Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το αρχαίο θέατρο-ωδείο Ορχομενού ανοίγει ξανά τις πόρτες του!

Στις 2 Ιουλίου το αρχαίο θέατρο-ωδείο Ορχομενού ανοίγει ξανά τις πόρτες του στο κοινό με μια ιδιαίτερη παράσταση με τίτλο "Η γυναίκα της Ζάκυθος" σε προσαρμοργή και σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώτη βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Διονυσίου Σολωμού. Πρωταγωνίστρια, η μοναδική Όλια Λαζαρίδου.
Η συνεργασία του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ με το ΔΙΑΖΩΜΑ και τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων για την πραγματοποίηση αυτής της παράστασης, υπηρετεί την ιδέα της επαναλειτουργίας αρχαίων θεάτρων, διάσπαρτων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ας θυμηθούμε λίγα πράγματα για τον υπέροχο αυτό χώρο μας.
Το αρχαίο μας θέατρο-ωδείο βρίσκεται στην περιοχή της Σκριπούς, απέναντι απ’τον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το αρχαίο θέατρο-ωδείο του Ορχομενού ανακαλύφθηκε το 1972 απ’ τον αρχαιολόγο Θ.Γ.Σπυρόπουλο. Το νότιο τμήμα του, όπως και η ορχήστρα έχουν σκαφτεί στο φυσικό βράχο. Το θέατρο διατηρεί 12 σειρές εδωλίων και έχει 8 κερκίδες. Τα καθίσματα των επισήμων ήταν πιο άνετα, μαρμάρινα και στα άκρα τους έφεραν ανάγλυφη διακόσμηση. Στο θέατρο αυτό γινόταν μουσικοί αγώνες, τα ΧΑΡΙΤΗΣΙΑ και τα ΔΙΟΝΥΣΙΑ,αγώνες που ήταν αφιερωμένοι στις  δυο σημαντικές τοπικές λατρείες του Ορχομενού, το θεό Διόνυσο και τις τρεις Χάριτες. Οι αγώνες αυτοί ήταν πανελλήνιοι. Στην ορχήστρα βρέθηκαν μαρμάρινες  τριγωνικές βάσεις που είχαν επιγραφές, οι οποίες ανέφεραν ονόματα των τοπικών αρχόντων και ονόματα χορηγών των μουσικών αγώνων. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Θ.Σπυρόπουλο (Γ΄Διεθνές συνέδριο Βοιωτικών   μελετών,5-9-96),ασφαλής είναι η χρονολόγηση του θεάτρου-ωδείου στην ελληνιστική εποχή, όπως αποδεικνύεται από την κατασκευή του και από τα σχετικά ευρήματα. Η οικοδόμηση ή η διεύρυνση και ολοκλήρωση του θεάτρου τοποθετείται πιθανότατα μετά τη μάχη της Χαιρώνειας (338 π.Χ.) κατά τη διάρκεια της Μακεδονικής κυριαρχίας.


Φωτογραφία : Κώστας Πατσαλής (1997)


Ο χώρος αυτός από την ανακάλυψή του και μετά πρόσφερε μοναδικές βραδιές στους Ορχομένιους. Πολλά περιφερειακά θέατρα από όλη την Ελλάδα επισκέφτηκαν το θέατρό μας και μας πρόσφεραν πολλές βραδιές πολιτισμού. Το Ιούνιο του 1995 η Ε' Δημοτικού του 1ου Δημοτικού Ορχομενού έπαιξε για πρώτη φορά τη "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη  (σε παιδική διασκευή) κι άνοιξε το δρόμο στους Ορχομένιους για να χρησιμοποιούν αυτόν τον υπέροχο χώρο δίνοντας εξαιρετικές παραστάσεις. Από κει πέρασαν το Χορευτικό Συγκρότημα , η Φιλαρμονική , το Δημοτικό Θέατρο, τα Νηπιαγωγεία, ο Σύλλογος Γυναικών... Όμως εδώ και δεκαπέντε περίπου χρόνια η αρχαιλογική υπηρεσία για λόγους φθοράς και συντήρησης του θεάτρου δεν επιτρέπει να γίνονται παραστάσεις...  
Στις 2 Ιουλίου το θέατρο θα ξανανοίξει τις πόρτες του και θα μας χαρίσει όμορφες στιγμές. Ας είμαστε όλοι εκεί!


 
Ε΄ τάξη  1 ου Δημοτικού Ορχομενού, ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ, αρχαίο θέατρο Ορχομενού, Ιούνιος 1995


Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, αρχαίο θέατρο Ορχομενού, Ιούνιος 1996
Χορευτικό Συγκρότημα Ορχομενού, αρχαίο θέατρο, Ιούλιος 1999

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΑΖΑΚΙΑ

 Την περασμένη Δευτέρα βραβεύτηκε στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ο  Ορχομένιος φοιτητής πλέον, Γιώργος Ραζακιάς . Ο Γιώργος είναι φοιτητής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ , Θεσσαλονίκης. Τα βραβεία δόθηκαν από την τράπεζα EUROBANK σε  μαθητές Αττικής και Στερεάς Ελλάδας που αρίστευσαν κατά την περασμένη  σχολική χρονιά. ΓΙΩΡΓΟ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΕΜΠΤΟ ΜΟΤΕΡ ΣΤΟ ΜΟΡΝΟ

Δεν υπήρξε πέμπτο μοτέρ στο Μόρνο ειπε ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός κατά την σημερινή συνάντηση του με τους αγρότες στην περιφέρεια. Ετσι  δικαιώνεται η πρώην δήμαρχος Ορχομενού Βούλα Καράλη  όταν υποστήριζε  μαζί με τον τότε αντιδήμαρχο Γρηγόρη  Γαλάνη  πέρυσι ,ότι  ούτε το πέμπτο μοτέρ   λειτούργησε ποτέ αλλά ούτε το νερό που ερχόταν  από τον Μόρνο  αρκούσε για άρδευση. Δύσκολη έως αδύνατη η λειτουργία του πλωτού στην Υλίκη κατά τον κ Ντασιώτη .   Περισσότερο νερό από τον Μόρνο για φέτος  κι εναλλακτικές  λύσεις στην άρδευση υποσχέθηκε η περιφέρεια. Τόσο ο περιφερειάρχης κ Σπανός όσο  κι ο αντιπεριφερειάρχης κ Ντασιώτης  μίλησαν με αλήθειες κι υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν ότι μπορούν ώστε να διευκολύνουν τους αγρότες στην φετεινή αρδευτική περίοδο που προμηνύεται δύσκολη ,  αλλά το κυριώτερο  δεσμεύτηκαν ότι θα είναι σε συνεχή επαφή με τους αγρότες.                                                                                 ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΚΡΑΙΦΝΙΟΥ ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΟΥ ΑΚΡΑΙΦΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΘΗΒΑΣ : ΕΝΩΣΗ ΘΗΒΩΝ:

  Με έντονη διαμαρτυρία ξεκίνησε  την πρώτη συνεδρίαση της η   Δημοτική Κοινότητα   Ακραιφνίου μετά από πρόταση του προέδρου της κ. Κώστα   Μαυροδήμου καθώς αντιδρά   για την πώληση   2 Αποθηκών καθώς επίσης και   2 άλλων ακινήτων (που υπάρχει πιθανότητα να πωληθούν στο μέλλον) από τον Αγροτικό Συν/σμο Θήβας «ΕΝΩΣΗ ΘΗΒΩΝ» επειδή   αποτελούν ιδιοκτησία των Ακραιφνιωτών Συνεταίρων και έχουν κατασκευασθεί με ίδια κεφάλαια. Η Δημοτική Κοινότητα Ακραιφνίου ομόφωνα δηλώνει παρούσα και στηρίζει τους κατοίκους του Ακραιφνίου ,τα μέλη των πρώην Συνεταιρισμού καθώς και τους Συλλόγους του Ακραιφνίου που έχουν έννομο συμφέρον και βρίσκεται δίπλα τους σε οποιαδήποτε ενέργεια προβούν ,ώστε να αποκαταστήσουν αυτήν την αδικία ξεπουλήματος της περιουσίας τους. Να σημειώσουμε ότι η μία από τις αποθήκες έχει μετατραπεί από τον Ιστορικό Λαογραφικό Σύλλογο Ακραιφνίου σε ένα εξαιρετικό Λαογραφικό Μουσείο με σύγχρονες προδιαγραφές , μάλιστα είχε γίνει πρόταση στον  Αγροτικό Συν/σμο Θήβας «ΕΝΩΣΗ ΘΗΒΩΝ»  α