Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να αποκεφαλίσει ένα παλικάρι 21 ετών και, στη συνέχεια, να το σταυρώσει εκθέτοντας δημόσια το πτώμα του. Η ίδια χώρα έγινε πρόσφατα επικεφαλής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Θα μπορούσε να ήταν κακόγουστο αστείο, αν δεν ήταν τόσο σοβαρό! Όταν ήταν 17 χρόνων, ο Αλί Μοχάμεντ αλ Νιμρ συνελήφθη για συμμετοχή σε διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση και καταδικάστηκε σε βασανιστήρια. Όμως, η περίπτωσή του δεν αποτελεί εξαίρεση. Η Σαουδική Αραβία έχει εκτελέσει φέτος πάνω από 100 πολίτες, δηλαδή εκτελεί έναν κάθε δύο ημέρες!
Αυτή τη στιγμή, η Σαουδική Αραβία είναι επικεφαλής της επιτροπής του ΟΗΕ που επιβλέπει τις υποψηφιότητες για τις θέσεις των βασικών εισηγητών και εμπειρογνωμόνων. Η φρικτή υπόθεση του Αλί αποδεικνύει πόσο παράλογο είναι αυτό! Ειδικοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν δηλώσει ότι πρόκειται για μια «αυθαίρετη εκτέλεση» που απαγορεύεται με βάση τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, καθώς ο 21χρονος καταδικάστηκε ενώ ήταν ακόμη ανήλικος. Ο Αλί είναι ανιψιός ενός διακεκριμένου σιίτη κληρικού που έχει επίσης καταδικαστεί σε θάνατο.
Αν δεν υπάρξει διεθνές πολιτικό κόστος για τη χώρα, οι εκτελέσεις θα συνεχίσουν. Διεθνής εκστρατεία, με τη συμμετοχή ομάδας ειδικών του ΟΗΕ, οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δυτικών αξιωματούχων όπως ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, έχει στηθεί για τη σωτηρία του Άλι Αλ Νιμρ, του 20χρονου σιίτη που έχει καταδικαστεί σε θάνατο στη Σαουδική Αραβία. Ο Αλ Νιμρ μπορεί να εκτελεστεί - να αποκεφαλιστεί ή να σταυρωθεί - ανά πάσα στιγμή, καθώς έχει κριθεί ένοχος για συμμετοχή σε διαδηλώσεις στον απόηχο της Αραβικής Άνοιξης, ενόσω ήταν έφηβος. Ο πατέρας του απηύθυνε την Τετάρτη έκκληση προς τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας να σώσει τη ζωή του γιου του, με τον οποίο είχε ένα πάρα πολύ σύντομο τηλεφώνημα, ίσα για να τους ενημερώσει ότι βρίσκεται ακόμη στη ζωή. Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν ανακοινώνουν από πριν τις εκτελέσεις και, στην περίπτωση του Άλι Αλ Νιμρ, μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, προειδοποιούν στελέχη των Ηνωμένων Εθνών. Ο νεαρός σιίτης μπορεί να αποκεφαλιστεί δημοσίως ή να σταυρωθεί και να εκτεθεί στο κοινό έως ότου η σάρκα αρχίσει να αποσυντίθεται, όπως προβλέπεται από τη Δικαιοσύνης της Σαουδικής Αραβίας για τα εγκλήματα τα οποία θεωρούνται πιο σοβαρά. Στην περίπτωση του νεαρού Αλ Νιμρ βαραίνει ιδιαίτερα το γεγονός ότι είναι ανιψιός του σιίτη ιερωμένου σέιχ Νιμρ αλ Νιμρ, ο οποίος έχει επίσης καταδικαστεί σε θάνατο για την οργάνωση του σιιτικού κινήματος διαμαρτυρίας του 2011 στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, όπου ζει η σιιτική μειονότητα του σουνιτικού βασιλείου. Ειδικοί στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζητούν επιτακτικά την ματαίωση της εκτέλεσης. Αμφισβητούν τη νομιμότητα της δικαστικής διαδικασίας και επιμένουν ότι ο νεαρός υποβλήθηκε σε βασανιστήρια για να ομολογήσει, χωρίς δικηγόρο. Η επιβολή της θανατικής ποινής σε ανηλίκους αποτελεί επίσης παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. |
Την περασμένη Δευτέρα βραβεύτηκε στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ο Ορχομένιος φοιτητής πλέον, Γιώργος Ραζακιάς . Ο Γιώργος είναι φοιτητής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ , Θεσσαλονίκης. Τα βραβεία δόθηκαν από την τράπεζα EUROBANK σε μαθητές Αττικής και Στερεάς Ελλάδας που αρίστευσαν κατά την περασμένη σχολική χρονιά. ΓΙΩΡΓΟ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Θα δημοσιεύονται μόνο τα επώνυμα σχόλια. Υβριστικά σχόλια δεν γίνονται αποδεκτά !!! Η γνώμη σας μετράει...