Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εως 6 δισ. για αγροτική ανάπτυξηΕΤΙΚΕΤΕΣ:
«Θα γίνει κοστολόγηση, αλλά όχι τιμολόγηση του νερού που χρησιμοποιείται στην αγροτική παραγωγή. Ο αγρότης δεν θα επιβαρυνθεί άλλο, είναι πολιτική απόφαση», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στους δημοσιογράφους. Οσον αφορά το σχέδιο απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων για την τιμολόγηση του αγροτικού νερού που βρίσκεται σε διαβούλευση και περιέχει σαφείς οδηγίες ανάκτησης του περιβαλλοντικού κόστους, ο κ. Αποστόλου δήλωσε ότι «το περιβαλλοντικό κόστος μπορεί να πληρωθεί από άλλα μέτρα». Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η κοστολόγηση του αγροτικού νερού αποτελεί προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή στα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός, έως το τέλος του χρόνου θα προκηρυχθούν μέτρα του νέου ΠΑΑ 2014-2020 ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Το σύνολο των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) χρηματοδοτείται με 4,7 δισ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους, ενώ με την εθνική και ιδιωτική συμμετοχή μπορεί να φτάσει τα 6 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, θα προκηρυχθούν τα μέτρα:

• Νέοι Γεωργοί, προϋπολογισμού 300 εκατομμυρίων ευρώ. Το βασικό ποσό ενίσχυσης είναι 17.000 ευρώ ανά γεωργό, το οποίο μπορεί να προσαυξηθεί κατά 2.500 ευρώ, εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας του γεωργού είναι σε ορεινή ή μειονεκτική περιοχή ή σε κάποιο νησί και κατά 2.500 ευρώ εφόσον πρόκειται για κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Δικαιούχοι της προκήρυξης του μέτρου είναι αγρότες ηλικίας έως 40 ετών, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων) για το έτος 2016.

•Μεταποίηση, προϋπολογισμού 170 εκατομμυρίων ευρώ. Αναμένεται να ενισχυθούν οικονομικά 400 νέα επενδυτικά σχέδια.

•Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, προϋπολογισμού 555 εκατ. ευρώ. Οι ενισχύσεις χορηγούνται ετησίως ανά στρέμμα γεωργικής έκτασης προκειμένου να αποζημιώνουν τους παραγωγούς για τη μείωση της παραγωγής τους και τις επιπλέον δαπάνες που πραγματοποίησαν.

•Σχέδια βελτίωσης για την ενίσχυση των επενδύσεων και τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 360 εκατ. ευρώ. Το ύψος του κάθε επενδυτικού σχεδίου μπορεί να φτάσει τις 500.000 ευρώ και για ομάδα παραγωγών τα 2 εκατ. ευρώ.

•Κατάρτιση νέων αγροτών, προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων ευρώ και θα διατεθούν κατά προτεραιότητα για την κατάρτιση όσων ενταχθούν στο πρόγραμμα νέων γεωργών.

Παράλληλα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το 35% των πόρων του ΠΑΑ θα εκχωρηθεί στις Περιφέρειες της χώρας. Η πρώτη φάση της εκχώρησης θα είναι ύψους 800 εκατ. ευρώ και η δεύτερη φάση ύψους 530 εκατ. ευρώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μοιραία πλαγιομετωπική στον Ορχομενό. Νεκρή 32χρονη γυναίκα (video-photo)

Υπέκυψε στα τραύματά της 32χρονη γυναίκα όταν το επιβατικό όχημα που οδηγούσε συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με νταλίκα διερχόμενη από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Το τροχαίο σημειώθηκε λίγο μετά τις 15.00 στην επαρχιακή οδό  Λιβαδειάς Ορχομενού, στη βάση της γέφυρας του σιδηροδρομικού δικτύου στο ύψος του σταθμού της Λιβαδειάς. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστεί η νεαρή οδηγός από τα συντρίμμια του επιβατικού αυτοκινήτου.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ-ΟΡΑΜΑ ΧΩΡΙΣ ΕΡΓΟ

Η συνέχεια του σήριαλ παιδική χαρά στον Ορχομενό παίχτηκε χθες το βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο όπου ο κ Υπερήφανος κατά την προσφιλή του τακτική προσπάθησε για μία ακόμα φορά να εκβιάσει το δημοτικό συμβούλιο   φέρνοντας τελευταία στιγμή  μία μελέτη για παιδική χαρά όπου η συνολική αξία της ούτε λίγο ούτε πολύ μαζί με τα παιχνίδια προσέγγιζε το ποσό των 300.000 ευρώ περίπου .

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή . Τέσσερα χρόνια τώρα η πόλη του Ορχομενού παραμένει χωρίς παιδική χαρά μία και ο σημερινός δήμαρχος και συν αυτών ξήλωσαν κυριολεκτικά την παιδική χαρά μέσα σε μία νύχτα δήθεν εφαρμόζοντας το νόμο . Ο νόμος όμως κάθε άλλο παρά για ξήλωμα υφιστάμενων παιδικών χαρών μιλούσε. Αντίθετα ο νόμος ήταν σαφής και περιείχε καθαρές  οδηγίες για το πως μπορούσαν και με ποιες παρεμβάσεις   να συνεχίσουν να λειτουργούν οι παιδικές χαρές.
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 27934/ΦΕΚ Β 2029/25.07.2014
Άρθρο 2 Υφιστάμενες Παιδικές Χαρές
   Α. Ο έλεγχος και η αξιολόγηση της καταλληλότητας λειτουργίας τ…

ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ...

Συνωστισμός παρουσιάστηκε στο  περασμένο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης  όταν εκπρόσωποι και μέλη των συλλόγων που χρησιμοποιούν ως έδρα το πολιτιστικό κέντρο της πόλης μας  ήρθαν για να ενημερώσουν για συγκεκριμένα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του κέντρου από τον  σύμβουλο της δημοτικής κοινότητας κ Γ.Βούτσα ο οποίος είχε οριστεί από τον δήμαρχο κ Υπερήφανο ως υπεύθυνος για θέματα Πολιτιστικού Κέντρου.
Στην έντονη   συζήτηση που ακολούθησε συμφωνήθηκε ότι ο τρόπος λειτουργίας του Πολιτιστικού κέντρου θα πρέπει επιτέλους να οριστεί με κανονισμό λειτουργίας που θα ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο και θα τηρείται από όλους. Και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεσμεύτηκε ότι θα φέρει το θέμα επίσημα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο ώστε να συζητηθεί και να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις
Θα επανέλθουμε...