Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

70ό Φεστιβάλ Καννών: Θρίαμβος για μια Σουηδική «Πλατεία»-Στα βραβεία και το σενάριο της ταινίας «Ο φόνος του ιερού ελαφιού» των Γιώργου Λάνθιμου, Ευθύμη Φιλίππου

Η ταινία του Ρούμπεν Οστλουντ κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα του επετειακού φεστιβάλ - Στα βραβεία και το σενάριο της ταινίας «Ο φόνος του ιερού ελαφιού» των Γιώργου Λάνθιμου, Ευθύμη Φιλίππου
70ό Φεστιβάλ Καννών: Θρίαμβος για μια Σουηδική «Πλατεία»
Σκηνή από την "Πλατεία" του Ρούμπεν Οστλουντ που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα

Κάννες, αποστολήΤον Χρυσό Φοίνικα του 70ού φεστιβάλ των Καννών απέσπασε η σουηδική ταινία «Η πλατεία» («Thesquare»), πρώτη συμμετοχή εντός διαγωνιστικού τμήματος στις Κάννες του Ρούμπεν Οστλουντ (γνωστού από την «Ανωτέρα βία» που προβλήθηκε πριν από δύο χρόνια στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» του ιδίου φεστιβάλ κερδίζοντας το πρώτο βραβείο).

Ο Οστλουντ δέχθηκε το βραβείο του από τον Πέδρο Αλμοδόβαρ (πρόεδρο της κριτικής επιτροπής) και την ηθοποιό Ζιλιέτ Μπινός μέσα σε ένα παραλήρημα ενθουσιασμού λίγο πριν όλοι οι νικητές συγκεντρωθούν στην πλατεία της GrandTheatreLumiere για την καθιερωμένη φωτογράφηση.

Στην αρχή της τελετής ο Γιώργος Λάνθιμος ανέβηκε στην σκηνή για να παραλάβει το βραβείο σεναρίου που κέρδισε (μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου) για την ταινία «Ο φόνος του ιερού ελαφιού». Το βραβείο μοιράστηκε με την Λιν Ράμσεϊ για την ταινία «Youwereneverreallyhere» («Δεν ήσουν ποτέ πραγματικά εδώ»).

Η Γερμανίδα ηθοποιός Νταϊάν Κρούγκερ κέρδισε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για την γερμανική ταινία «Inthefade» (Στο σκοτάδι) του Φατίχ Ακίν όπου υποδύεται μια γυναίκα αναγκασμένη να ζήσει μέσα στον πόνο της απώλειας του συζύγου και του γιού της ύστερα από τρομοκρατικό κτύπημα νεοναζιστών. Η ταινία έχει γυριστεί και στην Ελλάδα, ενώ ρόλο στην ιστορία παίζει και η Χρυσή Αυγή.

Ο Χοακίν Φίνιξ, πρωταγωνιστής στην ταινία της Ράμσεϊ, κέρδισε το βραβείο ερμηνείας έχοντας παίξει έναν πρώην πράκτορα του FBI και βετεράνο πολέμου, ο οποίος αναλαμβάνει την σωτηρία μιας κοπέλας από δίκτυο sextrafficking. H εξαιρετικά σκληρή, βουτηγμένη στο αίμα και τους φόνους ταινία της Ράμσεϊ, ήταν η μόνη που κέρδισε δύο βραβεία.
Το μεγάλο βραβείο της επιτροπής δόθηκε στην ταινία «120 κτύποι ανά λεπτό» του Ρομπέν Καμπιλό που αναφέρεται στον ακτιβισμό στην Γαλλία όταν η νόσος του ΑIDS έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στα χρόνια της δεκαετίας του 1980, ενώ ένα αουτσάιντερ, η Σοφία Κόπολα, κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία «Τhebeguiled».
Οσο για το «Χωρίς αγάπη» του Ρώσου Αντρέι Ζβάγκιτζεφ, η ταινία στην οποία κατά την γνώμη μας άξιζε ο εφετινός Χρυσός Φοίνικας (σίγουρα κάτι καλύτερο) αρκέστηκε με το βραβείο της επιτροπής.

Τέλος, την Χρυσή Κάμερα (Camera D' Or) που δίδεται σε Πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη, κέρδισε η Λεονόρ Σεράιγ για την γαλλοβελγική συμπαραγωγή «Jeune Femme», ενώ το ειδικό βραβείο για τα 70 χρόνια του φεστιβάλ δόθηκε στη Νικόλ Κίντμαν, μια ηθοποιό της οποίας η καριέρα έχει συνδεθεί άμεσα με το φεστιβάλ. Στον ευχαριστήριο λόγο της (που παρουσιάστηκε μέσω βίντεο), η Αυστραλέζα ηθοποιός ευχαρίστησε πολλούς συνεργάτες της ανάμεσα στους οποίους και τον Γιώργο Λάνθιμο στην ταινία του οποίου “Ο φόνος του ιερού ελαφιού” πρωταγωνιστεί.

Αναλυτικά οι νικητές

Χρυσός Φοίνικας: The Square (Ρούμπεν Έστλουντ)

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: 120 Beats Per Minute (Ρομπίν Καμπιγιό)

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Σοφία Κόπολα (The Beguiled)

Βραβείο της Επιτροπής: Loveless (Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ)

Ανδρικής Ερμηνείας: Χοακίν Φοίνιξ (You Were Never Really Here)

Γυναικείας Ερμηνείας: Νταϊάν Κρούγκερ (In the Fade)

Βραβείο Σεναρίου: Γιώργος Λάνθιμος και Ευθύμης Φιλίππου (A Killing of a Sacred Deer) και στη Λιν Ράμσεϊ (You Were Never Really Here)

Επετειακό βραβείο 70ής απονομής: Νικόλ Κίντμαν

Μικρού Μήκους: A Gentle Night, Τσιού. Ειδική μνεία: Katto, Τέππο Αϊραξίνεν

Camera D’ Or: Jeune Femme, Λεονόρ Σεράιγ

Queer Palm: 120 Beats Per Minute

Queer Palm (Μικρού Μήκους): Islands
ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΟΥ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ ''ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΠΑΝΕΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ''

  Δελτίο Τύπου Παράταξη "Επανεκκίνηση Τώρα" Δήμου Ορχομενού. Με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα του 902, που βασίζεται σε καταγγελίες του Σωματείου Απολυμένων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας, όπου αποκαλύπτεται ότι πρώην εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι μετά από 30 χρόνια δουλειάς στα νταμάρια και τα καμίνια εντάχθηκαν σε προγράμματα απασχόλησης του δήμου, και  παραμένουν σε χώρους όπου επικρατούν εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Συγκεκριμένα: Το εργοτάξιο  που σύμφωνα και με δικές  μας καταγγελίες έχει μετατραπεί σε χωματερή, δεν αποτελεί  σημείο παραμονής υπαλλήλων του δήμου. Παρολαυτά οι εργαζόμενοι που προέρχονται από την ΛΑΡΚΟ κι όχι  μόνο αυτοί, αλλά και άλλοι,συνωστίζονται. και παραμένουν εκεί κατ' επιλογή χωρίς κανένα συγκεκριμένο πλάνο εργασίας σε  αποθήκες χωρίς καμία μέριμνα για την υγιεινή και ασφάλειά τους. Το πως γίνεται η συγκεκριμένη επιλογή άλλοι  να παραμένουν  στα χωριά κι άλλοι στο εργοτάξιο και μ...

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ .....ΕΝΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

Μία εξαιρετική ανάρτηση από την σελίδα  ‎ Γιώργος Τσάπρας ‎   προς   ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ...(μια φορά και έναν καιρό)

80 χρόνια Σταύρος Ξαρχάκος

Χρόνια πολλά, κύριε Σταύρο! 13/03/2019 ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ Καλή Βανδώρου ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Σταύρος Ξαρχάκος ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Γεννήθηκε η Μαρίζα Κωχ Γεννήθηκε ο Δημήτρης Μυστακίδης (1970) Γεννήθηκε ο Σταύρος Ξαρχάκος (1939) Γεννήθηκε ο Νίκος Ξανθόπουλος (1934) Στις 14 Μαρτίου του 1939, στο κέντρο της Αθήνας, ήρθε στον κόσμο ένα όμορφο, μελαχρινό αγοράκι που έμελλε να βιώσει μια ζωή πλούσια σε δημιουργικότητα, συγκινήσεις, αναγνωρισιμότητα και αιώνιες στιγμές δόξας. Ο Σταύρος Ξαρχάκος γεννήθηκε σε μια δύσκολη χρονικά περίοδο για την Ελλάδα (γερμανική κατοχή - εμφύλιος πόλεμος), αλλά, κατάφερε μέσω του ταλέντου και της προσωπικότητάς του να κάνει πράξη όλα όσα είχε ονειρευτεί - ίσως ακόμα και αυτά που δεν είχε καν ονειρευτεί… Σήμερα, που κλείνει τα 80 του χρόνια, είναι σίγουρο ότι θα γίνουν δεκάδες αναφορές στο όνομά του. Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα μεταφερθούν κάποιες απόψεις και εμπειρίες της υπογράφουσας, μια και ο Σταύρος Ξαρχάκος είναι προσωπικά ένας πολύ...