Εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους των μεγαλουπόλεων του πλανήτη τις τελευταίες ημέρες για να διαμαρτυρηθούν για τη κλιματική αλλαγή με το βλέμμα στραμμένο στην Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ η οποία πραγματοποιείται στο Παρίσι.
Η γαλλική πρωτεύουσα, όπου θα συναντηθούν ηγέτες και διαπραγματευτές από περίπου 196 χώρες στη σκιά των αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων, θυμίζει πραγματικό φρούριο.
Οι συγκεντρώσεις είχαν απαγορευτεί σήμερα, μερικές εκατοντάδες όμως προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν πορεία και συγκρούστηκαν με την αστυνομία, που θέλησε να τους διαλύσει με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου. Εκλεισαν οι γύρω δρόμοι, και ορισμένες στάσεις του μετρό και μετά από λίγη ώρα το πλήθος διαλύθηκε και έγιναν και μερικές συλλήψεις.
Τρίτη ημέρα διεθνών κινητοποιήσεων
Οι κινητοποιήσεις ανά τον κόσμο ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι ισχυροί έχουν ξεκινήσει ήδη. Για τρίτη ημέρα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις υπέρ της ανάληψης δράσης κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Από την Παρασκευή δεκάδες διαδηλώσεις οργανώθηκαν παντού στον κόσμο για να ασκηθεί πίεση στις χώρες να λάβουν αυστηρά μέτρα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη Νέα Υόρκη, τη Σεούλ, το Ρίο ντε Τζανέιρο, και το Μεξικό. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Αυστραλία. Στα βορειοανατολικά της χώρας περίπου 5.000 πολίτες μετείχαν στο Μπρισμπέιν σε μια ανοικτή πορεία από Αβορίγινες και κατοίκους των νησιών του Ειρηνικού, που πλήττονται ιδιαίτερα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Πορείες για το κλίμα έγιναν το Σαββατοκύριακο στο Μπανγκλαντές και τη Νέα Ζηλανδία, τη Μπογκοτά, το Νέο Δελχί, το Τόκιο, το Λονδίνο και το Σάο Πάολο.
Σχεδόν 3.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν το Σάββατο πορεία στις Φιλιππίνες, που πλήττονται συχνά από κυκλώνες οι οποίοι αποδίδονται στην απορρύθμιση του κλίματος. «Προστατέψτε το κοινό μας σπίτι», έγραφαν τα πανό.
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στο Λονδίνο
Η πορεία για την κλιματική αλλαγή στο Λονδίνο εξελίσσεται σε μια από τις μεγαλύτερες, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους σε μια πορεία με συνθήματα, μηνύματα και πολλά χρώματα.
Στο κοινό απευθύνθηκε και ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος δήλωσε «Κάνε τους να καταλάβουν πως εάν είναι να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές έναν κόσμο γεμάτο πλημμύρες, περιβαλλοντική καταστροφή, έναν κόσμο που τα παιδιά μας δεν μπορούν να ζήσουν ή να φάνε σωστά, τότε θα πρέπει να μην κάνουν τίποτα και να επιτρέψουν να συνεχιστεί η μόλυνση αυτού του πλανήτη».
«Για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια ανισότητα, πρέπει να δείξουμε ότι χτυπώντας την απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν θα βελτιώσουμε μόνο τις προοπτικές των παιδιών μας, αλλά θα βελτιώσουμε τις ζωές από εδώ και στο εξής» συμπλήρωσε.
Ακτιβιστές γέμισαν την Place de la Republique με παπούτσια
Μπορεί οι διαδηλώσεις στους δρόμους του Παρισιού λόγω των μέτρων μετά τις επιθέσεις να έχουν απαγορευτεί, αλλά οι Γάλλοι βρήκαν άλλο εναλλακτικό τρόπο: μια «εικονική» πορεία με χιλιάδες παπούτσια στην πλατεία της Δημοκρατίας. Τα παπούτσια τους «κατέθεσαν» μεταξύ άλλων ο Πάπας και ο Γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Ο γαλλικός Συνασπισμός Κλίμα 21, στον οποίο μετέχουν 130 οργανώσεις απηύθυνε έκκληση για τον σχηματισμό ανθρώπινης αλυσίδας σήμερα, στο ανατολικό Παρίσι.
Στη Γαλλία εκατοντάδες προσκυνητές από όλες τις θρησκείες παρέδωσαν αίτημα που υπογράφεται από σχεδόν 1,8 εκατομμύριο ανθρώπους από όλο τον κόσμο για την «κλιματική δικαιοσύνη» στην αρμόδια για το Κλίμα του ΟΗΕ Χριστιάνα Φιγκέρες. «Παρά τις διαφορές, μπορούμε να ενωθούμε ως πολίτες του κόσμου και να δείξουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μαζί την πρόκληση αυτή», είπε. απάντησε η Φιγκέρες.
Σε κατ΄οίκον περιορισμό ακτιβιστές
Σε κατ΄οίκον περιορισμό 24 «πράσινους» ακτιβιστές έχει θέσει η Γαλλία χρησιμοποιώντας τους νόμους έκτακτης ανάγκης που τέθηκαν σε ισχύ έπειτα από τις επιθέσεις του Παρισιού, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.
Ο Καζνέβ ισχυρίστηκε πως οι ακτιβιστές θεωρούνται ύποπτοι για τον σχεδιασμό βίαιων διαδηλώσεων στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν αύριο, μία ημέρα πριν από την επίσημη εναρκτήρια τελετή, και θα διαρκέσουν μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου.
«Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το τρομοκρατικό κίνημα, όμως οι δυνάμεις μας πρέπει να είναι πλήρως επικεντρωμένες στην προστασία του γαλλικού λαού», συνέχισε ο Καζνέβ, υποστηείζοντας πως οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια διατάραξη θα εξέτρεπε την προσοχή της αστυνομίας από τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.
Ωστόσο, παρέλειψε να διευκρινήσει πόσο καιρό θα παραμείνουν οι ακτιβιστές σε σύλληψη κατ΄οίκον, όμως γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως θα περιοριστούν στα σπίτια τους καθ΄όλη τη διάρκεια της διάσκεψης του ΟΗΕ.
Ο διευθυντής της Greenpeace στη Γαλλία, Ζαν-Φρανσουά Ζιλιάρ, είπε πως όλοι οι οικολόγοι που τέθηκαν υπό περιορισμό κατ΄οίκον είναι ακτιβιστές ειρηνιστές που δεν διέπραξαν ποτέ βίαιες ενέργειες ούτε αντιμετωπίζουν οποιεσδήποτε κατηγορίες.
«Έχουμε την αίσθηση πως η κυβέρνηση θέλει να καταπνίξει την κριτική από την πλευρά των ακτιβιστών, αλλά με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, αυτό είναι καταστολή», δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι BFM.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως 312 άνθρωποι -περιλαμβανομένων και των 24 οικολόγων ακτιβιστών- έχουν τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό στη Γαλλία αφότου κηρύχθηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 14 Νοεμβρίου.
Ολάντ: «Σκανδαλώδεις ενέργειες»
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, αναφερόμενος στα επεισόδια στο Παρίσι, έκανε λόγο για «σκανδαλώδεις ενέργειες... ταραχοποιών στοιχείων».
«Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν ταραχοποιά στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με τους προασπιστές του περιβάλλοντος... Αυτά τα πρόσωπα δεν έχουν καμία θέση και θα κάνουμε τα πάντα για να τους απομακρύνουμε» είπε ο Ολάντ, συμπληρώνοντας πως «για αυτόν ακριβώς το λόγο δεν επιτρέπονται οι διαδηλώσεις και επιβλήθηκαν κατ’ οίκον περιορισμοί».
«Είναι διπλά λυπηρό, θα έλεγα ακόμα και σκανδαλώδες. Στην πλατεία της Δημοκρατίας (όπου σημειώθηκαν αυτά τα επεισόδια), εκεί όπου οι πολίτες έχουν αφήσει όλα αυτά τα λουλούδια, αυτά τα κεριά στη μνήμη εκείνων που σκοτώθηκαν από τις σφαίρες των τρομοκρατών» την 13ης Νοεμβρίου.
Φρούριο το Παρίσι
Υπό δρακόντεια και πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας με την κινητοποίηση 6.300 αστυνομικών και στρατιωτών θα διεξαχθεί στο Παρίσι η μεγαλύτερη διάσκεψη για το κλίμα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ.
Η κυκλοφορία θα απαγορευτεί ή θα επιβληθούν περιορισμοί σε οδικούς άξονες και οι κάτοικοι έχουν κληθεί να μείνουν στα σπίτια τους, ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς.
Οι εργασίες της COP21 θα αρχίσουν σήμερα και ο πρόεδρός της, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, έχει συγκαλέσει την ολομέλεια για να οριστεί ο οδικός χάρτης των διαπραγματευτών πριν από την επίσημη έναρξη.
«Οι προϋποθέσεις υπάρχουν για μια επιτυχία αλλά αυτή δεν υπάρχει ακόμη», δήλωσε ο Φαμπιούς που συνεχάρη τις 183 χώρες, οι οποίες προκαλούν το 95% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και που υποσχέθηκαν να μειώσουν τους ρύπους τους.
Πριν αναχωρήσει χθες βράδυ για τη Γαλλία, από τη Σάντα Κρουζ στην ανατολική Βολιβία ο πρόεδρος Εβο Μοράλες, σφοδρός επικριτής της νεοφιλελεύθερης οικονομίας, πρότεινε τη σύσταση «δικαστηρίου για την κλιματική αλλαγή ώστε οι χώρες που δεν τηρούν τους παγκόσμιους στόχους να δικάζονται».
Δεν υπάρχει ποτέ τέλεια συμφωνία
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν-Κι-μουν «κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να βρουν ένα πεδίο συνεννόησης» υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει ποτέ τέλεια συμφωνία».
Αύριο, 150 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα μιλήσουν στη Διάσκεψη, όπως ο Γάλλος Φρανσουά Ολάντ (Γαλλία), ο Αμερικανός Μπαράκ Ομπάμα, ο Κινέζος Σι Τζινπίνγκ, ο Ινδός Ναρέντρα Μόντι και ο Ρώσος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σαράντα χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ τους 10.000 σύνεδροι αναμένονται καθημερινά για τη διάσκεψη.
Πορεία προς τη Βουλή στην Αθήνα
Πλήθος διαδηλωτών συμμετείχε στην πορεία προς τη Βουλή, που ξεκίνησε μετά τις 12.00 από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο πλαίσιο της παγκόσμιας κινητοποίησης ενάντια στην κλιματική αλλαγή μία μέρα πριν ξεκινήσει στο Παρίσι η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ (COP 21).
Η διαμαρτυρία στην Αθήνα διοργανώθηκε από το κίνημα Avaaz, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace και WWF Ελλάς. Μεταξύ άλλων, οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν σ' αυτήν την παγκόσμια δράση, ενόψει της έναρξης των εργασιών της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι.
«Ενώνουμε τις φωνές μας με τις χιλιάδες οργανώσεις και ομάδες πολιτών σε περισσότερες από 130 χώρες και συμμετέχουμε στη μεγαλύτερη κινητοποίηση στην ιστορία ενάντια στις κλιματικές αλλαγές», ανέφερε το κάλεσμα. «Να διεκδικήσουμε με δυναμικό και δημιουργικό τρόπο την πλήρη απεξάρτηση της Ελλάδας από τα ορυκτά καύσιμα και τη στροφή της προς το ανεξάντλητο δυναμικό που έχει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Θα δημοσιεύονται μόνο τα επώνυμα σχόλια. Υβριστικά σχόλια δεν γίνονται αποδεκτά !!! Η γνώμη σας μετράει...