Συγκρότηση δικτύου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού στη Βοιωτία
in Βοιωτία
Σε συνέχεια της εκδήλωσης στη Θήβα πραγματοποιήθηκε ημερίδα στη Λιβαδειά με θέμα «Ανάπτυξη και Λειτουργία Δικτύου Πρόληψης και Αντιμετώπισης φαινομένων της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού»
Σκοποί του δικτύου είναι να συμβάλει στον σχεδιασμό των δράσεων για την πρόληψη , την παρέμβαση , και την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού αλλά και των μορφών βίας που εμφανίζονται σε άλλους χώρους που όμως επηρεάζουν την καθημερινή σχολική ζωή. Στην συνάντηση εκτός από την εκπαιδευτική κοινότητα συμμετείχαν και οι τοπικοί φορείς για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.
Στόχος η πραγματοποίηση επιμορφώσεων και υποστηρικτών δράσεων για την ευαισθητοποίηση τόσο της εκπαιδευτικής κοινότητας όσο και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος καθώς επίσης η ανάπτυξη ενός κοινωνικού διαλόγου σχετικά με την ενημέρωση των χαρακτηριστικών και των τρόπων εμφάνισης του φαινομένου προκειμένου να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με την συνεργασία όλων.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν την πρόθεση και τη δέσμευση να καταβάλλουν κάθε δυνατή στήριξη στις σχετικές δράσεις..
Μεταξύ άλλων προβλέπεται σε κάθε σχολείο η συγκρότηση Ομάδας Δράσης Πρόληψης ενώ τον συντονισμό των δράσεων και της λειτουργίας του δικτύου σε επίπεδο νομού συντονίζει η Περιφερειακή Ομάδα Δράσης Πρόληψης (ΠΟΔΠ).
«Η δράση που αναπτύσσεται στοχεύει στην αντιμετώπιση της σχολικής βίας, ενός φαινομένου που αντανακλά το κοινωνικό περιβάλλον» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας Ηλίας Τζαμτζής κάνοντας παράλληλα γνωστό οτι στη Βοιωτία και τη Στερεά τα ποσοστά σχολικής βίας «δεν είναι πάρα πολύ υψηλά», ωστόσο «αυτό δεν σημαίνει πρέπει να εφησυχάσουμε».
Επίσης σύμφωνα με τον κ. Τζαμτζή υπάρχουν φαινόμενα σχολικής βίας τα οποία είτε αγνοούνται είτε αποκρύπτονται για τον λόγο του μη στιγματισμού του μαθητή, αλλά και των σχολείων. «Εμείς λοιπόν όλα αυτά θέλουμε να τα αναδείξουμε, να τα αντιμετωπίσουμε και να συμβάλουμε αποτελεσματικά στην καταστολή του φαινομένου», κατέληξε ο Η. Τζαμτζής.
«Η συγκρότηση αυτών των δικτύων που δημιουργούμε, είναι πολύ σημαντική για να μπορέσουν όλα τα σχολεία μας να εξελιχθούν, να αποκτήσουν δεξιότητες διαχείρισης των καινούριων προβλημάτων που παρουσιάζονται στην κοινωνία μας και να μπορέσουν να συνεισφέρουν θετικά ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που προκύπτουν», τόνισε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλίας Γκάρτζιος και συμπλήρωσε: «Για να τα καταφέρουμε θέλουμε κάποια βοήθεια, την βοήθεια της κοινωνίας, των φορέων που έχουν ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, διάφορες άλλες δομές που μπορούν να βοηθήσουν την σχολική μονάδα ώστε όταν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα να το αντιμετωπίζει σωστά, ήρεμα, χωρίς δραματοποιήσεις, με αποτελεσματικότητα».
Σε οτι αφορά περιστατικά τα οποία δεν γίνονται γνωστά υποστήριξε πως αν και υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις «στα πλαίσια της εκπαίδευσης είναι δύσκολο να κρυφτούν» υπογραμμίζοντας παράλληλα οτι δεν είναι σχολική βία κάθε περιστατικό βίας.
«Πρέπει να υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά για να το κατατάξουμε σε αυτήν την κατηγορία, όπως για παράδειγμα η επαναληπτικότητα ή να εφαρμόζονται με παιχνίδια ρόλων σε σχέσεις εξουσίας. Δηλαδή η σχολική βία είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία βίας, δεν είναι κάθε είδους συμπλοκή στην αυλή του σχολείου. Τα όποια περιστατικά πρέπει να γίνονται είναι γνωστά και να υπάρχει ένα υποστηρικτικό δίκτυο μέσα σε όλη την κοινωνία, σε όλο τον περίγυρο του σχολείου που να βοηθά την σχολική μονάδα να το αντιμετωπίζει», κατέληξε ο κ. Γκάρτζιος.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Θα δημοσιεύονται μόνο τα επώνυμα σχόλια. Υβριστικά σχόλια δεν γίνονται αποδεκτά !!! Η γνώμη σας μετράει...