Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΑΚΡΑΙΦΝΙΟΥ -ΚΟΚΚΙΝΟΥ . ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ  ΚΟΚΚΙΝΟΥ –ΑΚΡΑΙΦΝΙΟΥ

Σοβαρό θέμα προέκυψε στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ορχομενού     κι ο λόγος για άλλη μια φορά …

ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΟΚΚΙΝΟΥ- ΑΚΡΑΙΦΝΙΟΥ

Δεν θα μπούμε στην διαδικασία να αναφέρουμε όλο το ιστορικό του συγκεκριμένου έργου .Θα αναφερθούμε όμως στα πρόσφατα γεγονότα που οδήγησαν στην έντονη διένεξη του Δήμάρχου κ Λουκά Υπερήφανου και της μείζονος μειοψηφίας μια και οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι των άλλων παρατάξεων απουσίαζαν.

 ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Μετά από καταγγελίες  των κατοίκων της Τ.Κ Κοκκίνου για τον έντονο θόρυβο που προκαλούν οι ανεμογεννήτριες (το μοναδικό αιολικό πάρκο στην Ελλάδα που έχουν τοποθετηθεί ανεμογεννήτριες στα 500 μέτρα δίπλα σε χωριό)  το τοπικό συμβούλιο Κοκκίνου  πήρε απόφαση τον Απρίλιο του 2017 και  παρακαλούσε το  Δήμο Ορχομενού  να διενεργήσει  μετρήσεις θορύβου ,(αν και κατά πόσο είναι εντός των επιτρεπτών ορίων ο θόρυβος που προκαλούσαν οι ανεμογεννήτριες κατά την λειτουργία τους)  με βάση την  απόφαση έγκρισης της περιβαλλοντικής όρων  (Α.Ε.Π.Ο).
Ο Δήμαρχος τότε δε δέχτηκε να παρθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο  για το θέμα αυτό,  επέμενε ότι δε χρειάζεται  τέτοιου είδους απόφαση και δεσμεύτηκε ότι   θα έστελνε  ο ίδιος επιστολή στην αιρετή περιφέρεια (αναρμόδια βεβαίως διότι δεν εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους εκείνη, αλλά η αποκεντρωμένη περιφέρεια), η οποία όμως προκειμένου να βοηθήσει, προχώρησε σε μετρήσεις τον Ιούλιο 2017 , δύο μέρες από 5 λεπτά την κάθε μία και έδειξαν ότι η ηχορύπανση στην εγγύς περιοχή , είναι στα επιτρεπτά όρια.

 Τις  μετρήσεις αυτές  ο Δήμαρχος (παρότι είχε δεσμευθεί όπως κάνει συνήθως ότι θα ενημέρωνε μόλις είχε απάντηση)  δεν τις παρουσίασε καν στο Δημοτικό Συμβούλιο ούτε ως ενημέρωση , αλλά θεώρησε σωστό να τις αποστείλει στη Τοπική Κοινότητα Κόκκινου επιβεβαιώνοντας  με αυτό τον τρόπο , ότι όλα βαίνουν καλώς.
Σε άσχετη συνεδρίαση του ΔΣ (χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση από το Δήμαρχο για το θέμα) αποδείχθηκε με στοιχεία , τα οποία κατατέθηκαν στο προεδρείο , ότι ο μόνος επίσημος δημόσιος φορέας που διαθέτει μηχανήματα , τεχνογνωσία και εμπειρία   για να πραγματοποιήσει τέτοιες μετρήσεις είναι το:
 ΚΈΝΤΡΟ ΑΝΑΝΕΏΣΙΜΩΝ ΠΗΓΏΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ το ΚΑΠΕ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, και τότε , το δημοτικό συμβούλιο έλαβε ομόφωνη απόφαση στις 23/10/17 να προχωρήσει άμεσα  η τεχνική υπηρεσία του Δήμου επίσημα με αίτημα στον αρμόδιο αυτό δημόσιο φορέα για να πραγματοποιηθούν μετρήσεις ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον ως προς την ηχητικά ζημιογόνο  ή όχι , λειτουργία των ανεμογεννητριών.
Ταυτόχρονα αποφασίστηκε  να ζητηθούν  και οι περιβαλλοντικοί  όροι που έχουν εγκριθεί από την αποκεντρωμένη περιφέρεια για το συγκεκριμένο έργο.

Θα έλεγε κανείς ότι μέχρι εδώ η κατάσταση ήταν επαρκώς αποδεκτή 

ΑΛΛΑ:
Προχθες στις 17/11/17 ζητείται η σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου (9 μέρες μετά ,εφόσον  η απόφαση επισημοποιήθηκε  στις 8/11/17) με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη την  ανάκληση της εν λόγω απόφασης για τη διενέργεια μετρήσεων!!!!!!

Πως γίνεται μια ομόφωνη απόφαση του ΔΣ Ορχομενού στις 23/10/17 
 μέσα σε λιγότερο από  10 μέρες  o Δήμαρχος να συγκαλεί  το δημοτικό συμβούλιο  με σκοπό  να την ανακαλέσει ;;;;;;
 Επειδή κατά τη προσωπική του γνώμη δεν χρειάζεται η εφαρμογή της,
 γιατί (  ΚΙ εδώ γελάμε….)  έστειλε επιστολή ο ίδιος κατά τα λεγόμενά του  στην αποκεντρωμένη και ρώτησε  κλπ. .κ.α … ΕΝ ΟΛΊΓΟΙς ΣΥΝΕΝΟΗΘΗΚΕ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ. Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕ
..

Στο  δημοτικό συμβουλίο Ορχομενού όμως  όλα  μπορούν  να συμβούν !!!




Δείτε για να καταλάβετε το 2017  πως λειτουργεί ο Δήμαρχος  Ορχομενού  που ενώ υποστηρίζει ότι  σέβεται τις αποφάσεις των τοπικών κοινοτήτων του δήμου  απόλυτα ,εδώ όλως περιέργως δεν σεβάστηκε την απόφαση της τοπικής κοινότητας όχι μόνο αυτός αλλά και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κοκκίνου που ενώ είναι υποχρεωμένος κατά τις Καλλικρατικές διατάξεις να
'' εφαρμόζει,  εισηγείται,  εκτελεί τις αποφάσεις του τοπικού συµβουλίου ''μόνο αυτό δεν κάνει.


Στην ομόφωνη απόφαση του ΔΣ Ορχομενού στις 23/10/17 διαβάζουμε:

 ‘’Ο Πρόεδρος κάλεσε τα μέλη να αποφασίσουν σχετικά.
 Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού άκουσε τα ανωτέρω,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
 ΑΔΑ: 6ΟΦΧΩΞ6-Π9Δ 4
 1. Να απευθυνθούμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού για να μας δοθεί η τελευταία απόφαση της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για το συγκεκριμένο έργο (ΑΕΠΟ). 
2. Να απευθυνθούμε άμεσα στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) , η τεχνική μας υπηρεσία , προκειμένου να ζητήσει μελέτη μέτρησης του θορύβου και της τονικότητας, που προκαλούνται από την λειτουργία των ανεμογεννητριών της εταιρείας PROTERGIA A.E. , οι οποίες είναι εγκαταστημένες στην περιοχή «Μεγάλο Βουνό» στην Τοπική Κοινότητα Κοκκίνου.
 3. Η απόφαση να κοινοποιηθεί στις Τοπικές Κοινότητες Κοκκίνου και Ανραιφνίου.
Η παρούσα απόφαση πήρε αύξοντα αριθμ. 134/2017’’


Μετά όμως  από αυτή την απόφαση ο Δήμαρχος αντί να προβεί στην εκτέλεση αυτής ως όφειλε,
αποστέλλει επιστολή προς την Αποκεντρωμένη  Περιφέρεια όχι  για να ζητήσει τους  περιβαλλοντικούς όρους  όπως λέει η απόφαση , αλλά  (εδώ γελάμε ξανά…) κοιτάξτε τι ζητάει.....


Ορχομενός  27/10/2017
Αριθμ. Πρωτ.: 12050
                                                                                   Υπόψη  κ. ΠαπαγιαννόπουλουΙωάννη
                                                                                            Βέλλιου&Θεοδωράτου
                                                                                            Τ.Κ. 35133 ΛΑΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ         
ΔΗΜΟΣ   ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ
Ταχ. Δ/νση : 28ης Οκτωβρίου 50
                       Τ.Κ.32300 Ορχομενός
Δ/νση Δ/κων&Οικ/κων Υπηρεσιών
Πληροφορίες : Στ. Μιχαλοστάμου
Τηλ. επικοιν. : 2261351105
Fax: 2261034217
ΘΕΜΑ: «Επιβεβαίωση ορίων μέτρησης ανεμογεννητριών περιοχής Κοκκίνου της εταιρείας PROTERGIAA.E.”
Σχετικά: 1. Το με αριθ.πρωτ. 4209/27-4-2017 έγγραφο του Δήμου Ορχομενού.
 2. Το με αριθ. πρωτ. 345/10-8-2017 έγγραφο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Τμήμα Περιβάλλοντος &ΥδροοικονομίαςΠεριφερειακής Ενότητας  Βοιωτίας.
 Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω σχετικά παρακαλούμε όπως επιβεβαιωθεί από την υπηρεσία σας, αν ο ολικός θόρυβος των ανεμογεννητριών στην περιοχή της Τ.Κ. Κοκκίνου ιδιοκτησίας της εταιρείας PROTERGIAA.E. είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια που καθορίζονται από τις νόμιμες σχετικές διατάξεις.


                                           Ο Δήμαρχος Ορχομενού


ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΛΟΥΚΑΣ


 Όπως  βλέπετε καμία σχέση…….


 Άλλο λέει η απόφαση και εντελώς διαφορετικό πράγμα ζητάει ο Δήμαρχος  από την υπηρεσία της αποκεντρωμένης περιφέρειας από αυτό που είχε υποχρέωση να στείλει, ούτε βεβαίως ,(  Δήμαρχος… είναι ότι θέλει κάνει  έξάλλου )  απευθύνθηκε καν στη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, ως όφειλε , ώστε να επισπεύσει  τις διαδικασίες με το ΚΑΠΕ.

Θα παρατηρήσατε ότι  όλως τυχαίως δε μπαίνει καν στο κόπο να στείλει και την απόφαση 134/17 που έλαβε το  ΔΣ για το θέμα αυτό στην αποκεντρωμένη περιφέρεια, ή εν πάση  περιπτώσει  να ρωτήσει βρε αδερφέ (για τα μάτια του κόσμου) :  

ΤΙ να ρωτησει;;;;

‘’  Είναι το Κέντρο Ανανεώσιμων Πληγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ),  ο μόνος ΔΗΜΟΣΙΟΣ διαπιστευμένος επίσημος  φορέας για να διενεργήσει μετρήσεις θορύβου και τονικότητας από Ανεμογεννήτριες ;;;;;;;;;;;’’



Και μετά από όλα αυτά έρχεται ως εισήγηση στο ΔΣ προχθές το εξής :

ΘΕΜΑ : Λήψη απόφασης για ανάκληση β` μέρους της υπ` αριθμ. 134 απόφασης του ΔΣ. 

Κυρίες και κύριοι Σύμβουλοι, 

Σε συνέχεια της υπ` αριθμ. 134 απόφασης του ΔΣ και του σχετικού εγγράφου με αρ. 12050/27-10-2017 που στάλθηκε από εμάς, λάβαμε το υπ` αριθμ. 3341/194147 έγγραφο της Γενικής Δνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής - Δνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Στερεάς Ελλάδας, Τμήμα Περιβ/κου & Χωροταξικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας όπου διευκρινίζεται πως το ανώτερο επιτρεπτό όριο θορύβου ανέρχεται στα 50 dBA. 
Για το λόγο αυτό, ζητώ την ανάκληση του β` σκέλους της απόφασης του ΔΣ με αριθμό 134 , που αφορά  την  υποβολή νέας μέτρησης για τα όρια περιβαλλοντικού θορύβου στον οικισμό Κοκκίνου του Δήμου Ορχομενού, πλησίον των ανεμογεννητριών αιολικού σταθμού της εταιρείας «Protergia»  από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ). 


Ο Δήμαρχος



Και ζητά ο Δήμαρχος την ανάκληση του β΄μέρους της απόφασης, λες και εκτέλεσε
 το πρώτο μέρος !!!!( κυριολεκτικά το εκτέλεσε η αλήθεια είναι…….)


ΤΙ ΖΗΤΑΕΙ;;;;;

ΝΑ ΜΗ  ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΠΌ ΤΟ ΚΑΠΕ( όπως φαίνεται και από το Video πιο κάτω). Σημειωτέον ούτε στους Δημοτικούς  Συμβούλους προχθές είχε μοιραστεί η συγκεκριμένη απόφαση ως εισήγηση να την έχουν μπροστά τους τα μέλη του ΔΣ  για να καταλάβουν όλοι τι έχει πράξει σχετικά με το αποφασιστικό, και προφανώς δε 
μπόρεσε να πείσει  με τα αστεια επιχειρήματα για τις προθέσεις του και 4 δημοτικούς σύμβουλους της παράταξης του, που καταψήφισαν τη πρότασή του να μην γίνουν 
μετρήσεις από τον επίσημο φορέα του Υπουργείου. εισηγείται στο τοπικό συµβούλιο θέµατα της αρµοδιότητάς του και εκτελεί τις αποφάσεις του τοπικού συµβουλίου



Εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν :

1. Μείζον θέμα λειτουργίας του Δήμου , η μη εκτέλεση ομόφωνης απόφασης του ανώτατου οργάνου (Δημοτικού Συμβουλίου)  χωρίς κανένα επιπλέον στοιχείο, και η αλλαγή αυτής,  συνιστά αφενός  εσκεμμένη πλάνη προς τα μέλη του ΔΣ και αφετέρου …..
2.    Ξεκάθαρη  παράβαση καθήκοντος από το Δήμαρχο.

3. Ενοχλούσε κάποιον ;;;να προβεί σε μετρήσεις θορύβου από τον επίσημο δημόσιο διαπιστευμένο φορέα το ΚΑΠΕ, από τη στιγμή που αμφισβητήθηκαν με επιχειρήματα οι μετρήσεις που έγιναν και για αυτό πάρθηκε η ομόφωνη απόφαση του ΔΣ στις 23/10/17?

4. Φοβάται κάποιος ΑΝ οι μετρήσεις από το ΚΑΠΕ  δείξουν κάτι διαφορετικό?

5. Γιατί σε ανάλογα σοβαρότατα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο Δήμο Ορχομενού δεν 
   συγκάλεσε  αμέσως ο Δήμαρχος δημοτικό συμβούλιο , όπως έκανε σε χρόνο μηδέν σε αυτή τη περίπτωση.
Να θυμηθούμε  τις  περιπτώσεις των Πηγών Χαρίτων το καλοκαίρι που πέρασε  ,  το Κέντρο Ελέγχου φύλαξης  του βιολογικού που  γνώριζαν απο το Φεβρουάριο το πρόβλημα και το άφησαν για το Δεκαπενταύγουστο άρον άρον, να θυμίσουμε ότι δεν έχουμε ακόμη ως Δήμος  τεχνικό πρόγραμμα και προυπολογισμό για το 2018 , να θυμίσουμε  ότι δεν έχει κάνει ακόμη απολογισμό πεπραγμένων ως όφειλε από το νόμο, και τόσων άλλων;;;;;


Εξηγήσεις είναι βέβαιο πως πρέπει να δοθούν και θα υπάρξουν πολύ σύντομα!!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΑΖΑΚΙΑ

 Την περασμένη Δευτέρα βραβεύτηκε στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ο  Ορχομένιος φοιτητής πλέον, Γιώργος Ραζακιάς . Ο Γιώργος είναι φοιτητής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ , Θεσσαλονίκης. Τα βραβεία δόθηκαν από την τράπεζα EUROBANK σε  μαθητές Αττικής και Στερεάς Ελλάδας που αρίστευσαν κατά την περασμένη  σχολική χρονιά. ΓΙΩΡΓΟ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΕΜΠΤΟ ΜΟΤΕΡ ΣΤΟ ΜΟΡΝΟ

Δεν υπήρξε πέμπτο μοτέρ στο Μόρνο ειπε ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός κατά την σημερινή συνάντηση του με τους αγρότες στην περιφέρεια. Ετσι  δικαιώνεται η πρώην δήμαρχος Ορχομενού Βούλα Καράλη  όταν υποστήριζε  μαζί με τον τότε αντιδήμαρχο Γρηγόρη  Γαλάνη  πέρυσι ,ότι  ούτε το πέμπτο μοτέρ   λειτούργησε ποτέ αλλά ούτε το νερό που ερχόταν  από τον Μόρνο  αρκούσε για άρδευση. Δύσκολη έως αδύνατη η λειτουργία του πλωτού στην Υλίκη κατά τον κ Ντασιώτη .   Περισσότερο νερό από τον Μόρνο για φέτος  κι εναλλακτικές  λύσεις στην άρδευση υποσχέθηκε η περιφέρεια. Τόσο ο περιφερειάρχης κ Σπανός όσο  κι ο αντιπεριφερειάρχης κ Ντασιώτης  μίλησαν με αλήθειες κι υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν ότι μπορούν ώστε να διευκολύνουν τους αγρότες στην φετεινή αρδευτική περίοδο που προμηνύεται δύσκολη ,  αλλά το κυριώτερο  δεσμεύτηκαν ότι θα είναι σε συνεχή επαφή με τους αγρότες.                                                                                 ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ

Χριστίνα Βελαώρα - Κανούση και # ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ!!!

Χριστίνα Βελαώρα - Κανούση Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Ιστορικό Ορχομενό, αποφοίτησα από το εξατάξιο Γυμνάσιο Ορχομενού. Είμαι παντρεμένη με τον Θανάση Κανούση. και έχουμε δύο κόρες την Έλενα Κοινωνιολόγο-Στρατιωτικό και την Γιούλη Αισθητικό-Κομμώτρια.  Είμαι μια ευτυχισμένη γιαγιά τεσσάρων εγγονιών. Εργάστηκα στην εταιρεία SLK Μιχάλη Σκλαπάνη, στην Διεύθυνση Γεωργίας και στο Δασαρχείο Λιβαδειάς. Είμαι αισθητική σύμβουλος και αυτή την περίοδο δραστηριοποιούμαι στο χώρο των καλλυντικών.Διετέλεσα πρόεδρος του   Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 2 ου Νηπιαγωγείου, του 2 ου Δημοτικού Σχολείου και του 2 ου Γυμνασίου Ορχομενού, καθώς   και γραμματέας   του    Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Λυκείου Ορχομενού, επίσης πρόεδρος της Σχολικής επιτροπής του Λυκείου Ορχομενού.Είμαι μέλος του συλλόγου γυναικών Ορχομενού, μέλος της Greenpeace και εθελόντρια στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για προσφορά και βοήθεια σε καταστάσεις από φυσικές καταστροφές. Θα ήθελα ν