και αυτή την περίοδο δραστηριοποιούμαι στο χώρο των καλλυντικών.Διετέλεσα πρόεδρος του   Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 2 ου Νηπιαγωγείου, του 2 ου Δημοτικού Σχολείου και του 2 ου Γυμνασίου Ορχομενού, καθώς   και γραμματέας   του    Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Λυκείου Ορχομενού, επίσης πρόεδρος της Σχολικής επιτροπής του Λυκείου Ορχομενού.Είμαι μέλος του συλλόγου γυναικών Ορχομενού, μέλος της Greenpeace και εθελόντρια στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για προσφορά και βοήθεια σε καταστάσεις από φυσικές καταστροφές. Θα ήθελα ν